Hestens baller er dens støddæmpere – så husk at passe på dem

Har du nogensinde tænkt over, hvilken funktion hestens baller har? Altså dem, der sidder nederst på alle fire ben. Ballerne er en vigtig del af hestens hovmekanisme, fordi de sammen med en række andre forhold i hoven er med til at forhindre skader i hestens bevægelsesapparat. Det betyder, at hvis hestens baller er i uorden, så er hele hesten principielt i uorden – eller det kan i værste fald ende sådan. Kort sagt fungerer hestens baller som dens støddæmpere, akkurat som på en bil.

Annonce

Her kan du finde ud af, hvad du kan gøre for at undgå, at de “går i stykker”, så din hest kan holde til at blive redet mange år endnu.

Dragtbrusken

Hestens baller er delvist bygget op af brusk – dragtbrusk, som det kaldes. Det er to stykker brusk, som sidder på hver sin side af hovbenet. Du kan mærke dem, hvis du trykker på det yderste af hestens baller.

Fordi brusk er bøjeligt, kan den opfange de stød, hesten udsættes for. Faktisk er hele hoven bygget op med det formål at fungere støddæmpende – udover at skulle bruges til at træde på, selvfølgelig. Vidste du, at hele hoven faktisk udvider sig, når den rammer jorden? Dét er ballerne med til at gøre muligt. Med deres fleksibilitet gør de hovmekanismen smidig og blød, og derfor er det yderst vigtigt at passe på dem.

Naturligvis afhænger ballernes stødabsorberende evne også af, hvilken type underlag hesten går på – mere om det længere nede i artiklen. Uanset hvad, så holder hestens bentøj – og resten af dens bevægelsesapparat, for den sags skyld – længst, hvis man husker at skåne dragtbrusken mest muligt.

Læs også: Tørre hove fortjener opmærksomhed

Forbenet dragtbrusk – når støddæmperne går i stykker

Desværre kan dragtbrusken gå i stykker. Eller kalke til, rettere sagt. Det sker, hvis den bliver overbelastet og dermed udsættes for inflammation, hvorved den “reparerer” sig selv ved at danne nyt brusk oven på det nedslidte. Det er det, man kalder en forkalkning. Dermed bliver brusken tykkere, den elastiske evne vil forsvinde, og den stødabsorberende funktion går tabt.

Forkalkningen gør ikke ondt på hesten, fordi der ikke er nogle nerver i brusken. Men når elasticiteten forsvinder, er der større chance for, at den får ondt et sted i sit bevægelsesapparat. Derfor er heste med forbenet dragtbrusk ofte halte og kan ende med at blive helt uridelige.

Annonce

Mange årsager og ingen reel behandling

Forbenet dragtbrusk skyldes ofte noget medfødt, hvor skævheder i hestens hove eller ben gør, at dele af brusken på en eller flere hove overbelastes. Har din hest skævheder, så er det altafgørende at få rettet op på det i samråd med både smed og dyrlæge hurtigst muligt. Lidelsen kan også opstå, hvis hesten i en længere periode har belastet én hov for at skåne en anden, som er i smerte. Slutteligt kan lidelsen også findes hos heste, der rides meget på hårdt underlag. Her skal der dog meget til, så det må du ikke lade dig skræmme alt for meget af.

Forbenet dragtbrusk kan ikke umiddelbart behandles, men man kan foretage en udskæring af hovvæggen, hvorved en lille del af elasticiteten vender tilbage. Ellers er det bedste at forsøge sig med at give hesten sygebeslag eller en form for gummisko på.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Tid til smed?

Husk at pleje hestens baller

Udover dragtbrusken består hestens baller af den bløde ballepude og en kronrand, som fører ned til strålen.

Desværre er vi rigtig mange hesteejere, som har det med at glemme at pleje vores hestes baller, og det kan gå ud over ballepuderne. Korrekt pleje er helt essentielt, for at puderne kan forblive bløde og eftergivende. Udover at huske at strigle ballerne, så skidt ikke kan danne sår eller tørre huden ud, er det også en god idé at fugte dem, hvis de virker hårde. Man kan bruge vand, men man kan også smøre dem ind i en fed creme. Det er desuden vigtigt, at hesten drikker nok vand, så puderne også “smøres” indefra.

I videoen her kan du se, hvordan ballerne er med til at udvide hoven og få den til at give efter, når den belastes ned mod underlaget.

Video: Lennart Denkhaus

Kun en holdbar hest at vinde

Hestens baller er så ubeskriveligt vigtige for dens mulighed for at bevæge sig smertefrit, og de har stor betydning for undgåelsen af skader. Så skulle vi ikke gøres os selv den tjeneste at blive bedre til at huske dem, når vi alligevel står med striglen i hånden og den fugtige svamp ligger lige dér i spanden? Der er i hvert fald intet at tabe og kun en mere holdbar hest at vinde.

Annonce

Kilder

Beslagsmeden.dk / Dyrlæge Heidi Nielsen / Uanvendelig.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce