Værd at vide: om insektdækkener til ridning

Endelig er sommeren så småt på vej, og vi glæder os! Men det indebærer også, at det er ved at være højsæson for insekterne. Heste har meget forskellig tolerans overfor insekter, og nogle heste kan blive meget påvirkede af det. De kan ikke fungere optimalt under ridning og kan være yderst plagede på fold. Her kan insektdækkener gøre en stor forskel både for din hest og for dig. Men hvad skal man vælge? For der er et hav af forskellige typer, stilarter og priser. Heldigvis har Malgré Tout samlet den vigtigste information om forskellige typer af insektdækkener til ridning. Næste uges artikel vil byde på viden om insektdækkener til folden.

Kan man ride med et insektdækken?

Det kan være, du allerede har et insektdækken til din hest, men når det kommer til ridning, bliver man desværre nødt til at investere i et, der er lavet specifikt til formålet. På den måde undgår du komplikationer med sadel, stropper, gnavesår og bevægelighed. Der findes dog flere forskellige typer af dækkener, som kan bruges under ridningen, og her kan det være en individuel sag for dig og din hest, hvad der fungerer bedst for jer.

En generel regel for insektbeskyttelse er, at jo finere nettet er, des bedre beskytter det. Et helt tætmasket net vil også beskytte mod myg og andre bitte små insekter. En anden god tommelfingerregel er, at jo lettere dækkenet er, des køligere er det også for hesten.

Annonce

De zebrastribede – er det bare for sjov?

Nej, det er det faktisk ikke. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at insekter bliver forvirrede af zebraens striber, og på savannen i Afrika ses en enorm forskel på antallet af eksempelvis fluer på en zebra sammenlignet med en gnu, som står ved siden af hinanden. Derfor er det et smart trick at producere insektdækkener med striber, som naturligt må formodes at mindske antallet af eksempelvis fluer på hesten. Der forskes også i andre farvekombinationer, som naturligt kan afværge insekterne fra at lande på hesten.

Det zebrastribede insektdækken er et udbredt fænomen, og de fleste af os har nok set det, der ligner en flok zebraer, som går på fold. Disse dækkener bliver produceret i flere forskellige typer og med forskellige beskyttelsesområder og findes også til ridning. De kan fås med hals, som spændes fast på hovedtøjet, men vær dog opmærksom på, at det passer i størrelsen, så der ikke lægges ekstra tryk på hovedtøjet. Stroppen skal kun stabilisere halsen, ikke yde et træk. Der findes også insektdækken med frynser forneden, som angiveligt skal holde insekter væk fra maven. Vær dog opmærksom på, at nogle heste kan blive generede af frynserne, der rammer benene. Lange sidestykker, der næsten dækker ned til knæene, er også et alternativ til øget beskyttelse ned langs benene, og der må igen laves en individuel vurdering af, om det fungerer for lige præcis din hest.

Hvis du ikke er til det zebrastribede, er der heldigvis mange andre farver at vælge imellem, men overvej, om du ønsker et lyst eller mørkt, da lyse farve, som bekendt, tiltrækker mindre varme end de mørke.

Et insektdækken kan også være formet som et almindeligt skridttæppe og stadig have stor effekt.

Tilpas insektbeskyttelse til jeres behov

Mange af de mindre insekter går efter den tynde hud, særligt under maven, så for nogle heste kan en ‘mavebeskytter’ faktisk være nok. Den kan bruges tild ridning alene eller under et insektdækken, men også på fold, vær dog opmærksom på at hesten kan tisse, særligt hvis det er en vallak – da stopperne går mellem bagbenene og op om haleroden. Dette er en nem og billig løsning, hvis din hest mest er plaget af insekter, der lander på dens sensitive område under maven. Vær opmærksom på, at det er korrekt tilpasset og ikke gnaver eller generer hesten, også når I rider.

Der kan også suppleres med en ’halsbeskytter’. Denne kan dog kun bruges under ridning og ikke på fold. Den sættes fast til sadlen og befrier hesten for insekter, der lander på halsen. Dette er en god løsning, hvis din hest bliver generet af insekter på halsen, som oftest forårsager konstant ryst af hoved, hals og krop, og hvis hesten ikke trives i et fuldt rideinsektdækken. 
Hvis hesten tydeligt ryster hoved og hals, kan der også suppleres med en fluemaske, som kan sættes under eller over hovedtøjet afhængig af typen. Vær opmærksom på, at langt fra alle fluemasker kan bruges i kombination med et hovedtøj, og ofte er nettet mere gennemsigtigt til ridning. Test ved selv at kigge igennem fluemasken og gå lidt rundt.

Sidst kan der tilføjes et insektlændedækken, hvis du ønsker fuld beskyttelse uden at have det samlede dækken. På denne måde kan du tilpasse det til hesten behov, som måske varierer over sæsonen. 

Hvis hesten ryster på hovedet, kan det også skyldes andre årsager end insekter. Læs mere her

Har din hest brug for et insektdækken?

Følgende punkter kan være udtryk for, at din hest er generet af insekter. 
Men husk, at der altid er en grund til, at hesten reagerer, som den gør. Derfor skal du selvfølgelig sikre dig, at din hests reaktion ikke kommer fra smerte eller ubehag.

  • Virker den irriteret og frustreret? 
  • Kaster den med hovedet, når I rider om sommeren? 
  • Vil den helst trave, når I er i skoven om sommeren? 
  • Sparker den ind under sig selv eller bagud? 
  • Bider den sig selv på kroppen eller slår kraftigt med halen? 
  • Løber den umotiveret rundt på folden? 
  • Har den små buler rundt omkring på kroppen eller måske små blodpletter?

Forskellen på insekt- og eksemdækken

Hvad er sommereksem egentlig? Det forårsages af den 2-3 mm store mitte, der suger blod på hesten. Ofte hvor huden er tynd eller lettilgængelig. Hesten reagerer allergisk på mittens spyt og begynder at klø sig voldsomt. Diagnosen kan stilles af dyrlægen, der kan lave allergitests og undersøge blodets indhold af antistoffer mod mitter.

Nogle heste kan også døje med soleksem, som også kaldes, at hesten er fotosensibel. Det betyder, at den har en øget følsomhed over for lys, som får dele af dens hud til at rødme, hæve op og klø helt ekstremt. Kort sagt, så sker der en kemisk påvirkning, som forringer hudcellernes evne til at modstå lyspåvirkning. I disse tilfælde skal hestene enten have tætsiddende og fuldt beskyttende soleksemdækken på eller holdes i skyggen. Det kommer an på, på hvor slemt soleksemen er.

Forskellen er altså, at eksemdækkener er tætmaskede og sidder tæt på kroppen, dækker næsten alle områder og er ofte elastiske for bevægelighed. Insektdækkener er ofte knap så tætmaskede, har et løsere fit og har også en funktion i af vifte fluer væk. Men du kan altså sagtens benytte et eksemdækken som insektdækken, dog ikke omvendt.

Læs mere om fotosensible heste her

Det anbefales kun at bruge insektdækken, hvis det er nødvendigt. Hvis din hest ikke er påvirket af insekterne, når I rider, kan det være en fordel at mindske udstyret, særligt på varme sommerdage.

Brug af insektspray kan også mindske gener kraftigt. Se her, hvordan du kan lave din egen kemikaliefrie insektspray: Lav din egen insektspray – det billige og smarte alternativ

Følg os på Facebook og hold dig opdateret på vores kommende artikel om de bedste ud på insektdækkener til folden.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce