Lovgivning: Må man ride på sin hest i påvirket tilstand?

Er du også så småt i gang med julefrokosterne? For de fleste – også hesteejere – betyder det lækker mad, snaps og et par gode øl eller glas rødvin. Vi er helt klar over, at I læsere aldrig med overlæg kunne finde på at ride eller omgås jeres heste i påvirket tilstand. Alligevel kan det være interessant at diskutere, for lovgivningen i Danmark stemmer faktisk ikke overens med denne tanke. Der er nemlig ingen konkret lov der siger, at man ikke må ride beruset på sin hest. Det er lidt tankevækkende.

Ryttere stoppet på grund af “spritridning”

I Danmark er der umiddelbart ikke så mange tilfælde af “spritryttere”. Vi har i hvert fald ikke kunnet finde mange historier, og det kan der være en grund til. Det vender vi tilbage til senere. I udlandet derimod findes der flere eksempler på alkoholpåvirkede ryttere, der er blevet stoppet af politiet. Se bare nedenfor.

Annonce

Red alkoholpåvirket på motorvej

På billederne i et Twitter-opslag ses en 29-årig mand, der i det sydlige Californien omkring byen Long Beach besluttede at ride langs motorvejen, mens han var alkoholpåvirket. Manden blev dog hurtigt standset af politiet og varetægtsfængslet. Hesten ved navn Guera blev i samme ombæring overdraget til den anholdtes mor.

Fuld mand rider på motorvej
Selvom der generelt ikke er ret mange regler for ridning i påvirket tilstand, blev det til en anholdelse af en ung mand, der red langs motorvejen i USA. Foto: Privat.

Fuld på hesteryg for at hente mere alkohol

En 51-årig kvinde fra Queensland blev også anholdt for at ride fuld afsted mod nærmeste butik. Efter egen dømmekraft mente hun ikke, at hun havde fået for meget, for missionen med udflugten på hesten var at handle mere alkohol – og i dette tilfælde til hest. Kvinden blev heldigvis standset hurtigt af politiet og sigtet:

Fuld kvinde rider til byen efter mere alkohol
Du kan se videoen af kvinden her.

Reglerne i Danmark

I USA bliver man altså sigtet for at ride alkoholpåvirket, men i Danmark er det en lidt anden sag. Her er der nemlig ikke en konkret lov imod at ride fuld på sin hest. Det fortæller blandt andet Nordsjællands Politi i et Facebook-opslag. For nogle år tilbage lavede de en lille quiz til borgerne, om de kendte til reglerne for at ride alkoholpåvirket. Mange svarede faktisk forkert.

Nordsjællands Politi om det at ride alkoholpåvirket på en hest
I Danmark er det ikke ulovlig at ride med en alkoholpromille. Se opslaget.

Hos Rådet for Sikker Trafik kan man læse alt om strafferammen, når det kommer til spirituskørsel i bil. De fortæller blandet andet under “Vidste du at…”-afsnittet:

Der er ikke faste promillegrænser for cyklister og ryttere. Men du må ikke færdes i trafikken, hvis du kører eller rider uforsvarligt

Rådet for Sikker Trafik.

Med andre ord kan man godt blive straffet for at agere uacceptabelt og være til fare for andre i trafikken til hest. Man kan sagtens blive dømt for det, men det er kun, hvis man bevæger sig ud i trafikken eller er på offentlig grund. Når alt dette er slået fast, er det faktum, at det naturligvis altid er uforsvarligt at sætte sig i en sadel med alkohol i blodet.

Sammenlignet med straffen for at køre med en promille er ridning med alkohol i blodet noget mere fluffy. Der findes ingen specifik strafferamme.

Annonce

Læs også: Lovgivning: Bøde for at sidde med din mobiltelefon på hesten?

Kilder

Rådet for Sikker Trafik
Nordsjællands Politi

Artiklen er oprindelig udgivet i marts 2021 og er efterfølgende blevet revideret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce