Longering: Opbyg hesten fremfor at nedbryde den

Der er delte mening om det at longere sin hest – og med god grund. Gør man det rigtigt, kan det styrke hesten. Gør man det forkert, kan det skade mere end gavne. Der er nemlig stor forskel på, om man ‘motionslongerer’ sin hest rundt i cirkler, eller om man longerer med henblik på at styrke dens overlinje og lære den at bruge sig på en måde, som kan gavne den under rytter. Lad os derfor tage fat i, hvordan man kan longere sin hest korrekt, sådan at man kan bruge denne supplerende træningsform opbyggende fremfor nedbrydende.

DEL 1 UD AF 3
Dette er første del af artikelserien om longering. Den består af i alt tre sammenhængende dele. Artiklens anden del hedder Kommuniker med stemme og krop. Tredje del hedder Hold øje med hestens overlinje. Artiklen er et udtryk for Malgré Tout-redaktionens egne erfaringer.

Annonce

Tænk på hesten

Det vigtigste er, at man tænker longering som en form for træning på lige fod med almindelig ridning. Nogle vil måske endda mene, at longering er endnu hårdere, fordi det stort set konstant foregår på en volte. Når man tilgengæld ikke sidder oven på hesten, så kan det gøre det lidt nemmere for heste. Det er vigtigt man huske på: varm hesten grundigt op, skift hyppigt volte og husk at indlægge skridtpauser. Det kan også være klogt at variere voltens størrelse og måske lære hesten at gå ned ad langsiden. Det giver tilmed rytteren lidt motion at skulle følge med rundt.

Læs også: Undgå overtræning: Husker du at give din hest pauser?

Spændt ind eller ej?

Lige såvel som der er delte meninger om det at longere, så er der bestemt også delte meninger om brugen af forskellige former for indspændinger. Uden at tale hverken for eller imod brugen af det, så kommer det også her an på, hvordan det gøres.

Hest longeres med indspændingstøjler
Illustration 1. Foto: Arkiv.

Tag for eksempel et blik på hesten på illustration 1. Gør indspændingstøjlerne nogen som helst gavn? Niks – tværtimod. Fordi hesten måske ikke har balancen til at gå så samlet, som ejeren ønsker det – altså fordi indspændingerne strammer den for meget ind – så løfter den hoved og sænker ryggen. Helt modsat det, der sikkert er hensigten, så arbejder man her imod målet om at styrke hestens overlinje.

Illustration 2. Foto: Paulick Report.

Hvis man skal bruge nogen former for indpændinger eller hjælpetøjler, så bør det snarere tage sig ud som på illustration 2. Linerne bruges støttende fremfor tvingende, og det hjælper hesten til at forstå, hvad det går ud på. Hvis en hest ikke er stærk nok til at kunne tage imod støtten, så bør man overveje at lade helt være med at finde sådanne hjælpemidler frem. I stedet kan man arbejde med hestens basale balance og styrke ved for eksempel at øve overgange og afslappethed.

Illustration 3. Foto: Manolo Mendez Dressage.

Det bringer os videre til, at man faktisk også kan give sin hest en stærk overlinje helt uden brug af hjælpetøjler – og her bliver longering virkelig en kunst. Hesten på dette billede er veltrænet og går måske en smule højere med nakken end de fleste andre heste ville kunne. Med den rette træning og en god portion tålmodighed kan tæt på alle heste lære at bruge sig korrekt i longen helt uden brug af hjælpemidler.

Pas på med hånden

Som den, der står med longen i hånden, skal man virkelig være opmærksom på, hvordan man bruger den. Når man står på jorden og ikke sidder på hesten, så kan det være svært at få en fornemmelse for, hvor meget man har fat i den. Også fordi en longe er lang i forhold til en tøjle, kan det være rigtig svært at have føling med hestens mund. Når man står dér på jorden har man pludselig ikke sin vægt og sine ben til at indvirke på hesten, og det kan resultere i, at hånden bruges til at stoppe eller dreje hesten med – og det er skidt. Derfor skal hesten lære at være så selvgående i en longe som muligt ved at lystre på for eksempel verbale kommandoer.

Longe river hesten i munden
Illustration 4. Foto: Arkiv.

Du kan prøve at sammenligne illustration 4 med billedet over artiklen eller med illustration 2 og 3. Hesten på illustration 4 bliver tydeligvis trukket i munden af rytterens hånd. Det gør det sværere for den at holde balancen og bruge sin styrke til at bevæge sig rundt. Hesten ‘tvinges’ rundt i en buet form og kommer derved til at hænge i longelinen. Hestene på de tre andre nævnte billeder former selv volten og konktakten mellem den longerendes hånd og hestens mund er ganske blød. Dermed bruger den enkelte hest sin egen styrke til at bære sig rundt – og det er dét, man bør fokusere på at arbejde hen imod.

Læs også: Undersøgelse: Er Pessoa-systemet virkelig godt for hestens ryg?

Trense eller kapsun?

Om man vil benytte en kapsun, trense eller grime til longering afhænger af formålet med træningen, og om man bruger hjælpetøjler eller ej. Fordelen ved at bruge bid og fastsætte hjælpetøjlen i det er, at man til en vis grad kan simulere det, hesten oplever, når man sidder på den – såfremt man altså normalt rider med bid. På den måde kan man for eksempel lære hesten at søge bedre frem til bidet for en let og konstant tøjlekontakt. En kapsun kan til gengæld være god til urutinerede heste, fordi linen fastgøres foran på næseryggen. På den måde risikerer man ikke at hive hesten i munden, hvis den bryder volten eller misforstår et signal.

Man kan også vælge at kombinere de to ting. På den måde kan hesten lære at suge frem til biddet, uden at kontakten fra longelinen forstyrrer. Bruger man ikke hjælpetøjler, så må det være en smagssag og ikke mindst komme an på hestens longeringsrutiner, om man vil benytte trense, kapsun eller en helt almindelig grime, hvis hesten trives bedst i det.

Annonce
Hest med kapsun på
Arbejde med hesten i kapsun. Foto: Arkiv.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget rigtigt og forkert i forhold til, om man vælger at bruge indspændinger eller hjælptøjler eller ej – eller om man bruger trense fremfor kapsun. Der er masser af præferencer til, hvad der virker bedst set ud fra den enkelte hest, og det skal vi huske at respektere. Det eneste, vi med rette kan forlange af hinanden, er at vi tænker over, hvordan vi gør det.

Læs også: Kan du ride, kan du også tømmekøre

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce