Annonce

Kend symptomerne på kværke

Af: Sidse G. Vangsted – jordbrugsteknolog med speciale i heste

Kværke er en bakterieinfektion i luftvejene som forårsages af bakterien ”Streptococcus Equi”. Bakterierne findes hos smittede heste i svælget, næseflåd (snot) og pudset fra de bylder der opstår nogle dage efter sygdommen er brudt ud. I sjældne kan kværke give livstruende følgesygdomme.

Symptomer:

  • Feber
  • Hoste
  • Klart og tyndt næseflåd udvikler sig til tykt og gulligt næseflåd
  • Hævede lymfeknuder i hoved- og halsregionen
  • Øjnene kan være røde og betændte
  • Hesten kan have besvær med, at synke sit foder og vand → nedsat appetit
  • Nedstemthed

De første symptomer ses to til ti dage efter at hesten er blevet smittet.

Tilkald altid dyrlægen hvis du observerer nogle af ovenstående symptomer på kværke.

Hvordan smitter kværke
Kværke smitter først og fremmest ved direkte kontakt, men kan også smitte ved indirekte kontakt, for eksempel via mennesker, staldinventar og udstyr.

Behandling
Bylderne skal spaltes (åbnes), enten af sig selv, eller ved at en dyrlæge skærer hul på dem. Hesten skal holdes isoleret indtil 14 dage efter sidste dag med symptomer. Eventuelt kan der gives febernedsættende og/eller smertestillende medicin hvis hesten er meget dårlig.

Forebyggelse
Man kan ikke gøre noget for generelt, at forebygge kværke. Man kan gøre en aktiv indsat for, at begrænse smitten når først sygdommen er der.

Begrænsning af smitte
Hygiejne er meget vigtigt i forhold til, at begrænse smitten med kværke. Isoler de syge heste og anvend ikke sammen inventar, udstyr og redskaber til både syge og raske heste, mærk eventuelt redskaberne så de kan kendes fra hinanden. Gå i bad og skift tøj efter du har håndteret en hest med kværke. Desinficer alt der har været i brug til syge heste – også det der har været brugt 10 dage inden hesten blev syg, da det kan være her smitten sidder.

kvaerke

God hygiejne er det bedste råd mod kværke.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce