Mød mustangen som symboliserer styrke og frihed

Når musklerne spiller under den blanke pels, og den lille, robuste hest galoperer på tværs af  den vilde, amerikanske outback, sker der noget med de fleste. Her kan du møde mustangen, som symboliserer styrke og frihed og som kom til USA i 1500-tallet.

Gode stærke knogler og en stor indlæringsevne
Mustangs har en god og stærk knoglebygning med yderst stærke hove og faste, robuste lemmer. En mustang er en forholdsvis let og adræt ridehest, som egner sig til kvæghest, fordi den er hurtig, udholdende og livlig. En mustang er kendt for at være utrolig hårdfør og nøjsom, hvad der gør den yderligere egnet til at klare sig i den vilde natur eller på lange kvægdriver-ture, hvor hestene skal krydse alt fra floder til stejle bjergskråninger. Mustangs har i øvrigt et roligt temperament og en stor indlæringsevne, hvad der også danner baggrund for, at hesteracen har klaret sig med til tider sparsom føde, vand og i tørt landskab, som kræver af hesten, at den har en god hukommelse og i øvrigt er intelligent nok til at finde maden, hvor den nu er.

Mustangen kom til USA i 1500-tallet
Mustangen nedstammer fra de spanske heste, som kom til amerika sammen med de spanske conquistadorer i 1500-tallet. Nogle af de spanske heste slap fri og levede i det tilpassede klima, hvor der hele tiden fandt en naturlig udvælgelse sted. Livet i det barske klima betød, at den spanske hest udviklede sig fra en ædel hest til den hårdføre mustang, vi kender i dag. Den nordamerikanske vildhest, som lever frit i naturen, har lagt gener til nogle af de westernheste, som rides og nydes af mennesker. Mustangen har nemlig dannet baggrund for avlen af quarter horses, appalosas og paint-horses, som man kender fra westernridning og kvægsamlinger over there.

Bestanden presses hårdt
Mustangs har altid været tæt knyttet til den amerikanske livsstil, og amerikanerne har brugt hesten til alt fra kvæghest til trækhest – de er blevet spist, brugt i landbruget og som hobbyhest. Imidlertid sker der det, at vilde mustangs på et tidspunkt ikke kan få plads nok at leve på, og derfor begynder de at leve kummerlige liv, hvor metoderne for at få føde bliver mere og mere ekstreme. Mustangs og landmænd begynder derfor at kollidere, fordi der er kamp om markerne og jorden, hvor både heste og mennesker skal hente deres føde.

Bureau of Land Management sikrer racen
På grund af den eskalerende konflikt mellem heste og landmænd, vedtages der en lov, som skal sikre en bæredygtig bestand af vilde mustangs i de forskellige amerikanske regioner. Bureau of Land Managements opgave er at indfange mustangs, som senere bliver bortadopteret igennem samme. Der har været en del fokus på, at BLM ikke kan få bortadopteret de mustangs, der er behov for. Bestanden af mustangs er opdelt i forskellige stammer, fordi de holdes naturligt adskilt af store bjergkæder, floder, m.m. De forskellige grupper af heste er kendt for at have mange forskellige egenskaber, som strækker sig fra indlæringsevne til kropsbygning  – det er fra de forskellige områder – at BLM indfanger de vilde mustangs for at videreformidle dem til nye hjem.

Kilde: hestenettet.dk, m.fl.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce