Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor din hest kan have været udfordrende at ride, hvorfor den har haft en ujævn kontakt på tøjlen eller har været tilbageholdende med at galoppere? Disse former for adfærd tilskrives ofte træningsproblemer, men kan de mon være tegn på smerter hos hesten? Vi har talt med forsker og hesteortopædisk ekspert Sue Dyson, som her kommer med en guide til at genkende hestens adfærdstegn på ubehag.
”Lad den bare ride det ud”, ”det er en vanskelig hest”, eller ”sådan har min hest altid gået”, er blot nogle af de udtalelser, man ofte hører om træningsproblematikker. Sue Dyson er forsker og en internationalt anerkendt hesteortopædisk ekspert. Ifølge hende eksisterer der en kultur i hestebranchen, der ser det normalt at hesten er uopdragen eller ikke præsterer godt. Men kan hesten adfærd måske skyldes smerter hos hesten? Accepterer vi blot hestens eventuelle tegn på smerter som normale, fordi vi ikke prøver at forstå, hvad hesten faktisk forsøger at kommunikere til os?
LÆS OGSÅ: Ved du, hvad hesten siger med øjnene?
Sue Dyson har dedikeret sit arbejdsliv til heste, og i løbet af utallige års klinisk arbejde har hun studeret hestes adfærd, både under ridning og i longe, samt talt med utallige ryttere og trænere. Hun har observeret en stor forskel i hestenes ansigtsudtryk og adfærd hos redne heste, der var halte i modsætning til heste, der var rengående.
Mange af de adfærdstegn, hun observerede, blev set gentagne gange, men de forsvandt efter Sue havde fjernet smerten ved hjælp af en nerveblokering. Der viste sig en klar relation mellem hestens adfærd og smerter i bevægeapparatet.
Sue mener, vi bør lytte til det, vores heste, forsøger at kommunikere til os, og at vi skal lære at forstå dets betydning.
24 forskellige former for adfærd, der indikerer smerte
Der er behov for et værktøj, som alle trænede observatører kan anvende for at vise, om hesten har ondt. Sue forklarer, at det ville være en hjælp til hesteejeren, hvis det var muligt, rent videnskabeligt, at dokumentere adfærd, der er relateret til smerte.
Efter at have gennemgået utallige videoer af ikke-halte og halte heste oprettede Sue og hendes forskerhold en tjekliste, også kaldet et etogram, over nogle helt specifikke adfærdstegn.
“Ridden Horse pain Ethogram”, forkortet RHpE, er et etogram over 24 forskellige former for adfærd hos rideheste. Disse former for adfærd vil med stor sandsynlighed forekomme oftere hos halte heste, i modsætningen til rengående heste.
De fleste rengående heste viser to eller tre adfærdstegn. Ved otte eller flere af disse adfærdstræk afspejler det ifølge Sue højest sandsynligt underliggende problemer i bevægapparatet. Hun og hendes kollegaer vurderede flere heste både i skridt, trav og galop og observerede adfærd, der viste tegn på smerte.
Eksempler på adfærdstegn
Halte heste mere tilbøjelige end rengående heste til at lægge ørerne tilbage bag lodret position i 5 sekunder. De er også mere tilbøjelige til at klemme halen ind til kroppen eller holder den skævt til den ene side.
Hesten kan vende det hvide ud af øjet flere gange. Måske er munden åben med tænderne blottede, eller tungen vil være i bevægelse hele tiden, hvor hesten skiftevis vil have den inde og ude af munden. Alt adfærd blev scoret som ja eller nej.
Der kan også være andre adfærdstegn, som ikke er inkluderet i etogrammet, men som sandsynligvis afspejler underliggende smerte.
Eksempler på dette kan være, at hesten skærer tænder. Den har tendens til at svede uforholdsmæssigt meget eller har for kraftig vejrtrækning under træningen. Dette er set ud fra dens kondition, mængden af arbejde og det omgivende miljø.
Smerter hos hesten kan være et kontroversielt emne. Sue mener, at vi ved at definere adfærdstegene i etogrammet præcist og objektivt kan medvirke til at undgå bias og dermed til at forbedre hestenes velfærd.
LÆS OGSÅ: Hvad fortæller hesten os med mulen?
RHpE-score giver en indikation af om hesten har smerter
RHpE-scoren bliver brugt at vurdere, om hesten udviser en adfærd, som indikerer, at den har ondt. Grænsen ligger ved scoren på otte point.
Sue mener, det er vigtigt at erkende, at nogle halte heste scorer under otte. Det kan måske være heste, der er ikke viser tegn på halthed eller heste med lav grad af halthed. Nogle heste kan også virke komfortable i trav og scorer færre end otte point. Men den samme hest kan udvise ubehag i galop med en score, der er højere end otte point. Jo højere scoren er, desto mere sandsynligt er det, at hesten er halt eller har afvigende gangarter.
Brugt på rideskoler og til stævner
60 sportsheste og rideskoleheste i regelmæssigt arbejde, som alle blev var rengående ifølge deres ejere, blev vurderet af Sue og hendes kollegaer. Hestene udførte en ottepunkts dressurlignende test med udgangspunkt i RHpE-scoren. Den viste, at 73 % af rideskolens heste var halte eller havde lav grad af halthed i trav. I galop havde 47 % af hestene afvigende gangart.
RHpE-scorerne varierede fra 3-16 point ud af 24, og den mest almindelige score var ni.
Forskerne har også lavet omfattende undersøgelser ved 5-stjernede events og nationale konkurrencer for at se, om der var en sammenhæng mellem RHpE-scoren og hestenes præstationer i dressur, spring og military. Her fandt Sue frem til, at de heste, der blev placeret på første- til tredjepladsen, havde en lavere RHpE-score. Heste med en højere RHpE-score, var overrepræsenteret i den gruppe af heste, der ikke fuldførte konkurrencen eller blev placeret lavere.
Samlet set var der en lav gennemsnitlig RHpE-score observeret i undersøgelserne, og de fleste heste var sunde. Imidlertid havde 9 % af starterne en RHpE-score højere end otte ud af 24.
Det er vigtigt at uddanne ryttere og fagfolk
Sue bemærkede, at flere dressurdommere vurderede, at nogle af hestene så ud til at have ubehag allerede inden starten på programmet. Dog følte dommerne sig tilbageholdende med at råde deltagerne til at trække sig på grund af tidligere negative oplevelser. Nogle deltagere havde søgt råd hos dyrlægen. Hesten blev kun vurderet fra jorden, og der blev ikke observeret nogen halthed.
Derfor mener Sue, at det er yderst vigtigt at uddanne ryttere og trænere til at observere hestenes rideadfærd og genkende de gangartsproblemer, der afspejler ubehag hos hesten.
RHpE er et værktøj, der kan hjælpe ejerne med at opdage tilstedeværelsen eller fraværet af et problem og identificere, om deres hest kan have et smerterelateret problem. Men det er vigtigt at huske på, at heste reagere forskelligt på smerte, og ikke to heste er ens.
RHpE kan også bekræfte, at smerter er fraværende
RHpE kan også vise, at heste generelt er komfortable, og at de ikke har smerter. Sue modtog på et tidspunkt et foto af en Grand Prix hest fra en bekymret tilskuer, som mente at hesten havde smerter. Det ansporede hende til at bruge RHpE i vurderingen af en gruppe Grand Prix dressurheste.
Sue forklarede, at hun ikke kunne foretage en vurdering uden at se videooptagelsen af hele præstationen. Sue og hendes forskerkollegaer observerede videoer af 147 heste, der konkurrerede ved ni FEI World Cup dressurkonkurrencer i 2018 og 2019. De bemærkede hestenes adfærd under hele deres ridt.
Sue forklarer, at RHpE-scoren kan hjælpe med at forklare det fænomen, der kaldes ”et øjebliksbillede”-fotos af konkurrenceheste på højt niveau. Det kan se ud som om, de har smerter, selvom de ikke har det. Hun forklarer, at man ikke bare kan kigge på snapshots og vide, hvordan en hest har det. Men at der er nødvendigt at se på helhedsindtrykket og evaluere den samlede præstation.
LÆS OGSÅ: Kan din hest mon se i mørke?
Brug RHpE ved handelsundersøgelsen
”Ved køb af en ny hest kan brug af RHpE ved forudgående handelsundersøgelser. Det kan hjælpe med at afgøre, om en hest er egnet til det formål, man ønsker at anvende den til, og om den sadel, man ønsker at bruge, passer til hesten”, siger Sue.
Ifølge Sue er det yderst vigtigt at få sadlen tjekket regelmæssigt. RHpE er også nyttigt til sadeltilpasning, fordi heste ofte ændrer form løbende i takt med dens træning og udvikling
Sue lavede et langtidsstudie over et år, hvor hun kiggede på 120 heste hver anden måned. Hun kunne se målbare ændringer. Mens nogle ændringer var sæsonbestemte, var andre ændringer forårsaget af at hesten holdt pause på grund af halthed. Det betød, at musklernes størrelse blev reduceret.
Efter to måneder bemærkede Sue en målbar forandring i rygmuskulaturen. Dette var fra at rytteren havde skiftet fra en dårligt tilpasset sadel til en bedre sadel. Så ifølge Sue er sadeltilpasning vigtigt for at undgå smerter hos hestene, og det vil være ideelt at få sadlen tjekket hver tredje måned. Særligt når man arbejder med ungheste.
LÆS OGSÅ: Dyrlæge: Hesten lugter som en hund og smager som et menneske
Hvad kan du gøre som ejer?
Det handler først og fremmest om at se på helhedsindtrykket. Sue understreger, at hvis du tror, at din hest måske har smerterelaterede problemer, bør du ikke ignorere det. Hvis du bliver opmærksom på et problem med din hest, skal du først og fremmest søge råd hos din dyrlæge. Når problemet er identificeret, kan det være en fordel at få andre fagfolk til at tilse hesten. Blandet andet beslagsmed, fysioterapeut eller foderkonsulent kan se på hesten for at få dækket alle områder af hesteholdet, mener hun.
Selvom en hest ikke fremstår halt fra jorden, kan den være halt, når den bliver redet. Dette kan vise sig i hestens adfærd som en indikator på, at noget er galt. Hvis hesten ikke fungerer tilfredsstillende i træningen, afspejler det generelt, at der er et problem, beskriver Sue.
Budskabet til hesteejere
Sue forklarer, at sammenhængen mellem RHpE-score og hestens præstation understreger betydningen af at anerkende og håndtere smerter, for at optimere hestens potentiale. Resultaterne er fascinerende, fordi vi står med et værktøj, som præcist kan anvendes i vurderingen af hesten. Dette vil forud kræve at man bliver uddannet i at bruge værktøjet korrekt. Det kan hjælpe ryttere og deres trænere til at vurdere, hvordan en hest fremover kan præstere bedre, uden at tilskrive det som rytterfejl, forholdene på banen eller hestens træning.
Sue mener, at vi har en pligt til at drage omsorg for de heste, vi rider. Og endnu vigtigere, en moralsk forpligtelse til at forbedre hestevelfærden ved at begrænse smerte og lidelse. Hestehold er en kontinuerlig proces, der aldrig stopper. Det handler om at se på hestens adfærd og spørge: Har den det godt?
Artiklen er oprindeligt skrevet af Merete Haahr til magasinet fra efteråret 2022, og er i denne udgave blevet redigeret af Louise Wichmann Rasmussen.
Kilder
Dyson, S., Berger, J., Ellis A. & Mullard, J. (2018) ‘Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain,’ Journal of Veterinary Behavior, 23, pp.47-57. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2017.10.008
Dyson, S. & Pollard, D. (2020) ‘Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and Its Relationship with Gait in a Convenience Sample of 60 Riding Horses’, Animals (Basel), 10(6).
Dyson, S., Berger, J., Ellis, A. & Mullard J. (2017) ‘Can the presence of musculoskeletal pain be determined from the facial expressions of ridden horses,’ Journal of Veterinary Behavior Clinical Applications and Research, 19.
Mullard, J., Berger, J., Ellis, A. & Dyson, S. (2017) ‘Development of an ethogram to describe facial expressions in ridden horses,’ Journal of Veterinary Behavior, 18, pp.7-12.
Dyson, S. & Van Dijk, J. (2018) ‘Application of a ridden horse ethogram to video recordings of 21 horses before and after diagnostic analgesia: Reduction in behavior scores’, Equine Veterinary Education, 32(S10).
Dyson, S., Berger, J., Ellis, A. & Mullard, J. (2018) ‘Behavioral observations and comparisons of non-lame horses and lame horses before and after resolution of lameness by diagnostic analgesia, Journal of Veterinary Behavior, 26, pp.64-70.
Webinar: Recognising pain in our ridden horses and the impact … – youtube. (n.d.). retrieved from https://www.youtube.com/watch?v=X-nNiGU_Jmg