Husker du at afstemme foderet, når hesten står mere stille på folden om vinteren?

Annoncørbetalt artikel
Saracen Horse Feeds Logo

Vinteren er i den grad over os, og foldene er både knoldede og hårde. Ridebanerne kan også være frosset til, vejene er glatte, og det bliver tidligt mørkt. I disse perioder har vi en tendens til at give vores heste mere stråfoder både på foldene og i boksen. Som udgangspunkt er det også en rigtig god idé. Men det kan desværre også føre en række problemstillinger med sig, som vi måske har det med at overse. Det mener Anne Løvgren Larsen, der har mange års erfaring i foderrådgivning hos Saracen Horse Feeds Danmark.

“Problemet opstår, når hestene får langt mere grovfoder, end de plejer, men de får den samme mængde fuldfoder, Som de plejer – og samtidigt både drikker og bevæger sig mindre.”

Anne Løvgren Larsen, Saracen Horse Feeds Danmark.

Når hestene får mere foder og bevæger sig mindre

At give hestene ekstra stråfoder på folden er bestemt ikke nogen dårlig idé – og da slet ikke, når det er koldt, og der ellers ikke er noget for dem at pille i. Det kan forebygge en masse, og det giver hestene mental beskæftigelse, ligesom det kan hjælpe dem med at holde varmen.

“Problemet opstår, når hestene får langt mere grovfoder, end de plejer, men de får den samme mængde fuldfoder, som de plejer – og samtidigt både drikker og bevæger sig mindre”, påpeger Anne. “Når det er så koldt og jorden er frossen og måske også knoldet, bevæger hestene sig en hel del mindre, end de plejer”, tilføjer hun.

Heste æder hø på vinterfold

“Når det er så koldt og jorden er frossen og måske også knoldet, bevæger hestene sig en hel del mindre, end de plejer”, påpeger Anne. Derfor er det vigtigt at tage stilling til det i fodringen af hesten om vinteren. Foto: Arkiv.

Alt i alt står hestene mere på det samme sted dagen lang og tygger sig igennem store mængder af grovfoder. De drikker måske heller ikke ret meget vand, fordi baljerne er frosset til, eller fordi de ikke bryder sig om at drikke det iskolde vand. Timerne på foldene kan desuden være forkortet på grund af vejret og mørket, og vi får måske endda ikke redet fores heste helt så meget, som vi plejer. I stedet sætter vi dem på stald med endnu en stor mængde af grovfoder.

Ovenstående kan resultere i, at vi får heste, der spiser rigtig meget i løbet af en dag, har et minimalt væskeindtag og tilsvarende ikke er i ret meget bevægelse. Disse faktorer kan tilsammen kan give syge heste, overvægtige heste, samt heste med en masse energi, som de slet ikke kan komme af med, understreger Anne.

Løsningen er naturligvis ikke, at du skal holde op med at give din hest grovfoder. Men vær opmærksom på, hvad din hest er for en type, hvad den kan tåle, og hvilken type grovfoder du kan tilbyde den. Fordel grovfoderet på folden, så hestene er nødsaget til at bevæge sig mere for at få fat i det. Hold desuden øje med, at vandet ikke er frosset til, og om der bliver drukket noget i løbet af timerne på folden.

5 vigtige pointer
  1. Hestene står mere stille på foldene og tygger sig igennem store mængder af halm, hø eller wrap.
  2. Ofte bliver de også motioneret mindre og kommer tidligere ind grundet de korte dage og mørket.
  3. I boksen venter der yderligere stråfoder, som de kan tygge sig igennem.
  4. De drikker mindre af det ofte iskolde vand, og måske er det også frosset til i løbet af dagen.
  5. Det kan blive rigtig dyrt i dyrlægeregninger, men det kan desværre også have fatale konsekvenser, hvis din hest bliver rigtig syg.

Læs også: Dyrlæge: Tre ting giver holdbare heste

Mash kan tilføre din hest væske

Når din hest kommer ind fra fold, er det en god idé at give den noget væskeholdigt som for eksempel et måltid mash. Her kan den både få en hel del væske og en betydelig mængde gode fibre ned i maven.

Hestens væskeindtag er et forhold, man bestemt ikke må undervurdere om vinteren. En anerkendt amerikansk undersøgelse – støttet op af en række dyrlæger – påviser, at heste drikker for lidt, hvis de udelukkende tilbydes helt koldt vand (tæt på 0 grader). Derfor kan et måltid mash iblandet godt med lunt vand være med til at tilføre hesten væske. Selv en lille mængde kan have stor betydning for et væskeindtag.

Ifølge Anne kan mash med fordel indgå som en del af dens daglige foderplan, når det er koldt – og altså ikke kun om sommeren. Derudover kan en tildeling af elektrolytter være med til at stimulere hestens lyst til at drikke yderligere. Af den årsag kan Anne anbefale Saracens Re-Covery Mash, der netop indeholder elektrolytter og samtidigt har et lavt sukkerindhold.

.

Hest spiser mash på fold
Mash iblandet elektrolytter kan hjælpe hesten med at få fyldt sine vanddepoter op, når det er koldt. Foto: Arkiv.

Tal med en fagperson, før du ændrer i hestens foder

“Bliver din hest eller pony ikke brugt ret meget i vinterperioden, så få din foderkonsulent til at gennemgå dens foderplan. Det kan meget vel være, at der er behov for, at den justeres”, påpeger Anne.

Det gælder særligt for de heste, der er vant til at blive brugt meget og få foder, der er tilpasset hertil. Sker det ikke, at fuldfodermængden afstemmes med hestens aktuelle grovfoderindtag og bevægelsesniveau, kan det skabe store udfordringer. “Den vil få en masse energi, som den ikke kan komme af med – ej heller på folden”, understreger Anne.

Der kan med andre ord sagtens ændres i foderet, så det tilpasses de behov, hesten har på nuværende tidspunkt. Men man kan som forbruger hurtigt fare vild i foderjunglen, og det kan være svært både at finde og beregne det helt korrekte foder og mængden til lige præcis ens egen hest. Rigtig mange steder kan man heldigvis få lagt en uforpligtende foderplan passende til hestens type, dens træningsniveau og til årstiden. “Det er nemmere at finde rundt i og kan på længere sigt være billigere at få korrekt vejledning fra begyndelsen”, afslutter Anne.

.

“Væske er ligesom for os mennesker vigtig for hestens trivsel. Sørg altid for, at der er fri adgang til rent drikkevand. Tilbyd på de kolde dage din hest et lille måltid mash af ordentlig kvalitet uden meget sukker og stivelse. det bidrager til væske og fiberindtag.”

Anne Løvgren Larsen, Saracen Horse Feeds Danmark.
Undgå at hesten bliver syg på grund af fodringen
  • Fordel grovfoderet rundt på folden, så hestene skal bevæge sig mere.
  • Sørg for at motionere din hest, hver dag hvis muligt, så du holder gang i mave-/tarmsystemet.
  • Skift eventuelt wrappen ud med hø og halmbunden med spåner, hamp, pilestrø, træpiller eller lignende.
  • Hold øje med, at der altid er tilgængeligt, tempereret vand.
  • Få en foderkonsulent til at hjælpe dig med eventuelle ændringer i foderplanen. Det kan være, at din hest eller pony ikke skal have så meget energi tilført, som den plejer at få.
  • Sørg for, at det foder, du tilbyder din hest, indeholder en masse gode og sunde fibre, der kan holde gang i mave-/tarmsystemet.
  • Husk altid at få tjekket op på, at din hest er helt dækket ind med alle de vigtige vitaminer og mineraler.
  • Tilkald altid din dyrlæge, hvis din hest ændrer adfærd eller viser tegn på ubehag.

.

Læs også | annoncørbetalt: Restitutionen er lige så vigtig som træningen selv – her er 3 afgørende faktorer

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce