Kronisk diarré og dårlig tarmfunktion

Kronisk diarré er et stort problem for mange heste og ikke mindst deres ejere. Heste med kronisk diarré er ofte ikke syge men står med vandig afføring og er smurt ind i tarmsaft i deres haler og bagpart. Nogle heste er helt uden andre symptomer, mens andre viser tegn på irritation ved gødningsafgang og bliver tiltagende utilpasse og reagerer negativt under ridning og håndtering.

Er hesten syg med diarré

Hvis hesten udvikler tynd afføring eller diarré er det derfor vigtigt at gøre sig klar over om hesten er syg eller ej. Hvis hesten, samtidig med at den udvikler tynd mave, holder op med at spise, får feber eller viser smerter eller koliksymtpomer, så skal dyrlægen tilkaldes forholdsvis hurtigt. Diarré kan hurtigt udvikle sig til en livstruende sygdom der kræver indlæggelse og intensiv væskebehandling hvis hesten skal overleve. Disse alvorlige diarrétilfælde skyldes oftest infektioner med bakterier, virus eller forgiftninger. Lavgradig diarré, hvor hesten ikke er alvorligt syg, er et lang mere udbredt problem. Mange af disse hesten kommer på klinikken med mistanke om mavesår og bliver undersøgt ved hjælp af et gastroskop (en meget lang kikkert, som føres ned i hestens mavesæk). Nogle af dem har mavesårsforandringer og skal behandles for det. Men ofte ender vi op med et negativt resultat. Hesten har ikke mavesår men er stadig generet af sin diarré. De fleste af disse diarrétilfælde er foderbetingede, men kan også skyldes ormeinfektioner, ophobning af sand i hestens tarmsystem, sjældne kroniske tarmsygdomme og endnu sjældnere allergiske problemer.

Diagnose på baggrund af udelukkelsesmetoden

Når jeg bliver præsenteret for en hest med lavgradig kronisk diarré, starter der et detektivarbejde. Diagnosen baseres oftest på en masse udelukkelser hvor forskellige sygdomme bliver undersøgt og udelukket ved hjælp af forhistorien, symptomerne, blodprøver, gødningsprøver, foderberegninger, og eventuelle kliniske undersøgelser som gastroskopi eller ultralydsscanning af hestens bughule.

Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson

Læs mere om diarre hos heste på Brogaardens hjemmeside >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce