Hvorfor er elektrolytter gode for min hest?

Elektrolytter er essentielle for opretholdelsen af den rigtige væskebalance i hestens celler. Det er vigtigt at sørge for, at hesten får elektrolytter tilført, hvis den har svedt kraftigt. Med til elektrolytterne hører natrium, kalium, kalcium, magnesium,chlorid og fosfat.

Elektrolytter ved intensiv træning
Hvis hesten ikke udsættes for belastninger, der ligger ud over normalen, stilles dens behov for elektrolytter via saltsten og krybbefoder. Når hesten sveder intensivt, vil dens behov imidlertid ændre sig. Når hesten sveder intensivt ved træning eller i sommervarmen, skal man overveje at give sin elektrolytter og samtidig sørge for, at den har adgang til frisk drikkevand. Du kan tjekke om din hest mangler væske, hvis du ser på om tandkødet er spændstigt og glinser fugtigt. Alternativt kan du tjekke hestens væskebalance, hvis du trækker i en hudfold – skal huden springe spændstigt tilbage. Hvis din hest er svært dehydreret, vil den udvise muskelsvaghed, usikker gang og sitre.

Hvad kan du gøre for at opretholde en god væskebalance?
Sørg for at din hest har adgang til frisk drikkevand, og hvis du træner din hest ekstra intensivt, skal du give den elektrolytter sammen med dens foder. Regelmæssigt brug af elektrolytter betyder, at din hest får en korrekt mineralbalance ved intensivt arbejde og når solen står højt på himmelen.

Forskellige forholdsregler kan bidrage til at mindske tabet af elektrolytter
– sørg for, at hesten kan søge skygge i løbet af dagen
– luften holdes i bevægelse i stalden
– hestene kan med fordel sættes på fold om natten, da bygningerne oplagrer dagens varme og det derfor er køligere udendørs
– sørg altid for adgang til køligt, friskt vand
– stimuler evt. hestens væskeoptag med tildeling af mash rørt op i meget vand
– læg helst træning på tidspunkter, hvor temperaturen er lavest, f.eks. tidlig morgen eller sen aften
– gør hestens pels våd, før træningen begyndes
– giv hesten tilstrækkeligt tid til restituering efter træning og hold øje med åndedrættet. Køl hesten af med vand på hals, ben og krop, så kropstemperaturen kan falde
– undgå dog at douche hele hestens krop med meget koldt vand
– vær meget opmærksom på tegn på hedeslag

Kilde: hippolyt

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce