Hvad er en hest egentlig? – set fra evolutionens og hesteejerens synspunkt

Vi hestemennesker bruger ofte rigtig meget af vores tid sammen med vores heste. Vi ordner dem, træner dem, ordner deres omgivelser og hygger med dem. Men for mennesker, der ikke er vant til samme omgang med hestene, er det måske ikke altid til at forstå. For hvad er en hest egentlig, og hvad giver den til os mennesker? Det kan besvares på mange måder – evolutionært og set med en hesteejers øje.

For at beskrive, hvad en hest rent faktisk er, har vi endnu engang allieret os med bogen Heste – Illustreret opslagsværk. 

Annonce

..

10 facts om heste
 • Navn: Tamhest
 • Videnskabeligt navn: Equus caballus
 • Art: Pattedyr
 • Levetid: op til 40 år
 • Drægtighed: 340 dage
 • Fødselsvægt: ca. 30 kg
 • Føde: Alle typer græs og nogle gange blade og bark
 • Navne på køn: hoppe (hunkøn), hingst (hankøn), vallak (kastreret han)
 • Hvad er og kan en hest?

  Der findes rigtige mange heste, og i dag menes der at være omkring 70 millioner heste i verden, hvoraf cirka 100.000 heste lever i Danmark. I dag bliver de fleste heste brugt som rideheste, og for eksempel i Danmark bliver de oftest brugt til spring, dressur eller trav og galop.

  Hesteslægten omfatter også æsler og zebraer, og alle i hesteslægten har meget veludviklet lugte- og synssans.

  På grund af hestes styrke, har de været meget brugt i markerne, men da maskinerne kom, overtog de meget af hestenes arbejde. Derudover har heste været brugt til transport, hvilket de stadig bliver brugt til nogle gange.

  Hestens evolutionære udvikling

  Den hest, vi kender i dag, har været mange år undervejs i sin udvikling. Heste stammer nemlig fra et dyr kaldet Eohippus, som var meget anderledes end den hest vi kender i dag. De levede for omtrent 56 millioner år siden. Eohippus var dygtig til at gemme sig ved hjælp af camouflage, og så havde dyret fødder, der minder mere om hundepoter med trædepuder end om hestehove, som vi kender dem i dag.

  Læs også: Derfor kan man ikke ride på en zebra

  Eohippus. Foto: Arkiv.

  Dog har klimaforandringer og ændringer i miljøet gjort, at dyret var nødt til at ændre sig. Da sletterne blev mere udpræget, udviklede Eohippus sig og fik blandt andet en længere hals og hove, der minder mere om dem vi kender i dag. Det gjorde dem også bedre til at løbe og dermed også flygte fra andre dyr.

  For omkring en million år siden stod hesten så nogenlunde klar – godt nok forklædt mest som et æsel og en zebra, men både hurtighed og hove er på det her tidspunkt nogenlunde fuldt udviklet.

  Hestene fortsatte med at udvikle sig, og i dag findes der omkring 500 forskellige hesteracer. Alle disse racer stammer fra de tre vildhesteracer; steppetarpanen, skovtarpanen og Przewalski-hesten. Både steppetarpanen og skovtarpanen uddøde tilbage i 1800-tallet, men der findes cirka 700 Przewalski-heste rundt omkring i forskellige zoologiske haver i dag, og få af dem er sat ud som vilde heste for eksempel i Frankrig.

  Hvad er en hest? – ifølge en hesteejer

  Men for de fleste hesteejere er en hest ikke bare en hest. Det er en ven. En terapeut. En livsstil. En hest giver dig så meget mere end blot motion ved ridning. Der er en grund til, at vi hestemennesker bruger så meget tid i stalden og hos hesten – det er på grund af hesten, og den følelse vi får, når vi er sammen med den. Man behøver ikke engang altid at ride den, men bare at komme ud til sin hest, gør en i godt humør. Duften af hest, den bløde mule og en kærlig hilsen fra hesten kan få alle hesteglade mennesker til at få et smil på læben.

  Annonce

  Læs også: Hesten – En terapeut på fire ben

  Kilder

  Heste – Illustreret opslagsværk, udgivet i 2005 af forlaget Aktium.

  Zoo.dk: Hest

  Annonce

  Relaterede tags

  Annonce
  Annonce
  Annonce
  Annonce

  Lignende artikler

  Annonce

  Kategorier

  Annonce
  Annonce
  Annonce
  Annonce