Annonce

Krybbebidningens myter og sandheder

Krybbebidning er når hesten sætter sine fortænder om faste genstande. Det er for eksempel krybber, stalddøre eller hegn. Hestens øverste del af halsen trækkes mod genstanden, og hesten suger luft ind. Det kan resultere i en form for gryntelyd.

For 50 år siden troede man at hestene var krybbebidere enten når de kedede sig eller var i kroniske smerter. Nogle troede at det udløste endorfiner. Andre troede at heste krybbebed når de var sultne og derved fyldte maverne med luft for at føle sig mætte.

Læs også: Forskning: Mulig forbindelse mellem krybbebidning og mangel på selen

I virkeligheden er der mange faktorer der spiller ind når det kommer til krybbebidere. En af dem er diæten. Undersøgelser viser at når heste bliver fodret med korn øges tendensen til at krybbebide. Heste, hvis diæt bestod af sødt foder, krybbebed 30% af dagen – når de blev fodret kun med havre, var det kun 16% af dagen. Æbler, godbidder, gulerødder og æbler indeholder nok sukker til at det kan anspore krybbebidning.

Hvis hesten har gået længe uden foder kan de udvikle fysisk og psykisk stress, hvilket også kan resultere i krybbebidning.

Krybbebidning og mavesår

Der er muligvis en forbindelse mellem krybbebidning og mavesår. Hvad forbindelsen er, vides dog ikke endnu. Når hestene bider i krybben stimuleres vagus nerven, hvilket formindsker mavesyre. Føl som krybbebider har flere mavesårsproblemer end føl som ikke krybbebider.

Krybbebidning er muligvis arveligt. Det tror man, da fuldblod er den race med flest krybbebidere med en procentdel på 10%. Ved andre racer som har samme levevilkår som fuldblodshestene forekommer krybbebidning slet ikke lige så hyppigt. Derfor kan man overveje om krybbebidning er noget der kommer gennem generne.

Konsekvenser ved krybbebidning

Der er flere konsekvenser ved krybbebidning som bør overvejes. En af dem er det slid der kommer på fortænderne. Mange heste ser ud til stadig at være i stand til spise og græsse på trods af dårlige tænder.

Hvis din hest er krybbebider kan du indføre nogle ting i dagligdagen, der muligvis kan mindske vanen. Hvis din hest spiser sit hø eller wrap rigtig hurtigt, kan du prøve dig med et hø-net. På den måde har din hest mad i længere tid af gangen. Ved nogle heste kan du også med fordel få analyseret dit hø, så du er klog på sukkerindholdet.

Husk også på at heste er flokdyr og mest tilfredse, når de er sammen med deres venner, så selskab kan også afhjælpe krybbebidningen.

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2018

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram