Myter og sandheder: Hvad handler krybbebidning egentlig om?

Krybbebidning er, når hesten sætter sine fortænder om faste genstande. Det er for eksempel krybber, stalddøre eller hegn. Hestens øverste del af halsen trækkes mod genstanden, og hesten suger ofte luft ind, hvilket kan resultere i en form for gryntelyd.

Læs også: Forskning: Mulig forbindelse mellem krybbebidning og mangel på selen

Annonce
Her kan du se en video af en hest, der krybbebider/trækker luft ind på en hegnsstolpe på folden.

Myterne om krybbebidning

For 50 år siden troede man, at hestene var krybbebidere, når de kedede sig eller var i kroniske smerter. Nogle troede, at det udløste endorfiner. Andre troede, at heste krybbebed, når de var sultne og derved fyldte maverne med luft for at føle sig mætte.

I virkeligheden er der mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til krybbebidning. En af dem er hestens diæt. Undersøgelser viser, at når heste bliver fodret med korn øges tendensen til at krybbebide. Heste, hvis diæt bestod af sødt foder, krybbebed 30 % af dagen – når de blev fodret kun med havre, var det kun 16 % af dagen. Æbler, godbidder, gulerødder og æbler indeholder nok sukker til at det kan anspore krybbebidning.

Hvis hesten har gået længe uden foder, kan de udvikle fysisk og psykisk stress, hvilket også kan resultere i krybbebidning.

Læs også: Forskning: Mulig forbindelse mellem krybbebidning og mangel på selen

Krybbebidning og mavesår

Der er muligvis en forbindelse mellem krybbebidning og mavesår. Hvad forbindelsen er, vides dog ikke endnu. Når hestene bider i krybben stimuleres vagus nerven, hvilket formindsker mavesyre. Føl som krybbebider har flere mavesårsproblemer end føl som ikke krybbebider.

Krybbebidning er muligvis arveligt. Det tror man, da fuldblod er den race med flest krybbebidere med en procentdel på 10 %. Ved andre racer som har samme levevilkår som fuldblodshestene forekommer krybbebidning slet ikke lige så hyppigt. Derfor kan man overveje om krybbebidning er noget der kommer gennem generne.

Annonce

Konsekvenser ved krybbebidning

Der er flere konsekvenser ved krybbebidning, som bør overvejes. En af dem er det slid der kommer på fortænderne. Mange heste ser ud til stadig at være i stand til spise og græsse på trods af dårlige tænder.

Hvis din hest er krybbebider, kan du indføre nogle ting i dagligdagen, der muligvis kan mindske vanen. Hvis din hest spiser sit hø eller wrap rigtig hurtigt, kan du prøve dig med et hø-net. På den måde har din hest mad i længere tid ad gangen. Ved nogle heste kan du også med fordel få analyseret dit hø, så du er klog på sukkerindholdet.

Husk også på at heste er flokdyr og mest tilfredse, når de er sammen med deres venner, så selskab kan også afhjælpe krybbebidningen.

Læs også: Forskning: Mulig forbindelse mellem krybbebidning og mangel på selen

Kilder

Dyrlægevagten: Krybbebidning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce