HELT NYT: Få hestepasset på mobilen

Ligesom rejsekortet er ved at blive elektronisk (endelig), kan du nu altså også få din hests pas på mobilen, udmelder Fødevarestyrelsen. Og det kan faktisk være med til at øge din hests velfærd og øge kampen mod alvorlige sygdomme. Læs med her og se hvorfor du også skal hente appen – også for din hests skyld.

Nu behøver du ikke længere have din hests fysiske pas med, hvis du flytter din hest indenfor landets grænser. Fremover er det tilstrækkeligt at have oplysningerne på Fødevarestyrelsens app, ’CHR’, på samme måde som mange kender det fra sundheds- og kørekortet.

Det kan altså også gøre det noget nemmere for mange hesteejere, når passet ligger hos staldmutter, i tilfælde af at hesten skulle blive akut syg og dyrlægen skal have adgang til passet. Men nogle gange skal man lige tjekke noget i passet, sammenligne eller huske hvordan man staver til morfarens lange navn. Det er nu blevet meget lettere med passet tilgængelig på mobilen.

Annonce

Udelukkelse af heste fra konsum

I  januar kom en app til dyrlæger til brug ved udelukkelse af heste fra konsum. Dyrlægerne har nu pligt til at anvende appen, når de udelukker heste fra konsum. Du skal derfor ikke længere selv indsende hestepasset til SEGES Heste, hvis dyrlægen behandler hesten med noget medicin, der udelukker hesten fra konsum. Dyrlægen klarer det hele i forbindelse med behandlingen – både registreringen i hestepasset og registreringen i CHR. 

Sammen mod alvorlige sygdomme

Det er vigtigt for os alle, at alle heste i Danmark bliver registreret i appen. Siden 2021 har det været muligt at registrere adresserne på gårde, ridebaner, rideskoler og stutterier i CHR-appen. I 2023 blev det obligatorisk også at registrere heste enkeltvis i CHR. Men selvom der i dag er registreret mere end 20.000 hestehold og mere end 100.000 heste i CHR, vurderer Fødevarestyrelsen, at omkring 100.000 heste stadig ikke er blevet registreret. ’Det er helt afgørende, at vi får alle heste registeret i CHR. For uden overblikket over hvilke heste, der står hvor, og registrering af hvor de kommer fra, får Fødevarestyrelsen svært ved at rykke ud til kampen mod de alvorlige hestesygdomme, hvis de pludselig får tag i Danmark’, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle. Hun glæder sig over, at så mange allerede har taget reglerne til sig og har registreret deres heste i CHR. ’Nu skal vi have resten med, så vi bedst muligt beskytter alle heste i Danmark’, siger Charlotte Vilstrup Castle.

Du skal også have appen

Appen kan du hente i App store og Google Play. Dog skal du være opmærksom på, at arrangører af konkurrencer og lignende kan stille krav om fremvisning af det fysiske pas og dermed dokumentation for vaccination af deltagende heste. Men for at kunne fremvise dit hestepas på mobilen, kræver det, at din hest er registreret i CHR.

Fødevarestyrelsen forsøger løbende at implementere nye EU-regler på hesteområdet og opdatere appen. Fødevarestyrelsen arbejder derfor på at tilføje flere funktioner til CHR-appen, blandt andet på baggrund af forslag fra brugerne. Brugere af appen kan sende gode forslag via knappen ’Send ris/ros’.

I løbet af 2024 kommer Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg på hestehold som f.eks., rideskoler, stutterier, hestepensioner, for at se, om der er styr på de registreringer, der følger med, når man har ansvaret for heste.

Læs mere om registreringen af dyrehold i CHR appen her.

Kilder:

https://foedevarestyrelsen.dk/nyheder/webnyheder/2024/apr/webnyhed

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce