Tips til mukpleje: Det bør du gøre og det bør du undgå

Annoncørbetalt artikel

Endnu en gang er det højsæson for muk. For ejere af heste med tendens til muk, er årstider med fugtigt og regnfuldt vejr en periode fyldt med frustrationer. Hesten er generet og kan blive både irriteret, øm og halt. Vi har talt med producenten bag sår- og hudplejeserien Bacxitium, og om hvad man bør gøre for at få bugt med muk – men også hvad man helst skal holde sig fra at gøre.

Siden Bacxitium kom på markedet for to år siden, har man holdet bag samlet sig en masse erfaringer om hvilke sår- og hudlidelser heste har og hvorfor. Derudover hvordan behandles de typiske lidelser som muk, sur stråle, eksem og sår. Sammen med hesteejere og dyrlæger har de udviklet en sår- og hudplejeserie der er effektiv samt let at anvende i dagligdagen.

Holdet kommer med en viden fra menneskeverdenen og har overfør denne med et mål om at sikre bedre pleje til hestejere. Tilsammen har det gjort, at man har kunne sammensætte en liste over tiltag, som er værd at have i tankerne ved muk.

Muk kan ramme alle heste. Dog er heste med meget hårskæg ofte mere udsatte. Foto: Canva Pro
Hvad er muk?

Muk er en samlet betegnelse for infektion nederst på benene, forårsaget af bakterier, svampe, mider eller dermatophilus congolensis. Det er en eksemlignende tilstand.

Heste får muk fordi der opstår en kronisk beskadigelse af overhuden fra og med piben og nedefter. Hudens normale forsvarsbarriere er blevet gennembrudt ved små sår, sprækker, kemisk påvirkning el. lign. Herved får naturligt forekommende mikroorganismer på benet mulighed for at etablere sig i vævet.

Tegn på muk kan være:

 • Sårskorper i kodebøjningen
 • Varme ben
 • Hævede ben
 • Rødme i ben
 • Ømhed
 • Halthed

Kilde: Netdyredoktor

Al heling starter med et rent sår

Muk er små mikrosår i huden, som blandt andet kan irritere hesten, men også kan gøre den halt.

Her er 6 helt enkle principper omkring pleje af muk, som er gode at følge, hvis du vil skabe mindre gener for din hest og sikre den bedre trivsel.

 1. Al heling starter med et rent sår. Det primære fokus er at fjerne bakterier på huden eller i såret, og dermed understøtte hestens eget immunforsvar, som er på overarbejde. Når området er rent, vil såret/huden selv begynde at hele.
 1. Undgå at irritere helingsprocessen. Der findes en langt række indholdsstoffer som er direkte skadeligt for helingsprocessen. De typiske stoffer du bør undgå, er shampoo/sæbe samt produkter der indeholder klorhexidin, da disse stoffer irriterer huden/såret og forsinker helingsprocessen. 
 1. Sørg for at fjerne mukskorperne som det første – sæt dem i ”blød”. For at sikre en effektiv pleje fra starten er det nødvendigt at komme ind til de bakterier der sidder under mukskorpen. Det gøres bedst ved at sætte mukskorperne i ”blød” i vand eller med en desinficerende væske, og herefter let fjerne skorperne med fingrene.
Du kan forebygge muk ved at justere hestens miljø. Foto. Canva Pro
 1. Minimer brug af børste. Når der anvendes børste på huden eller i såret, er der risiko for at sprede bakterierne yderligere til andre dele af såret eller huden. Brug derfor vand til at skylle urenheder væk med og forsæt derefter med at pleje området.
 1. Undgå fedtcremer. Når fedtcremer som f.eks. zinksalve anvendes i hud- og sårpleje er der risiko for at indkapsle bakterierne, hvis ikke området er helt rent før påføring. Derudover kan fedtcremen kun fjernes ved anvendelse af shampoo og det irriterer kun huden/såret yderligere. Endeligt, da cremen er fedtet, vil den desuden tiltrække en masse jordpartikler og andre bakterier, når hesten kommer på fold, som forsinker helingsprocessen.
 1. Vær på vagt – sørg for at forebygge. Da mukangreb typisk forekommer når der er fugtigt vejr, bør du specielt være opmærksom i denne våde tid. Sørg for at se efter mukangreb flere gange om ugen og forebyg gerne ved løbende at fjerne bakterierne, på de områder der typisk bliver angrebet.

Læs også: Når muk bliver farligt…

Naturens egen opskrift

Bacxitium® er en naturlig, skånsom og effektiv plejeserie til sår og hudlidelser til alle dyr. Bacxitium® eliminerer effektivt skadelige bakterier, vira, sporer og svampe på sår og hud og understøtter den naturlige helingsproces. Bacxitium® består af 100% naturlige ingredienser og er derfor skånsom mod dit dyr, din hud og vores miljø.

Bacxitium® har udviklet en række plejeprodukter til heste med muk. Herunder kan nævnes:
Bacxitium sprayflaske, som er desinficerende pleje af muk, rifter og bid. Påføres 1-3 gange dagligt.

Ben- og muk-plaster, som er effektivt til at opbløde mukskorper før daglig pleje med Bacxitium® spray.

Derudover består Bacxitium®  serien også af produkter til pleje af sur stråle og sår. Herunder kan nævnes:
Gel til sur stråle,  som desinficerer og renser strålen med en specialudviklet trykpose.

Salve til sårpleje, som desinficerer såret i dybden og beskytter mod tilføjelse af nye bakterier.

KILDER

Netdyredoktor
Bacxitium
J Clin Periodontol, 1980 Dec;7(6):443-56.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce