Har hestefolk flade numser? Vi afliver myten!

Når vi hestefolk tilbringer mange timer i sadlen ugentligt, er der risiko for at vi udvikler det såkaldte ‘fladnumsesyndrom’. Eller det er i hvert fald hvad mange går og tror. For bliver numsen virkelig flad som en pandekage, hvis du tilbringer for mange timer i sadlen? Det har vi sat os for at finde ud af. Og svaret vil måske komme bag på dig (hæ hæ).

For at undersøge om fladnumsesyndromet har hold i virkeligheden, har vi kigget nærmere på studier af siddende arbejdes betydning for numsens form. For op imod 40 % af alle danskere har stillesiddende arbejde. Hvis myten holder, betyder det, at 40 % af danskere i arbejde således har flade numser. Og det passer vel ikke?

Annonce

Numseanatomi 101

Lad os lige kigge nærmere på numsens anatomi. En numse er rund på grund af ballernes sammensætning af fedt og muskelvæv. Når man rider, sker der en vægtbelastning af underlivet, hvor numsen agerer trygfordelene pude for denne vægt. Hvis det var vægtbelastningen, som gjorde numsen flad, så skulle overvægtige mennesker alle have flade numser, da de belaster den mere, når de sidder ned. Men det er jo ikke tilfældet, vel?

Det handler i stedet om motion og genetik. Hvis din familie har anlæg til en flad bagdel, så har du det sikkert også. Ser vi på kvinder i lande som Afrika, Cuba og Caribien, så har de generelt mere struttende numser. Og det har intet med ikke at ride at gøre, men de gener, de er født med.

Annonce

Det er dog muligt at træne sig til en mere struttende numse, men det kræver enormt engagement at ændre selve formen på numsen. Det er især fedtet, der afgør formen på bagdelen, og det har svært ved at ændre form. Samtidigt vil numsen med alderen naturligt blive mindre spændstig i sin muskulatur og dermed flad.

Derudover viser et studie, at dit bagparti faktisk vokser, hvis du sidder meget ned – i dette tilfælde er det ikke et spørgsmål om at dyrke nok motion, men derimod at de områder på kroppen, der udsættes for pres, når vi sidder ned, producerer 50 procent mere fedt end andre områder af kroppen. Denne mekanisme går i høj grad ud over bagpartiet. Det viser studiet fra Tel Aviv University, der i 2011 blev publiceret i the American Journal of Physiology. Der er med andre ord hold i myten om, at ridning kan give bredere (men ikke fladere) numser, desværre.

Konklusion:

Myten om at ridning giver flad numse holder ikke. Derimod er der meget der tyder på, at ridning kan give en større numse, fordi områder med trygbelastning producerer mere fedt. Så ved du det.

Annonce

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce