Guide: Få den bedste svømmetur med din hest

Af Fie Wilken Dømler. Foto: Arkiv.

Sommeren står for døren, og det kan betyde skønne strandture og ikke mindst svømmeture for dig og din hest. Her får du en række gode fif til, hvordan I sammen får den bedste oplevelse i vandet, og hvad det er godt at have styr på, inden I hopper i bølgerne.

Faktisk er heste ret gode til at svømme, og de kan det fra naturens side. De har store lunger, der hjælper dem med at holde hovedet oven vande. Så snart de er i dybt vand, begynder deres ben på naturlig vis at padle, så de bevarer den opadgående effekt.

Det er ikke helt tilfældigt, at heste er så dygtige svømmere. Fra naturens side skal de være i stand til at flygte fra rovdyr på land, også hvis det betyder, at de må igennem dybt vand. Samtidig kan de også risikere at skulle krydse floder og søer for at finde føde, og her er det igen nødvendigt, at de ikke drukner i forsøget.

Hav styr på reglerne

I Danmark er det ikke hele året, man må færdes på badestrandene med sin hest. Derfor er det en god idé at have styr på reglerne for badning med hest på offentlige strande. Typisk må man ikke færdes ved vandkanten i de tre travle sommermåneder juni, juli og august, medmindre andet er angivet.

LÆS OGSÅ: Din hests krybbe eller vandbalje kan være giftig

Brug gammelt udstyr – og svøm gerne bidløst

Der er som udgangspunkt ingen grund til at bruge det fineste udstyr på hesten, når man skal til stranden sammen. Dels kan du ikke have en sadel på, hvis du vil svømme med hesten, og dels er saltvand og fint læder ikke den bedste kombination. Det ender med et større pudsearbejde for dig i sidste ende. Hvis du har mulighed for det, så er det en fordel at ride bidløst eksempelvis med en hackamore eller blot i grimen, hvis du kan. Hesten undgår på den måde for mange forstyrrelser, der kan resultere i en begrænset vejrtrækning, eller at den får vand i munden. Og så lige en sidste ting: Husk ridehjelmen på dit eget hoved.

På billedet er der en hest som står ude i vandet. Der er vand op til hestens skulder, så man kan se kroppen og hoved.
Foto: Arkiv

Har din hest prøvet at svømme før?

Hvis ikke du allerede kender hele hestens historie, skal du gøre dig selv den tjeneste at finde ud af, om din hest har svømmet i vand før. Det kan være en skræmmende oplevelse for en hest at møde bølger for første gang, hvis I er ved havet. Samtidig er det ikke sikkert, at hesten accepterer at skulle helt ud i vandet, hvor den ikke kan bunde. Det vil du i så fald være nødt til at træne langsomt op, hvis ikke det skal ende i en ubehagelig oplevelse for jer begge.

Vær forsigtig, og medbring altid en anden

Ligesom når vi mennesker skal bade, er det vigtigt at passe på, når man skal bade med hesten. Lad være med at kaste dig hovedkulds ud i bølgerne uden at undersøge forholdene først. Er det en sikker strand eller sø? Er der meget strøm i vandet, et sikkert underlag eller er der fyldt med skarpe sten? Hvis der er badning forbudt på grund af alger eller lignende, gælder det naturligvis også, hvis du er afsted med hesten. Sørg samtidig for at have en makker med på turen. Hvis der sker noget, er I på den måde altid to til at hjælpe hinanden i den pågældende situation.

LÆS OGSÅ: Vandrefold: Hvorfor og hvordan?

Hold øje med underlaget

Som nævnt er det vigtigt at undersøge underlaget. En del strande har mange sten i sandbunden eller større sten, som kan være svære at se for tang. Her er det rytterens opgave at sikre sig, at det er forsvarligt for hesten at bevæge sig ud i vandet. Vær også opmærksom på din egen sikkerhed. Brug gode gummisko, så du ikke selv skærer dig på sten, og vær ikke for tæt op ad hesten, da den nemt kan ramme dig med hovene, når den begynder at svømme.

På billede er der en hest som står i vand op til maven. De har løftet det ene forben så den er ved at sprøjte vand over det hele.
Foto: Arkiv

Et fast greb i manen – ikke i tøjlen

Du kan som udgangspunkt godt sidde på hesten, når den begynder at svømme, da du selv vil flyde oven på ryggen. Sørg for ikke at holde i tøjlen, men i stedet i manen, så du ikke hiver hesten i hovedet. Styr hesten parallelt med strandkanten og styr den så vidt muligt aldrig ud ad. Det kan også være en god oplevelse at glide ned på siden af hesten og svømme med den, mens du fortsat holder fast i manen og forsigtigt i træktovet eller tøjlen. Vær dog meget opmærksom på ikke at blive sparket af de svømmende hesteben. 

Nyd det

Når du har styr på både regler og sikkerhed, så er det eneste, du skal, at nyde det hele. Det er uden tvivl en helt igennem unik oplevelse at bade og svømme med sin hest, uanset om I ender længere ude i bølgen blå eller nøjes med at gå i vandkanten.

Kilder: Agria, Volunteer Encounter, Equus Magazine, Horse FactBook

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce