Husk sikkerheden, når du læsser din hest 

Sikkerhed er noget, mange af os ryttere nogle gange tager lidt forgivet. Vi har en tendens til at glemme, hvor stor hesten faktisk er og hvilke kræfter, der kan være på spil. Der ligger en enorm stor forskel på vores fysiske fremtoning, selvom hesten er en af dem, du kender allerbedst. 

Heste er mange gange stærkere end os og agerer instinktivt som et flugtdyr. Derfor kan der nemt ske ulykker, selv om det aldrig var hensigten. Derfor er det essentielt, at der er taget hensyn til forskellige sikkerhedsaspekter. Herved kan det undgås, at hest eller rytter kommer til skade.  

I denne artikel vil vi sætte fokus på sikkerheden, når du læsser din hest i trailer. For selvom mange af os måske allerede ved det, så er det godt at få frisket op. Og man kan spare meget ved at undgå farlige situationer og skader. Både økonomisk, fysisk, tidsmæssigt og mentalt. 

Annonce

Sørg for, at hesten er tryg 

Et vigtigt aspekt i hestehold er, at hesten kan læsses afslappet og selvsikkert. For at opnå dette er det en god idé at lære hesten at gå op i traileren uden stress. Øv det gerne uden at skulle nogen steder til et bestemt tidspunkt. Med den rette – og rolige – træning kan hesten nemt læsses og transporteres, men der er dog stadig nogle sikkerhedsaspekter, som er værd at overveje. 

Her er 10 ting, som er en god idé at være opmærksom på, når hesten skal læsses. 

1. Overhold syn 

Overhold altid de synskrav, der er til din trailer. Der kan være mange ting, som man ikke kan se med det blotte øje. Særligt bunden af traileren er ekstremt svær at vedligeholde. Den kan kun undersøges, når traileren bliver løftet eller sat over en grav. 

LÆS OGSÅ: Vi skal turde tænke ud af boksen, når vi trailertræner

2. Kobl altid traileren op med bilen – også selvom du træner 

Læs aldrig hesten, uden at traileren er koblet op på bilen, og husk at trække håndbremsen. Bagvægten kan blive for tung, og i værste tilfælde kan traileren løfte sig fra jorden. Derudover er det også god træning at øve sig i at koble traileren fast på bilen. 

3. Forberedelse er nøglen 

Forbered og tjek alt inden du læsser hesten. Sørg for, at håndtagene på rampen vender indad, så hesten ikke kan sidde fast i dem. Sikre og dobbelttjek dine omgivelser, inden du begynder.

4. Sørg for at have en skridsikker rampe 

Ved en skridsikker rampe kan du undgå de mest gængse uheld; nemlig at hesten glider. Desværre sker det ofte, at hesten får placeret en hov lidt yderligt, og hvis rampen er glat, kan vægten fra hesten godt resulterer i, at den glider. Det kan både forårsage skader på hest og trailer, men det kan også gøre, at hesten ikke vil nærme sig traileren i fremtiden. 

5. Vær sikker på, du har nok plads, når du parkerer

Du skal have nok plads til at kunne komme ud igen, men du skal også have plads nok på begge sider af traileren, for at hesten kan være der. På små områder og nogle stævnepladser kan det være nødvendigt at vælge en side, hvor der er lidt mere plads end den anden. Men husk, at der skal være nok plads til, at hesten kan bevæge sig, hvis den eksempelvis skulle blive forskrækket, når den kommer ud. 

6. Hav hjelm, handsker og robuste sko på 

Du kan tage dine egne sikkerhedsforanstaltninger ved gøre det til en vane altid at have hjelm, handsker og sikre sko på. På den måde kan du undgå hovedskader, brandsår og brækkede tæer. 

7. Luk altid bagbommen fra siden 

Når du lige har læsset hesten, er det vigtigt, at du lukker bommen fra siden. Det er for at undgå at stå i vejen, hvis hesten skulle gå baglæns. Det samme gælder, når du tager hesten ud af traileren. 

Sørg for altid at stå fra siden, når du lukker bagbommen. Foto: Kamila Tworkowska at Tuse Køre- og Rideforening.

8. Opbindingen i traileren 

Når du binder hesten fast, er det bedst at have en kæde med PVC-plastik omkring, som er godt fæstnet i traileren. Herved har du altid en sikker længde, og du undgår at hesten kan binde sig selv op eller bide noget i stykker. 

Drømmer du om din egen trailer? Mustang Elite: Den ultimative kombination af funktion, komfort og design

9. Placér altid hesten til venstre  

Hvis du transporterer en enkelt hest i en dobbelttrailer, bør du placere hesten på samme side som føreren af bilen for at undgå dårlig balance på vejen.  

10. Rengør traileren 

Til sidst den mest kedelige ting – husk at rengøre din trailer. Selvom du efter en lang dag ude tænker, at du udskyder rengøring til en anden dag, bør du altid gøre det med det samme, når I er tilbage. Det kan være, være hesten akut skal til dyrlægen, og den glatte bund kan forårsage skader, som pludselig gør, at I skal skynde jer endnu mere til dyrlægen. 

Vær opmærksom på, at der altid kan forekomme uheld, men hvis du har husket disse 10 sikkerhedsforanstaltninger, er der større sandsynlighed for, at I kommer sikkert frem og hjem. Og så nyd at komme ud sammen med din makker. God tur! 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce