Mere opmærksomhed på kværke 

Fra den 6. til den 12. maj er der Strangles Awareness Week – en uge, som sætter fokus på kværke. Her er formålet at skabe mere opsigt omkring sygdommen, og hvordan smitte kan forebygges bedst muligt. 

Denne uge er udbredt i England og viser sig at have stor effekt på bekæmpelsen af kværke i landet. Der bliver arrangeret giveaways, donationer, webinarer og meget andet for at skabe opmærksomhed og give information omkring den smitsomme sygdom. Læs og se også en masse personlige historier om kværkesyge heste, og lær derved af andre hesteejeres erfaringer. Derudover vil der blive givet information om det sidste nye inden for forskning, vaccine og behandling. 

Herhjemme har vi endnu ikke et initiativ, der ligner det, de har i Storbritannien, men måske vi skal tage det til os? 

Annonce

Hvad er kværke?  

Kværke er en luftvejsinfektion i hestens øvre luftveje, altså primært hovedregionen. Det er en af de mest udbredte smitsomme sygdomme hos heste. Den har en smitterate på næsten 100%. Sygdommen er forårsaget af en bakterie, der hedder streptococcus equi.  Der kan gå op til to uger fra en hest er blevet smittet, til den begynder at udvise symptomer. 

Der findes ingen decideret kur mod kværke, men dog kan sygdomsforløbet gøres mindre smertefrit for hesten. Vaccinen mod kværke er yderst effektiv, og det anbefales at inkorporere den i hestens årlige vaccinerutine. 

Klassiske symptomer på kværke:

  • Feber – mellem 38,2 og op til 41 grader  
  • En nedstemt hest  
  • Spiser ikke foderet  
  • Næseflåd  
  • Hævede lymfeknuder i hovedregionen  

Symptomerne begynder én til to en halv dag, inden hesten begynder at udskille smitte. Derfor er temperaturmåling essentiel for at kunne nå at forebygge smitte med kværke.   

Vil du vide mere om kværke, symptomer og forebyggelse, så lyd til vores podcast med dyrlæge Lynette Ramsey her:

Hvad er Kværke Awareness Week? 

Strangles Awareness Week (SAW) er et globalt samarbejdsinitiativ, der har til formål at forebygge og håndtere kværke – den mest almindelige smitsomme hestesygdom. 

SAW finder sted i den første uge af maj hvert år og er en måde, hvorpå du kan slutte dig til et hurtigt voksende netværk af hesteejere og hestefolk, der ønsker at hjælpe med at beskytte heste og virksomheder mod de alvorlige og mange konsekvenser ved et kværkeudbrud.  

Højdepunkter fra fokusugen 2023 

Sidste år var hovedfokus på at oplyse om vigtigheden af regelmæssig temperaturkontrol som en del af en forebyggende kværkerutine. Kampagnen nåede ud til imponerende 8,5 millioner mennesker og omfattede uddeling af 8.000 termometre over hele Storbritannien. 

Ugen bød også på et seminar “Taking the Heat Out of Strangles”. Se eller gense webinaret her:

#SAW24
#STRANGLES  

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce