Hver 4. siger ikke fra over for sexistiske kommentarer

Nåååeh, så du kan godt lide at ride? *blink blink*. Kan du finde ud af at bruge pisken? Og kan du kontrollere 500 kilo mellem benene? – Så er du nok en hestepige, der har været udsat for platte bemærkninger fra fyre, der tror de kan score dig. Og du er faktisk ikke alene! Alt for mange, der dyrker ridesport, udsættes for sexfikserede kommentarer fra folk, der ikke ved bedre. Vi skal være bedre til at sige fra for sjofle tilråb og og berøringer, mener forskere.

Vi ser gennem fingrene med det

Vi forstiller os, at mænd og kvinder er temmelig ligestillede, når det kommer til ridesport og ridning generelt. Men er det virkelig tilfældet? Op imod hver 4. kvinde har været udsat for sexisme, siger en undersøgelse foretaget af analysefirmaet Epinion fra 2015.

Annonce

Mange kvinder tænker slet ikke over, at det er grænseoverskridende adfærd, de har været udsat for. Hvor mange gange har vi ikke været udsat for platte bemærkninger om vores evne til at ride andet end heste og set igennem fingrene med det? Det er næsten som om, at vi ikke lægger mærke til kommentarerne.

Livet med heste er langt fra rosenrødt

Bemærkninger som de ovenstående er tit afsendt af mænd, som ikke selv har noget med heste at gøre, eller ved hvad det vil sige at have hest. Og det er langt fra rosenrødt. Livet med heste består jo for det meste af uglet hår, røde kinder, skidt under neglene og en svag lugt af stald i tøjet. Så hvad er det ved os heste-piger, som de synes er så frækt?

Det kan umiddelbart være svært at forstå, at der skulle være noget seksuelt forbundet med at stå på en mudret fold og kalde på dyret, der står nede i det andet hjørne og nægter at komme. Det er heller ikke nemt at forestille sig, at det på nogen måde er frækt at muge ud og køre trillebøren op på den ildelugtende mødding. Og det er de færreste af os, der rider rundt på en græsmark i solnedgangen på en hvid hest med håret flagrende efter os. Hvad forestiller de sig egentligt?

Også i England har sexisme i hesteindustrien været til diskussion. Sidste år tog en kvindelig jockey bladet fra munden og gjorde opmærksom på, at hun havde været udsat for grænseoverskridende seksuelle tilnærmelser i den mandsdominerede engelske galopindustri.

Lad nu være med at tage alting så seriøst. Det er jo bare for sjov.

Citat: Den typiske heste-sexistiske fyr

Ingen vil stemples som nærtagende

Lad nu være med at tage alting så seriøst. Det er jo bare for sjov.” Det hører vi alt for tit fra mænd, der synes det er sjovt at kommentere på, at vores ridebukser giver en god røv. Det er ikke nemt at sige fra over for sexisme. Ingen gider at kaldes for snerpet eller nærtagende. Men hver gang vi ser gennem fingrene med dens slags bemærkninger, er vi med til at gøre det legitimt at forbinde ridning med noget seksuelt.

Hver gang vi tænker for os selv, at han er bare en idiot, fordi han spørger om vi kan lide at ride andre ting end heste, giver vi vedkommende lov til at gøre det igen og igen. For hermed gør vi det til en opførsel, man kan slippe afsted med og som er normal.

4 enkle tips

Det er selvfølgelig ikke muligt at løse problemet ved hjælp af én artikel, men vi vil alligevel gerne give dig et par tips fra sexismeforskerne til hvordan, du kan slippe af med de dumme kommentarer:

Annonce

Vær den voksne

Forestil dig, at du er babysitter en 6-årig dreng, som råber: “Du har bryster!”. I stedet for at fare i flæsket på ham, når manden kommenterer på din ridning, så se ham som et barn, der ikke ved bedre (for det gør han sandsynligvis ikke!). Det er din opgave at fortælle ham på en pæn og voksen måde, at sådanne bemærkninger er totalt no-go!

Spil bolden tilbage

Alle ved, at forsvar som regel er det bedste angreb. Så hvis fyren i baren, du netop har mødt, griner fjoget og spørger om du kan lide at bruge pisken, kan du svare med en sætning, såsom; “Er det fordi du selv gerne vil have en tur med kæppen? For så tror jeg, der findes en del steder for den slags på nettet”. Du kan også spille på hans fordomme og sende bolden tilbage med et blink i øjet: “Pisk? Det lyder som om, du har mange fordomme om hestepiger”

Vær ikke bange for at kommenter det

Det er helt okay at gøre opmærksom på at grænsen er nået. For på den måde fortæller du ham også, at du er en kvinde med integriteten i orden. Prøv at få ham til at se problemet i hans bemærkninger ved at perspektivere det: “Ville du spørge din søster om det samme??”

Få ham til at forklare hvad han mener

“Undskyld, men jeg er ikke sikker på hvad du mener, gider du lige forklare det en gang til?” Hvortil han svarer; “Det var en joke. Det var bare fordi jeg troede, at I hestepiger kunne styre de der store dyr og så… – ligemeget!” Pludselig får han rodet sig ud i en længere søforklaring, hvor du egentlig ikke har gjort andet end at spørge pænt.

Læs også: Derfor bør du være kæreste med en hestepige

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce