Har din hest jord ophobet i mavetarmsystemet?

Inden for det seneste år har der været flere heste med en bred vifte af symptomer som ondt i ryggen, tilbagevende lettere koliksymptomer, nedsat præstationsevne og generel dårligere trivsel, hvor årsagen kan tilskrives ophobning af jordpartikler i tyktarmen. Her kan store mængder af det ligge i flere år og genere hesten. Vi har talt med chefdyrlæge, Ph.d.  Nicolai Jarløv, Hørsholm Hestepraksis om tendensen og de udfordringer, der opstår ved klarlæggelse af diagnosen og de mulige løsninger, der foreligger.

Mange kender diagnosen sandkolik, der er en tilstand, hvor hesten har spist en masse jord og sand, som kan give irritation af mavetarmkanalen og medføre koliksmerter. Laver man en sandprøve på gødningen, vil den være positiv. Det vil sige, at man finder sand i gødningen, og typen af partikler er store og grove. I den senere tid er hestedyrlæger blevet opmærksomme på en anden form for ophobning af finere jordpartikler (geosediment) i tyktarmen, forklarer Nicolai:

I år finder vi nogle heste, der blandt andet viser nedsat præstationsevne, har tendens til tilbagevendende lettere kolik, ser matte og triste ud og nogle kan virke lidt ’vommede’ – de kan minde om heste med mavesår. Når vi laver en grundig problemorienteret undersøgelse af disse heste, finder vi ikke nogen specifik diagnose i for- og bagben, ryg eller hals, og vi undersøger derfor hesten ydereligere.”

I et stigende antal tilfælde viser det sig, at disse heste har en ophobning af de finere dele af jordens komponenter som ler og kalk/kridt i den del af tyktarmen, som ligger lige bag mellemgulvet. Heste, der har haft et u specifikt symptombillede som beskrevet ovenfor, har efter fjernelse af mellem 20-40 kg jordpartikler fra maven fået det meget bedre igen. Den store mængde af geosediment er især et problem for heste, der virkelig skal yde og ubehaget vil blandt andet komme, når hesten skal stramme op i bugen og løfte ryggen. De fine partikler samler sig nemlig på det dybeste sted af hestens mave.

Hvor gemmer det ophobede jord sig?

Hestens tyktarm kan rumme ca. 320 liter, og det er et stort område, der fylder hele bughulen, som er det ’dybeste’ sted på hesten, når du ser den fra siden. Derinde i tyktarmens mellemgulvsslynge gemmer geosedimentet sig, forklarer Nicolai:

Det er det ’dybeste’ sted i hestens bughule og sammen med, at tarmens diameter er meget stor i dette område og transithastigheden i gødningen er dermed lav, kan der være en tendens til, at de fine og lette jorddele sedimenterer sig her og kittes sammen til en mørtellignende masse. Der kan ligge mellem 15 og 40 kg geosediment, som dels irriterer tarmens slimhinde og væg og dels generer hesten under bevægelse, når tarmen bevæger sig.”

I fagsprog kaldes det for ’geosedimentering i mellemgulvs-tyktarms-slyngen’. Når de fine partikler har ligget der længe, vil tarmens væg blive irriteret og fortykket, og der kan dannes slimhindesår i tyktarmen. Nicolai forklarer også, at det kan give en fejlfunktion i tarmene med gærringsforstyrrelse og nedsat næringsstofoptagelse.

Ofte vil en hest med irriteret slimhinde og slimhindesår blive behandlet for mavesår, og det bliver selvfølgelig heller aldrig rigtig godt, hvis det er en ophobning af geosediment, som er udfordringen. Behandlingen bliver derved symptombehandling, og den egentlige årsag bliver ikke fjernet,” forklarer Nicolai.

 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce