Heste og tordenvejr – bør vi have mere respekt for det farlige fænomen?

Tordenvejr er hverken menneskets eller hestens bedste ven. Når det buldrer, brager og himlen lyser op, er det svært ikke at have hesten i tankerne. Er den mon bange? Vil der slå er lyn ned i nærheden af den? Og hvad skal du gøre for at undgå det? Malgré Tout stiller spørgsmålstegn ved, om vi hestemennesker egentlig har nok respekt for tordenvejret, og hvordan vi bedst handler med respekt… Hvad synes du?

Annonce

Når en hest rammes af lynet

Selvom man tænker, at chancen er lille, så sker det næsten hvert eneste år, at et lyn slår ned i en hest. Og det rammer ikke nødvendigvis kun én hest. Faktisk er der eksempler på nedslag, hvor en hel flok er blevet dræbt. For eksempel blev seks heste i 2008 dræbt af et lyn, der var så kraftigt, at også hegnstråden smeltede. Ligeledes blev syv heste på et varmblodsstutteri alle dræbt af ét enkelt lynnedslag i 2016. Man var ikke i tvivl om, at hestene var blevet dræbt af lynet, da mange af dem havde græs i munden og desuden havde været sunde og raske timerne forinden. Man kan måske trøste sig med, at døden er indtruffet lynhurtigt, og at de dermed ikke har lidt nogen større nød. Men trist er det alligevel.

Det var også lige ved at gå rigtig galt, da et lyn slog ned få meter fra en opvarmningsbane til et stævne i Aarhus i 2015. Herunder kan du se en videooptagelse af det, og det er tydeligt, at hverken hest eller rytter synes det er rart. Man kan stille sig selv spørgsmålet, om ikke rideklubben burde have aflyst stævnet, da uvejret trak op. Vi tør i hvert fald slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis lynet havde ramt et par meter tættere på. Hvad synes du? Burde vi opsætte retningslinjer for aflysninger ved ekstreme vejrsituationer som denne?

Under et tordenvejr slår lynet ned få meter fra en ekvipage på en stævneopvarmningsbane ved Aarhus i 2015. Det kunne være gået gruelig galt. Foto: TV2. Se videoen.

Læs også: De 10 farligste ting – set med hestens øjne

Bør vi have mere respekt for vejret?

Og hvor vil vi så hen med alt det? Faktisk vil vi bare gøre opmærksom på, at det rent faktisk sker at lynet slår ned og dræber heste – for ikke at tale om mennesker. Og måske burde vi have mere respekt for det utilregnelige vejr? Hvad enten der er tale om et stævne, som har været planlagt længe, og som ville være ærgerligt at aflyse, eller om det blot handler om at lukke hestene ind fra fold et par timer, så må man aldrig undervurdere den fare, et tordenvejr udgør. I værste fald kan man miste sin hest, eller flere, og måske endda også en rytter. I gennemsnit er der “kun” omkring ti tordenvejrsdage på et år. Det er meget lidt sammenlignet med andre steder i verden. Så er det ikke bare om at passe på hinanden og dyrene, når de farlige lyn endelig viser sig?

Stalden er ikke nødvendigvis det sikreste sted

Spørgsmålet er bare, hvordan man passer på sine heste, når uvejret er på vej. Mange vil ganske klogt vælge at lukke hestene ind eller droppe rideturen – og det er i de fleste tilfælde rigtig klogt. Nogle heste bliver imidlertid mere bange for tordenvejret, hvis de ikke kan se det, og måske kan de ligefrem gøre mere skade på sig selv, hvis de lukkes ind i en lukket stald. Med andre ord er der stor forskel på, hvordan heste reagerer på en himmel fyldt med lysglimt og tordenbrag, og det må være op til den enkelte ejer at vurdere situationen og ikke mindst lytte til hestene. Vil man løbe risikoen eller ej, og hvad er egentlig det sikreste?

Hav høje træer og bygninger i nærheden

Om man bør lade sin hest gå ude eller tage den ind, når det buldrer og brager, er der helt sikkert delte meninger om. Det kommer for det første helt an på, hvordan ens heste reagerer, men det kommer lige så meget an på, hvad man er omgivet af. Det siger sig selv, at heste, der går rundt i nærheden af en skov, har langt mindre chance for at blive ramt af et lyn end heste, som går i et helt åbent landskab.

Annonce

Hvis man vælger at lade sin hest stå ude, så er noget af det bedste at have høje træer eller bygninger i nærheden af folden – men absolut ikke på folden. Det går dog heller ikke med et helt bart landskab, hvor hestene er de eneste, der rager op. Det bedste er at have noget højt rundt om folden med god afstand til hegnet, som kan lede lynene væk. Selvom der aldrig er nogen garantier for, hvor lynet slår ned, så kan man i hvert fald minimere chancen for, at det slår ned i de kære heste.

Noget af det bedste, der kan beskytte hestene mod lynnedslag, er høje træer eller bygninger i nærheden af folden – men absolut ikke på folden.

TORDENVEJRET ER PÅ VEJ, NÅR:

  • Skyerne bliver store og høje – nærmest formet som blomkål eller candyfloss.
  • Lufttrykket falder og vinden tager til og stiger opad.
  • Du kan høre buldren og se lysglimt i de fjerne.

TORDENVEJRET ER OVER DIG, NÅR:

  • Du hører lyden af torden 15 sekunder efter, du har set lynet. Så er det omkring 5 km væk.
  • Du hører lyden af torden 5 sekunder efter, du har set lynet. Så er lynet slået ned lige i nærheden.

Et lyn bevæger sig med 300.000 km/s – ca. 900.000 gange hurtigere end en lydbølge. Det er derfor, at du ser lysglimtet længe før, du hører braget, hvis lynet er langt væk.

Læs også: Derfor skal du lukke din hest på fold

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce