Hjælp din ældre hest i vintertiden – 4 ord du bør huske

Vinteren er for mange ryttere lidt mere øv end end de varme sommermåneder – og det er helt forståeligt. Dog har ejeren af en ældre hest ofte lidt flere spekulationer over de kolde temperaturers ankomst end de fleste andre. Fordi den ældre hests fysiske tilstand naturligt nok ikke er den samme, som da den var yngre, så bør man da også tage sine forholdsregler. Her er 4 ord – og en uddybning af, hvad de indebærer – du bør huske på, når du har en gammel hest, der skal klare sig godt igennem de kolde måneder.

Annonce

1. Helbredet

Med alderen bliver det hårdere for den gamle hest at klare det kolde vejr, så det er vigtigt at dens krop er sund og rask. Der er stor forskel på, hvornår en hest kan forstås som “gammel”, så det er langt bedre at forholde sig til dens fysiske tilstand end til dens alder, når man skal vurdere dens helbred. Derfor findes der altså heller ikke nogen generelle regler for, hvad en ældre hest bør veje eller hvordan den bør se ud, hvor meget den skal have at spise, eller hvor tykt et dækken den bør have på ved en bestemt temperatur. Det er op til den enkelte ejer at vurdere – også selvom det kan være ualmindelig svært.

Vil man være på den sikre side, så er det bestemt værd at ofre et par ekstra dyrlægeregninger på sin gamle ven. Man kan for eksempel få tjekket hestens tænder lidt oftere end normalt, ligesom det også kan være fornuftigt at få dyrlægens blik på hestens generelle helbred. Ikke alene kan det være med til at affeje tvivl hos ejeren, det kan også forebygge, at man pludselig står i en rigtig trist situation, hvor aflivning er den eneste mulighed. Der er selvfølgelig aldrig nogen garantier – for selv dyrlægernes øjne kan overse – men de kan alligevel ofte se det, som vi andre sjældent har øje for.

Det kan også være en god idé at analysere hestens bevægelsesmønster, pelsens glans og ikke mindst dens humør og ædelyst. Stikker den måske lidt på et af benene? Er ørene fremme? Går den direkte til foderet, når den bliver lukket ind? Disse spørgsmål – og mange flere – kan man dagligt stille sig selv for at holde øje med sin gamle vens ve og vel.

2. Fibre

Det er ikke unormalt, at en ældre hest kan have lidt problemer med at tygge sin mad. Særligt for hestens evne til at holde vægten er fibrene i grovfoderet meget vigtige, så man bør naturligvis give hesten godt stråfoder så længe, som det overhovedet er muligt.

Hvis tiden kommer, hvor den ikke længere kan tygge stråene ordentligt, er det dog bedre at erstatte det med en anden fiberkilde. Du kan nemlig risikere, at hesten får kolik, og den kan faktisk også blive kvalt, hvis den forsøger at sluge hø eller halm, som ikke er tygget ordentligt igennem. For at undgå det, kan du for eksempel give den snittet eller presset græs i krybben i stedet for. Hvis hesten også har vært ved at tygge dét, så kan du opbløde det i vand. Det kan man også gøre med for eksempel fiberpiller eller roepiller, som også er gode fiberkilder. Det bedste er selvfølgelig at forhøre sig hos en foderspecialist.

Annonce

Også før du begynder at ændre i hestens foder, kan det være fornuftigt få dens tænder gået igennem. Det kan jo være, at problem med at tygge kan afhjælpes, og at din gamle ven atter kan komme til at tygge sit stråfoder rigtigt igen.

Læs også: Pas godt på din “pensionist”-hest

3. Olie

Hvis du gerne vil forbedre din ældre hests pelskvalitet, kan du forsøge at hælde lidt olie i dens foder. Der er delte meninger om, hvorvidt man bør give olie lavet specielt til heste, eller om almindelig raps- eller solsikkeolie er tilstrækkeligt. Det kommer blandt andet an på, om du ønsker andre vitaminer tilført samtidigt med olien, og du er naturligvis den bedste til at vurdere, hvad der er bedst for din hest. Dog skal det være vegetabilsk olie og ikke animalsk. Uanset hvad, så kan lidt olie i hestens daglige krybbefoder hjælpe den til at holde huld og få pelsen til at skinne.

Annonce

4. Varme

Jo ældre hesten bliver, jo ringere bliver også pelsens evne til at isolere og holde hesten varm. Ældre heste, der ikke før har gået med dækken, kan pludselig få behov for det, og dem, der er vant til at have dækken på, skal måske have et på, der er endnu tykkere. Det er også vigtigt, at hesten ikke får det for koldt inden døre. At give din gamle hest et dækken på har faktisk en dobbelt virkning: Kroppen bliver holdt varm, og fordi den gør det, tager den lettere på – og de ekstra kilo er også med til at holde den varm.

Kilder

Netdyredoktor: Vinterfodring af heste

Artiklen er oprindelig bragt i december 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce