Kværke-vaccine kan være tilgængelig indenfor 1 år

Firmaet Intervacc har indgivet en ansøgning om markedsføringstilladelse for sin kværke-vaccine til Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA, skriver det svenske fagmedie Veterinär Magazinet.se. Hvis ansøgningen godkendes, vil vaccinen være tilgængelig for verdens heste om cirka et år.

Med den indsendte ansøgning om markedsføringstilladelse af verdens første udviklede vaccine mod kværke, tager forskere et vigtigt skridt mod at forhindre kværkeudbrud hos heste.

“En vaccine mod kværke er et vigtigt redskab i kampen mod at overvinde den meget smitsomme hestesygdom”, siger Andreas Andersson, præsident og administrerende direktør for Intervacc.

Kværke er den hyppigst diagnosticerede infektionssygdom hos heste. I tilfælde af et udbrud skal hele stalden sættes i karantæne, hvilket ofte udgør store vanskeligheder og fører til betydelige omkostninger.

EMA’s Komité for Veterinærlægemidler (CVMP) accepterede først indgivelsen af ansøgningen. Derefter forventes udvalget at vende tilbage med endelig varsel inden for 210 dage. Derudover tilføjes yderligere tid, når CVMP stiller Intervacc spørgsmål i forbindelse med gennemgangsprocessen. Vurderingen er, at den samlede behandlingstid vil være omkring et år.

Vaccinen er udviklet med en innovativ teknologi og er baseret på fusionerede rekombinante proteiner. Forskningen, der ligger til grund for den tekniske platform, er udført sammen med forskere ved Karolinska Institutet og SLU.

Efter godkendelse vil dette være den første svenske dyresundhedsvaccine, der godkendes gennem EMA’s centrale procedure, der dækker alle 27 medlemsstater i Den Europæiske Union såvel som Island, Lichenstein og Norge. Hvordan det er med Storbritannien efter Brexit er ikke klart på nuværende tidspunkt.

Ansøgningen om markedsføringstilladelse er baseret på resultaterne af en række vellykkede kliniske studier, hvor vaccinens sikkerhed, immunrespons, effektivitet og DIVA-mulighed blev undersøgt. DIVA (differentiering af inficerede fra vaccinerede dyr) er et vigtigt træk ved igangværende epidemier for at skelne vaccinerede dyr fra symptomfrie bærere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce