Studie: 71 % heste fodres af forbipasserende – nogle med døden til følge

Det sker lidt for ofte, at heste fodres af forbipasserende, når de går på fold. Og desværre får det også alt for ofte alvorlige konsekvenser. Det slår et britisk studie fast, som er foretaget på University of Bristol, og som bygger på 1017 adspurgte hesteejere i Storbritannien. Det viser sig, at rigtig mange heste behøver dyrlægehjælp, aldrig kommer sig eller dør eller må aflives som konsekvens af fodringen over hegnet.

Læs også: Undgå forgiftning: Det kan din hest IKKE tåle at spise

Annonce

Op mod 71 % af alle heste fodres af fremmede

788 af de adspurgte hesteejere i undersøgelsen var sikre på eller havde mistanke om, at deres heste blev fodret af fremmede på folden eller over hegnet uden tilladelse. Det giver en andel på 71 % ud af de 1017. Over halvdelen af respondenterne mente desuden, at tendensen var kraftigt øget efter corona-pandemiens tilkomst.

37 % af hestene kommer sig aldrig – 16 % af dem dør

Et skræmmende resultat ved undersøgelsen fortæller desuden, at 220 af de adspurgtes heste er blevet syge af den uhensigtsmæssige fodring. 109 af disse heste (godt og vel 50 %) havde brug for dyrlægehjælp. 81 hestene (næsten 37 %) kom sig aldrig helt igen. 35 hestene (16 %) døde eller måtte aflives. Dette svarer til, at cirka 4,5 % af de i alt 788 heste, der bliver fodret af fremmede, ikke overlever det.

Læs også: De giftige planter du som minimum bør kende

Annonce

82 % er familier, der ikke ved bedre

Studiet finder desuden, at over 82 % af de mennesker, der fodrer heste over hegnet – eller går helt ind på folden for at gøre det – er familier.

Direktør i hestevelfærd ved den store britiske organisation, British Horse Society, Gemma Stanford, fortæller, at heste ofte fodres på folden uden tilladelse som et resultat af ikke-hestemenneskers uvidenhed.

“Vi tror, at mange mennesker handler uden nogen som helst ondsindede hensigter, og på denne tid af året tror de, at de hjælper sulte heste ved at fodre dem. Men de er blot uvidende om, hvornår hestene rent faktisk får mad, og om de risici, visse fødevarer eller plantetyper udgør for heste” (oversat fra engelsk).

Hvad kan vi gøre?

Gemma Standford påpeger, at det er vigtigt at gøre ikke-hestemennesker klar over, at heste ikke kan tåle hvad som helst, og at de naturligvis får den mad, de har brug for. Derfor står organisationen blandt andet bag hashtagget #BeHorseAware og har desuden lavet en række grafikker, man kan printe ud og sætte op ved sine folde.

Hos Malgré Tout ved vi, at der også er problemer med at heste fodres uden tilladelse herhjemme. Derfor har vi lavet en grafik på dansk, som du kan printe ud og hænge op. Hvis du gerne vil gøre yderligere tiltag, kan du også vælge at dele billedet på de sociale medier.

Skilt til at undgå at heste fodres på foldes
Grafik: Malgré Tout.

Kilder

University of Bristol: The British Horse Society and Bristol Vet School are asking the public to stop feeding horses
Horse & Hound: Hundreds of horses are being fed without permission, study finds

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce