S.O.S i stalden: Når du er nødt til at fjerne hestens sko selv

For nogle heste er det som bekendt en fordel at gå med sko – lige ind til de træder dem enten helt eller halvt af…. Når hesten pludselig står med løs eller gabende sko, eller hvis den har fået trådt et søm eller en optå op i hoven, så er det bare om at få metallet af så hurtigt som muligt. Og hvis smeden ikke har tid til at komme før dagen efter, så er det rart selv at kunne udføre et “S.O.S-indgreb”. Derfor får du her vores bedste råd til at fjerne en sko, som også bliver illustreret af en smed nederst i artiklen.

Læs også: Styr på skoene? – Sømsko

Annonce

Det rigtige værktøj ved hånden

Lad os begynde med det værktøj, du skal bruge. En hovtang er uundværlig – ellers får du aldrig skoen af. Men også en kløfthammer og en såkaldt underhugger kan være gavnlige at have liggende. Kort sagt skal du have fat i dem her, som kan købes i de fleste byggemarkeder og store hesteudstyrsforretninger:

En hovtang kan bruges til at fjerne hestens sko
Hovtang. Foto: Jem & Fix.
En kløfthammer kan bruges til at fjerne hestens sko
Kløfthammer. Foto: Jem & Fix.
En underhugger kan bruges til at fjerne hestens sko
Underhugger. Foto: Hööks

6 steps til at fjerne en sko (uden at gøre skade)

Det at fjerne en sko er på sin vis en relativ enkel affære og så alligevel ikke. Det er nemlig vigtigt, at man undgår at rive hornet i stykker eller at vride hesten for meget i kodeleddet.

Det første, man kunne have lyst til at gøre, er måske at tage bagsiden af hammeren eller håndtaget på hovtangen og bruge til at vride skoen af. Det kan som regel lade sig gøre, hvis skoen sidder virkelig løst. Men hvis ikke den gør det, så kan man ende med at gøre mere skade end gavn, fordi sømmene blive vredet igennem hovvæggen fremfor at blive trukket ud igennem de oprindelige huller. Derfor er du på den sikre side, hvis du omhyggeligt følger disse seks steps:

Tag din underhugger og kil den ind under de sømspidser, smeden har bøjet ned over ydersiden af hestens hov. Ved at hamre på underhuggeren får du frigjort sømmene fra hovvægen, så de er lige til at trække ud på undersiden af hoven.

Forsøg at få fat i sømhovederne med hovtangen. Som regel er det lettest at bruge hjørnet af tangen til at få fat. Hvis der sidder meget skidt imellem sømmene kan det være svært, så husk at rense det væk med en hovrenser.

Er det svært, så kan du bruge tangen eller bagsiden af hammeren til at vride lidt (forsigtigt) i skoen, imens du støtter op om hoven med dine ben og din ledige hånd.

Bank så på skoen (ikke på sømmene) med hammeren, så den ryger ned mod hoven igen. Så skulle de øverste søm gerne være kommet en smule længere op.

Herefter kan du atter forsøge at få fat i sømmene og fjerne dem én efter én. Sandsynligvis er du nødt til at gentage punkt 2 og 3 undervejs for at få alle søm ud.

Annonce

Få det forklaret af en smed

På videoen herunder forklarer en smed, hvordan du skal gøre. Selvom han bruger lidt mere udstyr, mener vi sagtens, at du kan komme vellykket igennem S.O.S-arbejdet med de tre stykker værktøj, vi har anbefalet. Spol frem til 00.40 for at følge de punkter, vi har forklaret.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Mudder og tabte sko

Kilde: Farrier Product Distribution.

Artiklen er oprindelig bragt i april 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce