Har du heller ikke 100.000 til en ny ridebane? Få en billigere løsning her

Vi vil alle sammen rigtig gerne eje en lækker, drænet ridebane med fem forskellige materialer, der alt sammen sørger for, at vi flyver igennem dressurprogrammet uden en fugtig hov til følge. Men sådan en ridebane er dyr – rigtig dyr. Så hvad gør man, når vejrguderne ofte er lidt imod os i Danmark? Vi giver en mulig løsning på ridebaneproblematikken, dog er det selvfølgelig ikke en garanti for, at du fuldstændig undgår en våd bane. Alligevel kan det være rart at kende til alternativer, så det leverer vi her.

Læs også: Militaryrytter: Ridebanespring og terrænspring kræver hver sin teknik

Placér banen smart

Har du en stor grund med eksempelvis en mark og gerne vil anlægge en ridebane, er det første, du skal gøre at finde det højeste punt. Uanset hvor mange penge du betaler for en bane, vil det aldrig blive helt godt i forhold til især vand på banen, hvis den er placeret i en dal eller anden form for fordybning. På den måde vil vandet altid ende på ridebanen, og det kan selv de smarteste materialer og fineste dræn have svært ved at hamle op imod i de våde efterårs- og vintermåneder.

Annonce

Hvordan er det oprindelige underlag?

Det er en god idé at få en fornemmelse af det underlag, som du vil anlægge banen på. Hvis du eksempelvis har en meget sandet jord eller på anden måde har et område på din grund, der er godt drænet. Det kan være, der allerede er materialer i jorden fra tidligere bebyggelse, eller at du simpelthen bare er så heldig, at jordlagene fungerer godt dræningsmæssigt. I sådan en situation vil du sparre dig selv for mange rideture på en ekstrem våd bane, ved at anlægge din kommende ridebane netop her. Dog er det vigtigt at huske på, at vil du ikke betale en formue for en ny ridebane, skal du være indstillet på, at der vil være dage, hvor det stadigvæk er bøvlet at ride på den – uanset hvor meget naturligt dræn, der måtte være på din mark.

Andre overvejelser

Gør op med dig selv, hvor meget du kommer til at bruge banen. Hvis du er den type rytter, der godt kan lide at tage en eller to rideture om ugen på bane (eller mindre) og fint kan nøjes med en skovtur, hvis det hele er for “smattet”, så kan det sagtens være, at en billig ridebaneløsning er smartest for dig. Din hest holder måske alligevel bane-fri det meste af vinteren. I så fald giver det ikke så meget mening at investere i en 100.000 kroners løsning (eller mere). Hvis du derimod er konkurrencerytter på højt plan, der ønsker at træne din hest flere gange om ugen, så vil en billig løsning nok aldrig være tilfredsstillende nok for dig og din hest.

Materialer

Noget af det sværeste ved ridebaner er, hvilket materialer man skal vælge. Der er et hav af muligheder og løsninger fra diverse ridebanebyggere, og her skal du vurdere, hvad der økonomisk kan lade sig gøre. Hvis du blot ønsker en billig bane med et enkelt materiale på, så skal du som sagt sørge for at finde det mest naturligt drænede sted på din grund. Læg herefter sand med en kornstørrelse på 0-8 mm direkte på det grønne område. Du skal stadig være forsigtig ved brug især i dårligt vejr.

Dræning kan være en god idé på sigt

I en del måneder om året er ryttere landet over en smule udfordret af vejret. Der falder med andre ord temmelig meget vand, og derfor kan det på sigt blive nødvendigt at dræne din ridebane. Drænet placeres rundt om banen og kan også lægges tværs over, ligesom man gør med dyrkede marker. Når man dræner langs kanten, skal der være et afløbsrør til en nedløbsbrønd, og drænrørene skal ca. have en diameter på 50-75 millimeter. Læs meget mere om at dræne ridebaner på diverse virksomheders hjemmesider, der anlægger ridebaner.

Vanding er nødvendigt, når det støver

Støv er et stort problem om sommeren, og her er det vigtigt at få vandet banen, ellers kan det give mange gener i luftvejene for både hest og rytter. Vanding lyder simpelt, men man skal være opmærksom på, hvordan man udfører det, så der ikke opstår uens vanding og støre “søer” på din bane. Samtidig kan en forkert vanding på sigt gøre mere skade end gavn for materialerne. På YouTube finder du flere videoer med vandingsmaskinger til formålet.

Læs også: Studie forsøger at afdække, hvordan hesten oplever at være på ridebanen

Størrelse og indgang til ridebanen

Der er forskellige størrelser på ridebaner alt afhængig af, om du er spring- eller dressurrytter. En dressurbane er som udgangspunkt 20 x 40 m eller 20 x 60 m. Springbane til træning og konkurrence er 80 x 100 m eller større. Igen er målene ikke så vigtige, hvis du blot er “hygge-rytter”, men ønsker du alligevel at starte stævner i ny og næ, er det smart, at dig og din hest har prøvet kræfter med øvelserne på en bane med de korrekte mål. Det er desuden klogt at overveje bredden på din indgang til ridebanen. Du skal højst sandsynligt have nyt materiale på din bane i ny og næ, og derfor skal indgangen være bred nok til, at der kan komme en lastbil ind og aflæsse sand, grus, stenmel eller hvad du nu beslutter at have på. En bredde på minimum tre meter er derfor at foretrække.

Annonce

Husk vedligeholdelse

Uanset pris på din ridebane skal den som med alt andet selvfølgelig vedligeholdes. Her er det oplagt at køre en tur med harven, hvor eventuelle klumper, bevoksning og knolde forsvinder. Det er vigtigt, at det udføres korrekt, så man ikke kommer ned i stenmelsunderlaget, hvis man har sådan et eller gør anden skade på underlaget. Det anbefales desuden fra diverse banebyggere, at man tilfører nyt materiale omkring hvert andet eller tredje år, hvis banen bruges meget. Har du en fin og dyr ridebane, er det en god idé at fjerne det øverste lag og lægge et nyt på. Har du en billigere løsning kan det være godt med lidt ekstra underlag efter behov og måske fjerne dårligt eller overskydende materiale, når du selv synes, det trænger.

Kilder: Agria Dyreforsikring, Svensk Rideforbund og Landbrugsindfo.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce