P.R.E.:Hvorfor er den spanske hest så populær?

Hvad er det, der får danskere til i stigende grad at forelske sig i den spanske hest? Er det fordi de ligner “Barbie-heste” med langt hår og høje knæløft? Vi sætter fokus på racen Pura Raza Española, også kaldt P.R.E. Målet er at finde frem til nogle af årsagerne til racens stigende popularitet herhjemme.

Læs også: Hvilken hesterace er du?

Annonce

Det ypperligste inden for rideheste

Den spanske hest har efterhånden erobret Danmark med sit smukke ydre og gode rideegenskaber, men hvornår den allerførste spanske hest kom til Danmark er lidt uvist. Dog er man sikker på, at hesten blev indført i mange europæiske lande af deres kongehuse adel i 1500-tallet. Hestene på den tid blev betragtet som det ypperligste indenfor rideheste. De blev primært anvendt til opvisninger, kvadrilleridning og til forædling af andre hestetyper. De blev også brugt i kavaleriet, da hestene havde alle de egenskaber, som var nødvendige for rytterens sikkerhed: De var hurtige, lærenemme og skolede.

Læs også: Malgré Tout var navnet på Christian 10.s hvide hest

Christian 4. blev forelsket

Foto: Finn Hollbek

Især Christian 4. var forelsket i racen. Han importerede flere spanske hingste til stutteriet for at forbedre avlen. Selv brugte han hingstene til ridebrug, og på flere malerier af Christian 4., rider han på en smuk, spansk hingst. Dengang var der også mange farvevariationer – De skimlede/hvide var meget eftertragtede i kongehuset, hvor de blev brugt som køreheste til de kongelige kareter. Racen blev populær i hele Europa og blev benyttet som forædler på mange af de europæiske stutterier. Og hvad du måske ikke har gættet er, at P.R.E.-hesten er stamfader til både Frederiksborgeren og Knabstrupperen.

Avlen i Danmark

Siden 1990’erne er efterspørgslen efter det spanske blod igen steget. Og i stedet for at importere fra Spanien, hvor forholdene for hestene ikke altid er optimale, er flere danske stutterier blevet etableret herhjemme. Her har man blandt andet fokuseret på at avle heste, der også kan begå sig i mere traditionelle discipliner, såsom dressur, spring og distance.

En typisk spansk hest, som den avles i Danmark. Foto: Stald Rohan.

Mange af de fordomme, der tidligere har eksisteret omkring spanske heste som værende “Barbie-heste” med “skovlende forben”, inaktive bagben og hidsigt temperament, er efterhånden gjort til skamme. Selvom den er sensitiv, er den samtidigt yderst behagesyg og vil således gå gennem ild og vand for sin rytter. Og så er der stor efterspørgsel på spanske heste med ordentlige gangarter, godt rygsving og overlinje hos de danske avlere. Dens smukke ydre er helt klart også et plus for mange, som ønsker en smartere hest end den kedelige brune DV’er.

Der er således helt klart noget lækkert, ædelt og måske ligefrem blærerøvsagtigt over den spanske hest, som falder i mange danskeres smag og som gør, at flere og flere køber spanske heste. Hvis du overvejer en spansk hest, skal du dog holde dig for øje, at de er særdeles nøjsomme.

Læs også: Forskning: Personligheder afhænger af race

Annonce

Racens kendetegn

StørrelseIfølge kåringsreglementet er stangmålet for hopper fra 150 cm og for hingste fra 152 cm. Dog kan de blive helt op til 167 cm i stang. 
Farve80 % er skimle (tordo), 15 % mørkebrune (castano), 5 % er sorte (negro) og rød (alanza) er accepteret, selvom farve sjælden forekommer
Hoved og halsHovedet skal være ædelt. Næseryggen skal være lige eller let rundet. Øjnene skal være mandelformede, store og udtryksfulde. Ørerne skal være velformede. Man og pandelok skal være kraftig og ofte bølget. Nakken skal være tydeligt buet.
KropSkulderen skal være velformet. Brystet skal være dybt og bredt. Kroppen skal være harmonisk og velproportioneret. Halen skal være kraftig og lavt sat.
BenLemmerne skal være faste og stærke. Hovene skal være stærke og velformede. 
BevægelserGangarterne bør være smidige, rummelige og energisk med en høj benaktion. 
AnvendelseRacen er intelligent og stolt. Desuden er den meget udholdende, modig, energisk, lærenem og kendt for at være samarbejdsvillig. 
Kilde: Dyrlægevagten.

Den spanske hest i Spanien

Herunder kan du se en video om racens anvendelse i sit hjemland, Spanien. Vær opmærksom på, at en Andalusier og en P.R.E. ikke er helt det samme. En Andalusier er en spank hest, der kommer fra Andalusien, mens P.R.E. som nævnt henviser til “den rene spanske race”.

Kilder: Dyrlægevagten

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce