Jesse Drent: “Jeg kan ikke håndtere at sige farvel til hestene”

Vi har været heldige at få lov til at møde og interviewe den hollandske showrytter, træner, influencer og erhvervsdrivende, Jesse Drent. Den unge og populære stjerne har en enorm følgerskare på sine sociale medier men forbliver bemærkelsesværdigt ydmyg, og prioriterer altid sine heste først.

Annonce

DET HESTEN DER LAVER ALT ARBEJDET!

Det var, hvad Jesses mor fortalte hans søster, da hun kom træt hjem efter en dag på den lokale rideskole. Det fik søsteren til at insistere på, at moren kom med. Jesse fulgte også med for at se, hvad al postyret handlede om. Siden den dag blev Jesses liv ikke det samme igen. Han vidste, at heste fremover altid skulle være en del af hans liv.

Han begyndte at komme regelmæssigt på den lokale rideskole, og sammen med sin søster fik han en pony til deling. “Heldigvis for mig, faldt min søster af og brækkede sin skulder så slemt, at hun aldrig rigtig kom tilbage i sadlen igen og jeg behøvede ikke længere at dele ponyen med hende” siger Jesse med et skævt smil og glimt i øjet.

JEG VAR JO BARE EN DRENG FRA STORBYEN

At have en passion for heste, når man vokser op i byen, er ikke altid foreneligt. “Jeg havde aldrig forestillet mig, at det var muligt at leve sammen med mine heste, eller endda blot at arbejde med heste.” For at gøre sin drøm til virkelighed flyttede Jesse ud af byen, og han lejer nu en smuk stald med plads til 18 heste. Jesse leder efter et nyt sted, han kan købe og kalde sit eget, og forhåbentligt bo der i lang tid. Men at leve sin drøm ud er ikke nødvendigvis let, og det at have sit eget sted ved han, vil øge mængden af arbejde, som også skal nås.

“Alt går i stykker hver uge. Det er altid sådan: ‘Åh endelig fungerer alt’ og så sker der noget andet.” Men for den unge influencer er det at have hestene hjemme det hele værd på trods af det ekstra ansvar. “Der er meget arbejde, men det er rart at have hestene tæt på mig. Jeg ville ikke have det på nogen anden måde.”

DET HANDLER OM AT KENDE SINE HESTE

En del af Jesse Drents træningsfilosofier med hestene er den forbindelse og det bånd, man deler. Og det at bo sammen med sine heste har forstærket dette aspekt. “Jeg synes, jeg kommer så meget tættere på hestene. Nu hvor jeg bor sammen med dem, føler jeg en meget stærkere forbindelse og bånd med dem.”

OBSERVÉR DINE HESTE

Han forklarer, hvordan han observerer meget mere af deres adfærd, som han udnytter i deres træning. Han opnår en dybere indsigt i deres personligheder, træk og adfærdsmønstre.

“Du kan have mange gode træningsfærdigheder, men hvis du og din hest ikke tilbringer tid sammen, bliver det bare ikke det samme.”

LÆS OGSÅ: Marianne Florman: ”Man får aldrig et tættere forhold til sine heste, end man har til sig selv”

Annonce

Jesse Drent forklarer, at han ikke indså dette, før han begyndte at tilbringe meget mere tid med hestene. Og denne tid skulle være positiv. “Mit hoved aspekt i træningen er altid at fokusere på alt det, der går godt, og så bevare det positivt.”

Det betyder, at han altid vil belønne hesten for at forsøge, også selvom den giver det “forkerte” svar. Han takker hesten og prøver så at stille spørgsmålet på en anden måde. På den måde vil han sandsynligvis få en anden respons. Hvis dette er det “rigtige” svar, viser han sin glæde og belønner hesten.

“Alt det du lægger din energi i, bliver du belønnet for”

Dette udsagn går begge veje. Hvis du fokuserer på ting, der ikke går godt, bliver resultatet ikke som ønsket. Hvis du gør det modsatte, kommer du tættere på dit mål.

Den erfarne træner siger, at det ikke altid er let. Mennesker har en tendens til at fokusere på det negative og det, der går galt, men det er nødvendigt at ændre denne vane, hvis vi ønsker at stræbe efter at træne som Jesse Drent gør. Han understreger vigtigheden af at forsøge at holde enhver frustration, utålmodighed og usikkerhed ude af ligningen, når du tilbringer tid med hestene.

At SKABE ET LIVSLANGT BÅND

Jesse Drent forklarer, at en stor del af hans træning handler om at opbygge et unikt bånd med hver hest. Men for at gøre det, er det vigtigt for ham, at det kan blive et langvarigt bånd. Og det har nogle konsekvenser:

“Jeg har ikke længere andres heste i træning, for jeg kan ikke klare, at de forlader mig.”

For Jesse Drent handler det meget om at lære sine heste at kende og skabe tætte relationer med dem. Gerne i form af livslange bånd. Foto: Jesse Drent privat.

Jesse Drent uddyber, hvordan han adskilte træningen mellem de forskellige heste, som han havde korte eller lange relationer med. “Hvis jeg vidste, at jeg skulle sælge eller træne en hest, arbejdede jeg med den på en anden måde, fordi jeg ikke kunne åbne mit hjerte overfor den, som hvis jeg ved, at forholdet kan blive langt og måske for evigt. Ellers ville jeg blive hjerteknust bagefter.”

Den unge træner forklarede, hvordan han har trænet heste for andre et par gange, men hurtigt indså, at det ikke er den måde, han ønsker at arbejde med dem på. Han følte, at han havde en form for blokering, der ikke tillod partnerskabet at udvikle sig fuldt ud. Så nu fokuserer han på sine egne heste.

FOR AT ARBEJDE MED HESTE SKAL DU ARBEJDE MED DIG SELV

Mentaliteten er noget, som den populære influencer værdsætter højt. Vi kan ikke forvente, at hestene er overbærende med os mennesker og vores fejl. Først og fremmest skal vi arbejde med os selv, så vi ikke bliver frustrerede, når tingene ikke går vores vej. Eller bliver utålmodige, hvis hesten ikke reagerer med det samme. Dette er noget, vi nemt kan øve i vores dagligdag og ikke kun i stalden.

“Hvis du går med en mentalitet om, at ‘hesten bare ikke forstår det’, er chancerne for, at hesten faktisk løser opgaven meget usandsynlig.” Forklarer Jesse Drent. At forsøge at forestille sig, at hesten vil løse, hvad end opgave du stiller den den dag, er god tankegang og en god øvelse.

DET SKAL VÆRE SJOVT

“For mig er det meget svært at gøre det samme i lang tid, så jeg kan godt lide at gøre mange forskellige ting med hestene.” Forklarer Jesse Drent, som laver mange shows verden over. Denne variation i træningen med hesten kan være afgørende for både hest og rytter. De mentale og fysiske aspekter af at kombinere jordarbejde, leg og ridning i forskelligt udstyr kan være motiverende for både hest og rytter.

LÆS OGSÅ: Dyrlæge Michael Sinding: For mange heste er misforståede 

Jesse Drent opfordrer ryttere til at lave flere sjove ting sammen med deres heste, selv elsker han som på billedet her at ride i vandet. Han opfordrer også til at ride både med og uden bid og mærke hvordan hesten responderer forskelligt.
Foto: Jesse Drent privat.

“Jeg tror, at enhver hest kan gøre hvad som helst, så længe den har fire ben og et hoved og er sund. Hver hest foretrækker forskellige ting, men med alle mine heste forsøger jeg at ride med et halsreb, en bidløs trense og nogle gange rider jeg med bid.” Siger Jesse Drent. At skifte udstyr kræver, at hesten er opmærksom og tænker selv. Det udfordrer de reaktioner, hesten skal give som svar på rytterens hjælp.

“Jeg synes virkelig, at folk burde gøre flere forskellige ting med deres heste.”

For Jesse Drent er det ikke nyt, at han gør tingene lidt anderledes end de fleste andre hestefolk. Alligevel har mange ting i rideverdenen ændret sig siden han startede.

“Folk plejede at tænke, at jeg var den skøre fyr, der giver sine heste godbidder for at gøre ting.” På det seneste er det blevet mere anerkendt at bruge belønning frem for straf i hestetræning.

Annonce

EN MANGEL PÅ MARKEDET FOR UDSTYR

Den populære influencer har for nylig udvidet sin forretning og startet sit eget mærke. Han oplevede en mangel på markedet for folk som ham, der tidligere red mange konkurrencer samt lavede shows og praktiserede mere udstyrsløs ridning. Hans mål var at udvikle rideudstyr, der kunne passe til alle typer af ryttere.

“Jeg har altid ønsket at være lidt imellem det med at bruge bid eller bidløs trense, men jeg ønskede ikke at blive sat i bås, hvilket jeg ofte synes man bliver. Enten rider du med bid eller uden bid. Men jeg tror, at disse ting kan kombineres meget mere.”

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: Bidløs ridning kan mindske en lang række smertesignaler

Da Jesse Drent synes der mangler nutidigt udstyr indenfor friheds og bidløs ridning, udviklede han nyt udstyr under eget brand. Foto: Jesse Drent privat.

Jesse Drent fortæller lidt om sine tanker og overvejelser i forbindelse med udviklingen af sig eget brand:

“En masse af de bidløse trenser synes jeg så lidt forældede ud. De lignede ikke noget, jeg troede folk i sporten ville prøve. Jeg syntes ikke, at de fleste af dem så ud til at være super komfortable for hesten. Så jeg skabte noget, som jeg selv gerne ville bruge, i håb om at andre ville have det samme måde. Derefter så jeg, hvor godt hestene reagerede på det. Også andre heste end mine egne.”

En af de første ting Jesse Drent udviklede, var den ikoniske bidløse trense, og de bliver nu sendt ud over hele verden. Han forklarer, at selv olympiske ryttere er begyndt at bruge dem til træning og i terrænet. Hans mål var at udvikle noget komfortabelt og passende for hesten og ikke kun noget udstyr som ser pænt ud.

“Mange mennesker tænker: ‘Åh, min hest kunne aldrig gå bidløs’. Men jeg mærker ofte, at mange heste virkelig giver noget mere og andet, når du rider dem bidløst.”

Jesse Drent har samlet masser af erfaring, når det kommer til bidløs ridning, og han hjælper mange ryttere på alle niveauer med at skifte mellem bid, bidløst og halsreb. Han forklarer, at man altid skal gøre det trinvis, men at rytteren hurtigt vil se, hvad hesten har at tilbyde under de forskellige typer udstyr.

Jesse’s bedste råd

Da vi spurgte den erfarne træner, hvad hans bedste råd ville være, hvis man ønskede at arbejde med heste på en lignende måde som han gør forklarede han, hvordan folk altid havde fortalt ham, at der ikke var arbejde at finde med, hvor man ville være i stand til at leve af det. Han fik hele tiden at vide at han havde brug for et “rigtigt” job. Men den unge mand tog aldrig dette til sig og tror stærkt på, at hvis man er motiveret nok, vil der være arbejde at finde og mon ikke han har bevist at han tog det rigtige valg ved at blive ved med at træne heste.

“Hvis du investerer tiden og arbejdet i det, så er der helt sikkert arbejde til dig derude.”

Jesse fortæller, at han arbejder syv dage om ugen og påpeger at man jo skal være villig til at lægge rigtig meget arbejde i det. Men det er hans passion, og han ville ikke bytte det for noget andet.
“Jeg er virkelig taknemmelig og værdsætter, at jeg får lov til at gøre det, jeg elsker, hver dag.”

LÆS OGSÅ: Ridning på strand: Det skal du vide

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce