Nødpakken til føllet, der har mistet sin mor

Annoncørbetalt artikel

Forår = føltid og rundt omkring på nettet ses en stigende tendens til at folk søger efter ammehopper til deres nyfødte føl. Her på redaktionen er vi faldet over et produkt, som vi synes er ret genialt, og som fortjener en artikel helt for sig selv. Vidste du, at der findes føl-nødpakker, hvis uheldet er ude og det lille nyfødte føl har mistet sin mor? Denne artikel er dedikeret til dette vigtige produkt.

De første 6 timer er livsvigtige

Der er ingen glæde, som den at se et nyfødt føl og ingen større fortvivlelse end at se det miste sin mor. Enten under selve folingen eller via aflivning på grund af tilstødende komplikationer. 

Især de første seks timer er særligt vigtige for det nyfødte føl. For bedst muligt at beskytte føllet mod sygdom, er det nemlig vigtigt, at føllet inden for de første 6 timer får tilstrækkelig råmælk og dermed de vigtige antistoffer, som hoppens mælk indeholder. Det er også derfor, at man helst skal se, at føllet hurtigst muligt får rejst sig og begynder at dige hos moren.

Ideelt set skal føllet have 1-2 liter råmælk pr. døgn. Råmælken indeholder vigtige antistoffer, som er livsnødvendige for det nyfødte føl, samt medvirker til modning af tarmsystemet og modvirker diarré. Diarré hos et nyfødt føl bør tages særligt alvorligt, da føllet risikerer at blive dehydreret.

Læs også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

Derfor skal du vælge en følnødpakke

Men hvad gør man, hvis hoppen dør eller afviser føllet? Det kan være afgørende, at der ikke går for lang tid før, du har fundet frem til en ammehoppe. Heldigvis findes Marstall Føl-nødpakken, som indeholder alt hvad du skal bruge for at passe på føllet indtil en ammehoppe er lokaliseret.

Hvis hoppen har haft mælkeafløb (tab af råmælk) før foling, under sygdom eller død, eller hvis føllet er svagt og ikke selv kan komme til patterne indenfor de første 18 timer, bør du overveje en føl-nødpakke.

Hos Marstall har man videreudviklet en råmælk, der minder mest muligt om hoppens egen råmælk, hvor indholdet af antistoffer (colostrum) er helt oppe på 30%. Mælken er frysetørret og steriliseret, rig på råprotein og immunoglobin, som er vigtige for at kickstarte et godt immunforsvar.

Nødpakken er velegnet til:

  • Moderløse føl
  • Føl hvor hoppen er syg og ikke producerer mælk 
  • Nyfødte føl, der ikke har fået hoppens råmælk indenfor få timer
  • Føl som ikke får lov til at die ved hoppen

I en Marstall Føl Nød Pakke er der råmælk til det første døgn eller to med højt indehold af colostrum og efterfølgende følmælk til den første leveuge. Sutteflaske og foderplan følger også med.

Læs mere om Marstall Følpakken > HER (åbner i en ny fane)”>>> HER

Gode råd, hvis du står med et moderløst føl:

Skulle det værst tænkelige ske, at føllet mister sin mor under folingen eller der opstår andre komplikationer, er det en god idé at have en Føl-nødpakke med råmælk og følmælk klar til det nyfødte føl. Det skyldes, at nyfødte føl har brug for råmælk inden for de første 6 levetimer, ellers vil deres energireserver hurtigt være brugt op og de risikerer hypoglykæmi.

Hvis hoppen dør inden for de første 24 timer af føllets levetid, har føllet brug for en råmælk med høje koncentrationer af colostreum og antistoffer, som er nødvendige for at føllet kan bekæmpe infektioner. Uden de antistoffer, som råmælk leverer, er det meget sandsynligt, at føllet udvikler en livstruende infektion. Efter 18-24 timer kan føllet ikke længere absorbere antistofferne og du kan derfor nøjes med at give almindelig følmælk.

Fodringen med flaske bør så vidt muligt ligne den virkelige situation, hvor føllet skal søge efter patten for at die. Man kan derfor sætte flasken op i armhulen for at efterligne placeringen af yveret. Sørg for at føllet står op, hvis det kan, når det skal die, så det ikke risikerer at blive kvalt eller få forstoppelse.

Kilder: The Horse.com og Ammehopper.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce