Hvornår må man lukke hesten på græs?

Noget af det, jeg oftest bliver spurgt om i forårsmånederne, er, hvornår man må lukke sine hest på græs. Og det er jo et rigtigt godt spørgsmål. De store udsving i dag- og nattetemperaturer eventuelt kombineret med solskin påvirker nemlig græssets indhold af sukker. Eftersom temperaturerne varierer gennemsnitligt både fra dag til dag og i løbet af året, er der desværre ikke et fast facit der hedder, at det altid er godt at lukke hesten på fold om morgenen, eftermiddagen eller aftenen. 

Grunden til at det er relevant for alle hesteejere at gå op i, hvornår der er mest sukkerindhold i græsset, er særligt for at prøve at undgå, at hesten bliver forfangen. Der ses statistisk mange flere tilfælde af lidelsen, når græsset har et højt sukkerindhold. Min personlige erfaring, qua mit job som foderkonsulent gennem mere end 10 år, er, at det ikke kun er ”tykke heste og ponyer” der rammes, hvis de får for meget sukkerholdigt græs. Det kan helt almindelige, slanke heste også, om end det ikke sker så ofte, som hos for eksempel de heste, der har stofskifteproblemer.

Forfangenhed er nok en af de mest smertefulde sygdomme, der findes. Den har også en virkelig kedelig statistik i forhold til tilbagefald og aflivninger. Derfor er der rigtig god grund til at prøve at undgå, at hesten bliver forfangen. Forfangenhed kan opstå af flere andre årsager end blot indtaget af for meget (fruktan-)sukker. Men lige her i foråret udgør græsset bare en stor risiko.

En måde at forebygge det er ved at holde øje med temperaturerne – og det er det, som dette blogindlæg handler om. Det er ganske vist skrevet april i 2015 – men det er bestemt ikke mindre relevant af den grund.

Læs hele blogindlægget

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce