Jordarbejde: 8 øvelser du nemt og billigt kan lave sammen med din hest

Det lyder så “romantisk”, når professionelle hestetrænere fortæller om jordarbejde, og viser deres arbejde med hest, der lægger sig ned på kommando, stejler på kommando, kan sætte sig på bagparten og følger træneren i tykt og tyndt op og ned af diverse forhindringsbaner. Det er garanteret også sjovt at ende med det resultat, men det kan til tider som almindelig rytter, der både har fuldtidsjob, børn og hest, måske være en lidt rigelig stor nok udfordring. Derfor giver vi dig her redaktionens inspiration til nem jordarbejde, som ikke kræver en masse smarte faciliteter, og som både er sjovt og ikke mindst lærerigt for hest og rytter.

Læs også: 9 ting du gerne vil vide, før du køber din første unghest.

1. Lær din hest at flytte sig – meget simpelt, men en undervurderet øvelse

Før du går i gang med den helt store horsemanship, er det en god idé at have de basale ting på plads. Oftest hører man om smede og andre fagfolk, der har oplevet at blive mast af den hest de skal tilse. Det samme problem opstår ofte også på folden. En hel flok kommer løbende hen til dig, når du skal hente din egen hest, og de flytter sig ikke sådan lige med det samme. Det er med andre ord en rigtig brugbar øvelse at lære sin hest, at når du lægger et blidt tryk på enten bringen, skulderen eller baglåret, så skal den rykke sig.

Annonce

Øvelsen kan udføres på alle tider af døgnet, og den er utrolig simpel. Lav et blidt pres på den del, du ønsker hesten skal flytte. Reagerer den ikke, så lav et større pres indtil eksempelvis bagparten rykker sig. Sker der ingenting, kan det være brugbart at benytte et par finger i stedet for flad hånd, fordi det giver et mere koncentreret pres.

2. Den farlige paraply kan blive et problem til stævner

Mange hestejere nyder selvfølgelig alle turene til og fra stævnerne. Det er en fed følelse, at gøre både sig selv og hesten klar til en konkurrence, og det er skønt med et lille adrenalinkick, når man skal ind på banen. Mange stævner bliver afholdt på udendørsbaner, og her er vejret ikke altid med os. Det betyder blandt andet at, begynder det at regne, så er der en risiko for, at mange slår paraplyerne op. Selvom det måske virker lidt fjollet, så er det altså en god øvelse at forberede hesten på de “farlige” paraplyer, for det kan gå hen og blive en rigtig træls ridetur, hvis hesten kigger efter alle de opslåede paraplyer. Alt i alt er det oplagt at tænke i mulige “farer”, I kan komme ud for på stævnepladserne, så I sammen er så forberedte som muligt. Hesten vil højst sandsynligt være mere på dupperne ude end derhjemme, så I undgår en del konflikter, hvis du allerede på forhånd har “udsat” den for blafrende persienner, høje lyde, stærke farver, trailerkørsel og hvad der ellers medfører på en stævneplads.

En paraply kan pludselig blive rigtig interessant, hvis man bruger lidt tid på at vænne hesten til den. En tid, der er godt givet ud i det lange løb.

3. Kan din hest stå stille?

Det er temmelig besværligt for ikke at sige irriterende at skulle op på en heste, der vader rundt. Det gælder også i stalden. En hest der skraber og møver rundt er bare ikke den store fornøjelse. En meget simpel, men også utrolig kompliceret øvelse, er at lære sin hest at stå stille. Det kan gøres på en enkelt måde, eksempelvis ved at hesten får et tegn, hvor du har armene i vejret, så den forstår, at den ikke skal rykke sig. Hvis den flytter benene, skal du blot bakke den tilbage på plads og så forsøge igen. Start i de små, så hesten først kun skal stå stille i få sekunder, og når det er på plads, kan du udvide tiden.

Et enkelt tegn er nok for hesten til at forstå, hvad det drejer sig om, og så er det vigtigt, at man ikke gør det for længe ad gangen til at starte med.

4. Bomtræning – god adspredelse

Det er altid ret hyggeligt at træne med bomme og løsspringe. Selvom det også er lidt et slæbearbejde, så er det det hele værd, for de fleste heste nyder adspredelsen, og skal tilmed bruge hovedet for ikke at ramme bommene. Man kan også lave diversitet i bomøvelserne, hvor hesten bakker over en bom, eller går sidelæns med bommen mellem for- og bagben.

Annonce

5. Posen med dåser

Det her en ret skæg øvelse og også lidt en udfordring for hesten, fordi den skal acceptere en raslende lyd bag sig. Mange heste bryder sig bestemt ikke om sådan en lyd, der tilmed følger dem rundt, så man skal også være opmærksom på ikke at gøre øvelsen for svær til at starte med. En god måde at komme i gang er:

  • Find en bærepose og fyld tomme dåser i. Bind posen godt sammen, så dåserne ikke falder ud.
  • Sæt et longetov i posens hank, og vis hesten posen, inden du begynder at slæde den efter hesten. Sørg for at rasle med posen, så hesten bliver bekendt med lyden.
  • Placer posen på jorden, og lad din hest snuse til den. Derefter kan du lige så stille begynde at bevæge den lidt rundt. Din egen hest skal du også være i et longetov, så den nemt kan komme væk, hvis den bliver bange.
  • Når din hest er vant til lyden, kan du begynde at slæbe posen på din venstre side, mens hesten naturligvis er på din højre side.
  • Når den del af øvelsen er uproblematisk for hesten, kan du begynde at gøre tovet med dåserne længere, så posen slæber bagved hesten. Bliver hesten bange, så stop omgående og gå et skridt tilbage i øvelsen, og byg stille og roligt øvelsen op igen.
Denne øvelse er utrolig brugbar for hesten, fordi den lærer at larmende ting bagved (ude af synsfeltet) ikke er farligt.

6. Presseningen virker hver gang

Man kan købe ret store presseninger til få penge i mange webbutikker. Og det er bestemt de beskedne beløb værd. Det kan være lidt bøvlet at sætte presseningen op, men derefter er det bare at gå i gang med legen. Lad din hest snuse, skrabe (til et vist omfang selvfølgelig) på plastikken. Lær den, at en anden type underlag ikke er farlig. Læg også gerne bomme på presseningen, som den skal gå over, og forsøg at bakke den henover underlaget. Det er vigtigt, at presseningen er stor nok til, at hesten ikke bare kan hoppe over den. Forsøger den alligevel på at hoppe, eller undviger alle dine forsøg på at få den til at træde på underlaget, så giv den mad på forskellige placeringer på presseningen. Hesten skal forbinde øvelsen med noget sjovt, og her kan mad og godbidder være en rigtig god forstærker.

7. Longering – pas nu på med at overdrive det

Det er altid fint at longere sin hest, og en god træningsform til at få den lidt i form. Men det kan også hurtigt blive for meget. Det er ikke super-inspirerende at gå rundt i en lille cirkel i lang tid, og det kan også for nogle heste, være hårdt for kroppen. Derfor skal man longere med måde, og eventuelt udvide longeringen ved at placere bomme i cirklen, så det bliver lidt mere interessant. En bog kaldet Training Your Foal: Raising a Foal from Birth to Backing af Renate Ettl fraråder desuden al longering af heste under to år.

Annonce

Annonce

8. På tur i det fri – op og ned ad grøfter

Det kan være rigtig hyggeligt at tage på gåture med sin hest – også hvor rytteren faktisk går ved siden af. Det giver et hyggeligt sammenhold mellem dig og din hest, hvor du kan nusse den og få øvet de basale ting fra jorden, som at standse, bakke, rykke til side og alt sammen i nye omgivelser for hesten. Det er altid godt at udvide selv de mest simple øvelser, som hesten foretager uden problemer hjemme på banen ude i ukendt miljø. Det er også god træning at trække hesten op og ned af grøfter, så den får lidt terræn under hovene, og mange heste synes faktisk, det gør turen lidt mere interessant, så de ikke bare skal gå på asfalt. Man skal selvfølgelig passe på naturen og eventuelt dyrket jord, når man bestemmer sig for at gå op og ned ad eksempelvis grøfter.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce