MUK: Do’s & dont’s – step by step

Muk – hesteejerens nok værste fjende på denne tid af året. Især i år, hvor der har været meget lidt frost og masser af regn, trives jordbakterierne fantastisk ude på de danske, mudrede folde. Har hesten bare en lillebitte rift i huden, så kan bakterierne have groet sig fast hurtigere end du kan nå at blinke med øjnene. Heldigvis har vi en kur, der virkelig duer!

Vi kender det…

Selv har vi her på redaktionen en hest med fire hvide sokker, som hver eneste vinter rammes af muk. I denne milde vinter, hvor jordbakterierne trives fantastisk, har den dog stået med slem, antibiotikakrævende muk på alle fire ben hele to gange inden for få måneder. Med andre ord kender vi alt for godt, hvor frustrerende det er at skulle bekæmpe sådan en genstridig omgang.

På billedet ser du redaktionens slemt mukangrebne hest, da det så allerværst ud. Og det er bare ét af benene. Heldigvis er hesten – to uger efter – blevet fit for fight igen. Det krævede en dobbelt antibiotikabehandling, en zinkkur, 7 dage på en fold uden mudder, en salve udvalgt specifikt af dyrlægen og til sidst et tykt lag vaseline til at beskytte hestens ben, da det var tid til at komme ud i mudderet igen. En ordentlig omgang, men det virkede.

Efter at have taget kampen op og talt med dyrlæge efter dyrlæge, synes vi simpelthen, at vi er nødt til at dele erfaringerne med jer. Vi tør godt love, at vores do’s & dont’s og step by step-guide virker, hvis bare du følger det hele nøje. Når det handler om muk, så er der – desværre – ingen smutvej. Det er bare hårdt arbejde at komme de små mikroorganismer til livs.

Muk er mange ting

Egentlig er muk en samlet betegnelse for infektion i hestens ben forårsaget af bakterier, svampe, mider eller dermatophilus (som også er en bakterie). Den type muk, vi beskæftiger os med i artiklen her, er den, som er forårsaget af bakterier i jorden. I øvrigt må du endelig ikke sammenligne muk med den mug, som findes på fordærvede fødevarer – det er noget helt andet. Netop fordi muk dækker over mange infektionslidelser, kan det være svært at finde den rette kur. Hvad der virker på den eneste hest, virker måske ikke på den anden, når de er ramt af to forskellige bakterie- eller svampeinfektioner.

Do’s

Her er en håndfuld gode råd, som vi godt tør sige at du er nødt til at følge, hvis du skal have en chance for at komme din hests mukangreb til livs…

Tør, tør, tør!

Det absolutte nøgleord, når man taler behandling af muk er: Tør! Jo mindre hestens ben udsættes for fugt, jo mindre har mukken at “leve af”. Derfor er det altid godt at klippe pelsen så langt ned som muligt (allerhelst med en maskine), og tørre dem med et håndklæde efterfulgt af en føntørre, hvis de er våde.

Vask kun hver tredje dag

Når du vasker og gnubber hestens ben, så slider du på huden. Hvis du tilmed gør det hver dag, så risikerer du at gøre huden så porøs, at selv det mindste lille sandkorn på den mudrede fold kan skabe en rift, der kan gå infektion i. Mange dyrlæger anbefaler derfor, at man ikke vasker og gnubber sin hests ben oftere end hver tredje dag. Når man endelig gnubber benet, er det godt at bruge f.eks. et gammelt, forvasket (men rent!) håndklæde, som nemt kan gnubbe de opblødte skorper af.

Find føntørreren frem

Vi er selvfølgelig med på, at hvis din hest alligevel kommer ind fra fold hver eneste dag med mudder op over koderne, så kan det være godt at spule det af. Her handler det bare om at undgå at gnubbe for meget. Find i stedet føntørreren frem, når du har spulet mudderet af. Hvis din hest er rædselslagen over for føntørrere, så må du ud at ride eller gå med den, så benene kan lufttørre.

Brug en god, desinficerende sæbe

Når du ca. hver tredje dag vasker hestens hud grundigt, så husk at gøre det ordentligt. Koldt vand og almindelig sæbe er ikke nok. Brug en god desinficerende sæbe og varmt vand, der bedre kan bløde skorperne op. Sæben Equine Surgical Shampoo fra NetTex er – i modsætning til f.eks. Medi-Skrub – god, fordi den ikke skal vaskes ud igen. Den kan købes i mange webshops med hesteartikler.

Giv mudderet lov til at størkne

Hvis du først kommer ud til din hest mange timer efter, at den er blevet lukket ind, så lad være med at vaske dens ben for at få mudderet af. Det vil blot give bakterierne bedre betingelser. Børst i stedet det mudder af, som er størknet. Derefter kan du ride en tur på tørt underlag og børste det sidste mudder af.

Fodr med zink

Sidst men ikke mindst skal du ikke undervurdere virkningen af en zinkkur af god kvalitet. Zink er én af de vigtigste byggesten for hestens hud og hår. Derfor vil et mukangrebet ben have svært ved at bekæmpe bakterierne – eller svampesporer – hvis hesten er i zinkunderskud. Et tilskud med zink er derfor en god investering, både når det handler om at forebygge og bekæmpe muk. Vi anbefaler zinkkuren HestaPlus Zink fra St. Hippolyt, som netop er lavet til at få zinkbalancen hurtigt i orden.

Lad dyrlægen dyrke en prøve

For at komme genstridig muk ordentlig til livs er det vigtigt at få sin dyrlæge til at dyrke en prøve af det. Først dér har du mulighed for at få fat i det helt rigtige præparat og få svar på, om hesten har behov for penicillin eller måske noget endnu stærkere antibiotika for at blive rask. Noget muk kan ganske enkelt ikke fjernes uden antibiotika. Mange har gode erfaringer med receptpligtige præparater som f.eks. Socatyl, der både fås som pasta og som salve. Dog er det kun effektivt over for en bestemt type organismer, hvorfor det giver god mening at kun dyrlægen kan udstede sådanne produkter, når der er dyrket en prøve af infektionsangrebet.

Læs også: Når muk bliver farligt

Dont’s

Og så er der alle de ting, som vi absolut fraråder dig at gøre…

Pil ikke alle skorperne af

Selvom vi skriver, at du ca. hver tredje dag skal gnubbe skorperne af de mukramte områder, så må du ikke tro, at du skal gøre alt, hvad du kan, for at få alle skorperne af. Hvis du kommer til at rive en skorpe af, som ikke er ‘klar’ til at falde af, så risikerer du at skabe en ny indgang for bakterierne, lidt ligesom hvis du kommer til at rive skorpen af et almindeligt sår, som så bliver helt åbent. Du skal bare lade håndklædet gøre arbejdet, når du gnubber og ikke fjerne mere af gangen, end hvad det kan tage. Som dagene går skal skorperne nok blive mindre og mindre, og til sidst vil mukken være væk.

Put ikke salve på fugtig hud

En anden meget vigtig pointe er, at du aldrig må putte salve på hestens hud, imens den er fugtig. Så lukker du nemlig fugten inde og giver bakterierne gode betingelser for at hygge sig under salven. Hesten ben skal være helt tørre (og vi mener helt tørre), inden du smører dit – helt sikkert dyrt indkøbte – muksalve på.

Brug ikke honning – men vaseline

Du har sikkert hørt, at honning kan være godt mod muk, fordi det både er antibakterielt og vandafvisende. Det er som sådan også rigtigt, og derfor er der ofte honning i nogle de salver, man kan købe. Almindelig, spiselig honning skal man dog holde sig fra, da det kan indeholde jordbakterier og svampesporer, som kan gøre mukken endnu være og måske endda skabe infektion. I stedet kan du bruge parfumefri vaseline eller vaseline tilført antibakterielle egenskaber, som meget effektivt forsegler hestens hud og beskytter den mod fugt. Medmindre du tyr til den klassiske vaseline som sagtens kan klare arbejdet, så anbefaler vi vaselineprodukterne Protection Plus fra Carr, Day & Martin og Mud Gard Barrier Cream fra NAF.

OBS: Når du smører din hests koder med vandavisende salve som f.eks. vaseline, så bliver de en smule klistrede, og det kan være svært at få spulet eller børstet alt snavs ud af pelsen dagen efter. Men det skal du ikke være bekymret for – bare rengør benene så godt du kan.

Giv benene en pause fra mudderet

Hvis din hest er ramt af muk forårsaget af jordbakterier, så kan du nærmest være helt sikker på, at du ikke får bugt med det, før den kommer væk fra den bakterieflora og eventuelt kommer på antibiotika. Når du går igang med at bekæmpe mukken skal du derfor ikke smide din hest direkte tilbage på en mudret fold, men give den 5-7 dages pause fra bakterierne. Det gør du f.eks. ved at holde hesten inde på stald eller endnu beder sætte den på en græs- eller sandfold, indtil det værste muk er væk og antibiotikaen er begyndt at virke.

En hest med slem muk forårsaget af jordbakterier har ikke godt af at komme ud i mudder, før behandlingen er begyndt at have en virkning.

Glem mukgamacher i dybt mudder

Noget, du heller ikke bør gøre, er at lægge mukgamacher på din hest og tænke, at så kan den sagtens komme ud i det dybe mudder igen. Mukgamacher kan være gode, men absolut ikke, når mudderet går op over koderne. I stedet for at holde fugten ude, vil de komme til at holde på den og de bakterier, som uundgåeligt trænger sig ind under dem, når mudderet er så dybt. Dog kan mukgamacher være en vidunderlig hjælp de første par dage, hvis du har sat din hest ud på en sand- eller græsfold, der dog også er våd, for at undgå mudderet. Husk blot at tage gamacherne af hesten, så snart den er blevet lukket ind, så huden kan få luft.

Når hesten har stået på en ikke-mudderfold i omkring 7 dage og i øvrigt har været under korrekt behandling, kan du – hvis du ikke har andre muligheder – atter sætte den ud på en mudret fold ved at beskytte benene med en vandafvisende salve. Vi taler er erfaring, når vi understreger, at vaseline eller andre vandafvisende salver er langt bedre at bruge end mukgamacher, når mudderet er så dybt, som det desværre er på mange hestefolde rundt omkring i Danmark.

Step by step: Få bugt med mukken

Dag 1

  1. Spul hestens ben rene.
  2. Sæb benet ind i lunt vand med en god, desinficerende sæbe og lad det sidde lidt.
  3. Tør benet og gnub grundigt det mukramte område med et rent håndklæde.
  4. Klip pelsen helt ned i det ramte område.
  5. Føntør hele benet til det er helt tørt.
  6. Rid, hvis du gerne vil det.
  7. Smør det mukramte område med bakteriedræbende creme.
  8. Smør hele koden med vandafvisende salve.

Dag 2 eller 3

  1. Lad mudderet tørre helt ind (rid evt. her, hvis du gerne vil det – så lufttørrer benet)
  2. Børst alt mudderet grundigt af – først med en grov strigle og så med en blød.
  3. Du kan også vælge at ride nu.
  4. Smør det mukramte område med bakteriedræbende creme
  5. Smør hele koden med vandafvisende salve.

Dag 2 eller 3

  • Spul hestens ben rene (og tørr det ikke)
  • Rid, hvis du gerne vil det – så lufttørrer benet.
  • Tør den del af pelsen, som endnu ikke er tør efter rideturen, med en føntørrer.
  • Smør det mukramte område med bakteriedræbende creme.
  • Smør hele koden med vandafvisende salve.

Gentag proceduren indtil mukken er væk.

Kilde: Netdyredoktor.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce