Dyrlæge: Når man får ny hest, opstår skaderne især inden for det første år

Annoncørbetalt artikel
Agria Dyreforsikring

Med en ny hest følger masser af glæde, men desværre også en hel del bekymringer. Er de andre heste nu søde ved den? Får den lavet en dum bevægelse på folden? Og hvordan skal den i det hele taget håndteres, både i stalden og under træning? Man kender sjældent sin nye bedste vens styrker og svagheder ret godt, og derfor er det ofte, når en hest skifter ejer, at der opstår skader og sygdomme. Det fortæller Agria Dyreforsikring.

Her giver vi dig, i samarbejde med Agrias dyrlæge, Jon Vedding, en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på for at undgå, at din nye hest får skader.

“Vi oplever især, at det er inden for det første år, når en rytter har fået ny hest, at der opstår skader.”

Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.
Det tager tid for en hest at vænne sig til sine nye omgivelser. Foto: Shutterstock.

De mest almindelige skader og sygdomme, når man får ny hest

Ifølge Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, er der størst sandsynlighed for, at en ny hest rammes af skader eller sygdomme inden for det første år, den er hos sin nye ejer. Det kan for eksempel være, fordi…

  • der opstår problemer, når hesten skal integreres i den nye flok.
  • den nye ejer træner hesten anderledes, end den har været vant til.
  • dens krop har svært ved at stå imod de nye bakterier.
  • den bliver stresset og forvolder derved skade på sig selv.
  • eller noget helt, helt andet.

Agrias skadeshistorik afslører, at det oftest er en eller flere af de fire nedenstående lidelser, der rammer den nyindkøbte hest:

KOLIK –
– SÅRSKADER –
– HALTHED –
– FORFANGENHED

Sådan undgås problemerne hos en ny hest

Det store spørgsmål er naturligvis, hvordan du undgår, at din hest bliver ramt af disse uheld. Selvom det aldrig kan forhindres fuldstændigt, så kan det i nogen grad undgås, hvis du tager dine forholdsregler. Agria anbefaler, at du særligt er opmærksom på seks forhold.

1. Brug en uvildig dyrlæge

Når du har fundet en hest, som du gerne vil købe, så er Agrias første anbefaling, at du altid får lavet en handelsundersøgelse af en uvildig dyrlæge, som du selv har valgt. Det skal naturligvis være en, der har heste som specialeområde.

Husk at spørge sælger, hvilken dyrlæge han eller hun plejer at bruge, så du ikke får valgt den samme, og der derved kan opstå en interessekonflikt. Kender du ikke nogen i det område, hvor du køber hest, så spørg din faste dyrlæge om han eller hun kan anbefale en.

Hvem betaler?

Inden du tager en kommende ny hest til dyrlægen, er det en god idé at få lavet en skriftlig aftale med sælger om, hvem der betaler for handelsundersøgelsen og en eventuelt røntgenundersøgelse, hvis det ikke ender med et køb. Det mest normale er en aftale, hvor køber kun betaler, hvis hesten bliver godkendt af dyrlægen – ellers gør sælger det.

Du skal også være opmærksom på, at selvom dyrlægen vurderer eventuelle anmærkninger uden betydning, så kan der stadig være anmærkninger på handelsundersøgelsen, som vil betyde, at der kommer forbehold på en forsikring. Du kan altid ringe til dit ønskede forsikringsselskab, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en anmærkning vil give forbehold.

2. Lad hesten falde til

Når du har fået din nye hest hjem, handler det ifølge Agria om at få den til at falde så godt til som muligt, inden du lukker den ud til sine kommende venner.

Og ja, det kan være svært at vide, hvad der præcis skal til, for at hesten føler sig tilpas. Du kender den jo ikke. Prøv derfor om du kan lytte til, hvilke signaler den udsender: Har den bedst af at komme ind i en boks og stå med lidt stråfoder et par timer eller måske natten over? Har den bedst af at komme lidt ud og se omgivelserne, for eksempel ridebanen og ridehuset? Eller vil den bare gerne ud til flokken og finde ro dér?

Der kan gå lang tid

Uanset, hvad du føler er det rigtige at gøre for din nye hest, så husk, at der som regel går lang tid, før den er faldet helt til. Der kan gå mange dage, hvis ikke uger eller måneder, og det er helt normalt. Det handler om at være tålmodig og holde lidt ekstra øje det første stykke tid. Så skal det nok blive godt.

Giv endelig din hest lov til at se sine nye omgivelserne an på egen hånd, hvis du føler, den har behov for det. Foto: Shutterstock.

3. Få tilpasset din sadel fra første ridetur

Det er vigtigt at sikre, at din nye hest går med en sadel, der passer til den helt fra begyndelsen. Ellers kan det skabe store problemer lige fra begyndelsen og på sigt, især i ridningen, og give hesten skævheder, der kan resultere i blandt andet halthed. Derfor bør du aldrig negligere en sadels betydning for hestens præstation, understreger Agria.

Læs også: Røntgenstråler er ikke blevet mindre farlige

Få sadlen med – hvis den er tilpasset

Et godt råd er at købe hestens tidligere sadel med fra sælger, hvis denne er tilpasset og fungerer godt for både dig og hesten. Hvis ikke det kan lade sig gøre, kan du måske låne eller leje sadlen, ind til du har fundet din egen. Husk blot at spørge ind til, hvornår der sidst har været en sadelmager at kigge på den.

4. Træk hesten rundt på folden

Dernæst er det Agrias helt klare anbefaling, at du trækker din nye hest en tur rundt langs indersiden af hegnet, inden den bliver lukket ud på sin nye fold. På den måde vil den nemlig lære foldens afgrænsning at kende, og skader, forårsaget af at den går i hegnet, vil være nemmere at undgå.

Giv din hest en ven at støtte sig op af

En anden idé er at lukke din nye hest ud første gang med kun en enkelt anden hest, inden den resterende del af flokken kommer ud. Derved får den en ven at støtte sig til, før resten af hesteflokken nysgerrigt kommer løbende efter den. Og så skal folden selvfølgelig have en størrelse, så din hest kan komme væk, hvis den skulle blive trængt op af de andre heste.

Stråfoder kan tage opmærksomheden

Kan du tilmed sørge for, at der er rigeligt med stråfoder på folden – hvilket der i øvrigt altid bør være – som kan tage lidt af de andre hestes opmærksomhed, så har du skabt de bedste vilkår for at undgå fold- og sårskader.

5. Væn hesten langsomt til det nye foder

Når det kommer til kolik, så handler det – desværre – ofte om, at hesten ikke bliver tilvænnet sit nye foder langsomt nok. Derfor er det meget vigtigt, at du enten køber noget af det foder, hesten har været vant til at få, eller får noget med af den gamle ejer. Brug det til gradvist at vænne hestens mave til sit nye foder, måltid for måltid. Det skal som minimum gøres over en uge.

6. Det handler om at lære hesten at kende

Det allerbedste, du kan gøre for at passe på din nyindkøbte hest, er kort sagt at lære den at kende. Og da det som bekendt tager tid, vil nyindkøbte heste altid være dem, der er mest udsatte for at få skader og sygdomme.

En forsikring kan altid gøres mindre

Derfor anbefaler Agria altid, at du tegner forsikring på din nye hest. Det gør de, fordi du ikke har en chance for at vide, hvad der kan ske, og dyrlægeregningerne kan hurtigt løbe op. Vil din hest fungere i flokken? Har den sunde, stærke knogler? Er den særligt disponeret for kolik? Bliver den hurtigt forfangen? Fordi du ikke kender svaret på alle disse spørgsmål, er det som udgangspunkt bedre at lægge ud med en bredt dækkende forsikring, som kan gøres mindre, hvis du en dag finder det nødvendigt.

Forsikrer du derimod først din hest efter skaden er sket, vil du med al sandsynlighed ikke kunne få dækket de dele af din hest. Det ville du derimod kunne, hvis du havde tegnet forsikringen fra begyndelsen.

hest_ride_dressur_ridehus
Skal din nye hest holde til at blive redet i mange år? Foto: Shutterstock.

Stor, lille eller slet ingen forsikring, når du får ny hest?

Om din hest overhovedet skal forsikres, er selvfølgelig din helt egen beslutning. Agria vil dog altid anbefale dig at tegne en livs- og uanvendelighedsforsikring samt en sygeforsikring for det beløb, du har købt hesten for. Derved vil du være bedst dækket ind, hvis det katastrofale skulle ske, og du mister hesten efter kort tid, og du så ikke har råd til at købe en ny.

I nogle tilfælde kan du føle dig tryg selv med en lille forsikring, mens der i andre tilfælde er brug for en bredere dækning. Det afhænger i høj grad af, om du køber en ung, en midaldrende eller en ældre hest, og om hesten i forvejen er forsikret. Det vigtigste for Agria er, at du går oplyst ind i valget. Derfor får du her en kort oversigt over, hvad du skal overveje alt efter, hvor ung eller gammel en hest, du køber.

Den unge hest

Hvis hesten er ung, kender du sjældent dens sygdomshistorik. Du ved ikke, hvad der venter den af sygdom eller skader, som måske først viser sig, når dens liv som ridehest rigtig kommer i gang. Derfor anbefaler Agria, at du tegner både livs-, uanvendeligheds- og sygeforsikring, når du anskaffer dig en ung hest. Så er du dækket for fremtidige skader og sygdomme.

Den midaldrende hest

Køber du derimod en ny hest i sin bedste alder, der har god historik som ridehest, er situationen lidt anderledes. Der ved du nemlig med al sandsynlighed, om den har haft nogle sygdomme eller skader tidligere. Selvfølgelig kan du ikke vide, hvad der venter den. Den kan få skader som følge af slid, ligesom den kan komme til skade eller blive syg, præcis som enhver anden hest.

Hvis hesten allerede er forsikret

Køber du en midaldrende, ny hest, der allerede er forsikret, er Agrias bedste råd, at du overtager denne, da den ofte vil dække hesten bredere, end hvis du tegner en ny forsikring. En ny forsikring vil nemlig måske ikke dække områder, hvor hesten tidligere har været skadet eller syg.

Hvis hesten endnu ikke er forsikret

Hvis det ikke er tilfældet, er anbefalingen, at du overvejer: 1) hvad hesten skal bruges til og 2) hvad den har haft af sygdomme og skader ind til nu. På den baggrund kan du tage en beslutning om, hvordan den skal forsikres. Du kan altid kontakte en af Agrias eksperter, som glædeligt vil give dig gode råd om, hvad der bedst kan betale sig i din og din nye hests situation.

Den ældre hest

Hvis du vælger at anskaffe dig en hest, som er et stykke oppe i årene, er det som regel også ideelt, hvis du kan overtage dens gamle forsikring.

Er den ikke forsikret, eller har den en sygeforsikring, som udløber, så kan du hos Agria tegne en sygeforsikring helt frem til og med hestens 15. år, der dækker helt til hesten dør. Er hesten over 15 år, når du køber den, kan du tegne en veteranforsikring. Den indeholder en katastrofe-, livs- og uanvendelighedsforsikring samt en “limited” sygeforsikring, der har en mere begrænset dækning, men stadig dækker akut kolik, sårskade forårsaget af ydre vold, fissurer og visse frakturer (knogleskader).

“Det er især vigtigt at have sin hest forsikret det første år, indtil man har lært dens styrker og svagheder at kende. Efterfølgende kan man så finde ud af, om man vil ændre sin forsikring. Det er vores klare anbefaling.”

Agria Dyreforsikring.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce