Lær de blide kæmper bedre at kende

Den høje og uhyre stærke hest, som Shireren er opstod oprindeligt fordi der var et behov for en hesterace, der kunne bære soldaterne i rustninger. Grundet deres personlighed skulle man ikke umiddelbart tro at egnede sig til at være i krig. Da denne opgave var svær for de mindre og mere spinkle heste at løse, måtte man fremavle en race der kunne behovet. Det viste sig dog at Shireren kunne bruge sine kræfter i landbruget, efter der ikke længere var behov for at bruge dem i krig.

Hvor stammer Shire hesten fra?

Det menes at Shire-hesten nedstammer fra Lincolnshire, Derbyshire, Staffordshire og Leicestershire og har fået sit navn efter landskaberne i midten af England (shires). Tungere hesteracer fra det europæiske kontinent, Holland, Tyskland og Belgien, kom til Storbritannien og krigshesten blev for første gang skabt. I 1500- og 1600-tallet arbejdede hollænderne med at udgrave sandmarker i blandt andet Lincolnshire, hvor flamlandska heste kom ind i landet. Disse blev krydset med Englands største heste, som dermed gav friskt blod i avlen. Der var her Shireracen opstod.

Hesteracen der blev brugt i krig

Tager vi et kig tilbage på krigsførelsen i Storbritannien, var de oprindelige heste små og lette. De kan sammenlignes med de ponyer vi stadig kan se i naturen i dag på steder som New Forest, Dartmoor og Exmoor.

I takt med at soldaterne begyndte at bære tunge rustninger og dermed kræve en større bæreevne af hestene, var de små og lette heste ikke længere i stand til at bære byrden.  

Det er næsten ikke til at tro, at en hesterace som shireren kunne bruges i krig med dens rolige og fredelige gemyt. Det menes, at det er på grund af krig at Shire-hesten er opstået.  

Behovet for de store og stærke heste ændrede sig med tiden, da soldaterne ikke længere bar tunge rustninger. Derfor blev de store heste sidenhen gjort til nytte i landbruget, hvor de overtog det tunge arbejde fra okser, da hestene var mere intelligente og hurtigere.

Arbejdshestens storhedstid

Fra slutningen af de 17. århundrede skete der en udvikling i vejnettet, hvilket gjorde at der også skete en udvikling i hesteavlen. Behovet for heste blev anderledes, da vejbelægningerne blev i bedre stand, som ikke krævede helt så mange kræfter fra hestene til at trække vogne rundt. Og i takt med at hestevognene også udviklede sig til at blive bedre affjedret, hvilket ikke krævede at en stor og kraftfuld hest var spændt for.  

I det 18. århundrede betød det, at det var de lette og hurtigere heste, som blev fremavlet til at trække hestevognene. De tungere og langsommere heste kom i stedet ud og arbejde på gårdene.

De store og tungere heste var stadig en nødvendighed som transportmiddel frem til det 20. århundrede, hvor de blev brugt til at trække tungere byrder over lange afstande langs de landsdækkende kanalsystemer.  

Det menes at jernbanernes indførelse var årsagen til nedgangen i brugen af heste til at transportere de tunge laster. Dog var der stadig et behov for at hestene kunne være behjælpelige med transporten af varer til og fra banegårdene.

Nedgangen for arbejdshestene skete fra omkring 1920’erne, da der kom flere og flere motoriserede køretøjer til, som kunne erstatte de rå hestekræfter. Shire-hestenes dagene var talte, bestanden faldt fra langt over en million til kun nogle få tusinde.

Fakta:
Alene i London havde transportfirmaerne omkring 19.000 heste alene, mens at hovedstaden affaldsindsamling havde yderligere 1.500 heste i beskæftigelse.

I dag bruges Shire-hesten af bryggerier, både som reklameformål, men også til lokale leverancer. Det blev skønnet i 1893, at Londons bryggerier beskæftigede omkring 3.000 heste, hvoraf mange af dem var Shire-heste.

Hvor befinder Shire-hestene sig i dag?

En flok af dedikerede Shire hest entusiaster kom racen til undsætning, og den er langt fra upopulær den dag i dag. Shire hesten er midt i opblomstringsfase og bruges stadig både som arbejds- og ridehest.  

De bruges blandt andet til at demonstrere, hvordan man drev landbruget ved hjælpe af Shire hestene i gamle dage. Deres egenskaber til at trække plove og andre af datidens landbrugsmaskiner vises frem til landbrugsshows og pløjningsmatcher. Shire hestene bruges også til mere moderne aktiviteter som forhindringskørsel og færdighedsprøver, samt opvisningsshows og brudekørsel for vogn.  

Nogle er sågar gået tilbage til at bruge hestene som trækkraft i forbindelse med markedsføring og vedligeholdelse af parker og skovarealer, fordi de ikke gør så meget skade som traktorer.  

I dag kan Shire hesten være en sjældent syn, men de er et godt trækplaster ved blandt andet dyrskuer, opvisningsshows og kørekonkurrencer, for der er kun nogle tusinde af dem tilbage.

FAKTABOKS:
* Racen stammer oprindeligt fra England
* Måler fra 170 centimeter til op over 200 centimeter i stang
* Vejer op mod 1200 kilo
* En blid, stærk og ædel hesterace
* Er blandt andet kendt for sine 4 hvide sokker, hvid blis og fyldige hovskæg
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce