Longering: Hold øje med hestens overlinje

Når man longerer er det altafgørende, at hesten bruger sig korrekt. Men hvordan skal den egentlig bruge sig? Og hvordan får du den til det? Nøgleordet er overlinje. Målet skal være at få hesten til at bruge sig, så den sænker hovedet og nakken, løfter ryggen og bruge musklerne hele vejen henover rygsøjlen – præcis som det er målet, når man rider. Artiklen her skal derfor hjælpe dig med at lære at holde øje med hestens overlinje.

DEL 3 UD AF 3
Dette er tredje del af artikelserien om longering. Den består af i alt tre sammenhængende dele. Artiklens første del hedder Opbyg hesten fremfor at nedbryde den. Anden del hedder Kommuniker med stemme og krop. Artiklerne er et udtryk for Malgré Tout-redaktionens egne erfaringer.

Annonce

Det skal du holde øje med

Der er særligt seks bevægelsesmønstre hos hesten, du kan holde øje med:

  • Træder den i sit eget spor? Dvs. træder baghoven helt op i forhovens spor – eller måske endda over? Hvis ikke, så kan hesten løfte syn ryg endnu mere, så bagbene træer bedre ind under den.
  • Træder baghovene længere frem en haserne? Når hesten er varmet op, så bør baghovene træde længere ind under hesten og altså frem foran haserne.
  • Løfter den sine hofter? På hver volte skal du kunne se hesten løfte sin hofte op og ned i takt med den skridt. Det kan den nemlig kun gøre, hvis den også bruger sin ryg.
  • Ser hesten ud til at bruge sine mavemuskler? Det er dem, den bruger til at løfte sin ryg. Det kan ses ved at maven “bølger” lidt, imens hesten går.
  • Ser undersiden af hestens hals afslappet ud? For at bruge sin overlinje skal hesten slappe af i underhalsen.
  • Er dens ører afslappede? Når hesten vender ørerne ud til siden og de vipper lidt, så er det, fordi den slapper af – andsynligvis fordi den bruger sig korrekt.

Når du synes, at din hest bevæger sig som beskrevet her, så er der rigtig stor sandsynlighed for, at du longerer den helt korrekt. På den måde vil du opnå, at longeringen styrker din hest og kan fungere som et givende supplement til den øvrige træning.

Læs også: Kan du ride, kan du også tømmekøre

Annonce

Det har du lært

Kort fortalt har artikelserien her lært dig, at du skal have tre ting for øje for at longere din hest korrekt:

  • Tænk på hesten: forvent ikke mere af den, end den er i stand til og tving den aldrig ned i en bestemt holdning.
  • Lær at kommunikere fra jorden: brug din stemme og din krop til at fortælle hesten hvad den skal.
  • Hold hele tiden øje med hestens overlinje: først når overlinjen aktiveres bruger hesten sig korrekt, og først dér vil longeringen styrke frem for at slide på den.

Læs også: Undgå overtræning af din hest: Husker du at give din hest pauser?

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce