Fodring af den nøjsomme hest om sommeren

Hvad gør man med fodringen af en nøjsom eller måske endda overvægtig hest? Fodringen af den nøjsomme hest er ofte særligt udfordrende i sommerhalvåret fra græsset begynder at spire frem i forårsmånederne. Måske har du en hest, der ikke tåler græsset særlig godt, og overfloden af lækkert sukkerholdigt græs bliver et problem. Så hvordan fodrer man bedst den nøjsomme hest henover sommeren?

Forårsgræsset kan være en sukkerbombe

Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har tradition for at lukke hestene ud på græsset om foråret, hvor der er allermest gang i græsset. Det er desværre også den årstid, hvor der er relativt store udsving i vejret og temperaturen hen over døgnet. Det betyder bl.a., at der kan være meget store udsving i sukkerindholdet i græsset ikke bare fra dag til dag, men også fra time til time. De store udsving i sukkerindhold, og de store mængder græs hesten potentielt kan spise, kan give store udfordringer med ubalancer i mave-tarmsystemet og kan bidrage til en hurtig vægtøgning.

Den naturlige regulering af stofskiftet

Yderligere kan en overflod af græs også udfordre hestens naturlige evne til at regulere stofskiftet henover året. Når vi når til sensommeren tilpasser hormonreguleringen og dermed også stofskiftet sig, hvorved hestens indtag af foder potentielt udnyttes mere effektivt og har lettere ved at oplagre sig som fedtdepoter. Det er bl.a. en faktor, der spiller ind, når vi ser de nøjsomme heste tage meget, hvis deres stråfoder indtag ikke reguleres tilsvarende. Generelt set påvirkes hestens stofskifte af årstiden, temperatur og lys. Hos vilde dyr ses det også at stofskiftet tilpasser sig tilgængeligheden af føde. Samme effekt ses dog ikke helt på samme måde hos domesticerede heste.

Evnen til at regulere stofskiftet ud fra ydre faktorer er ekstremt smart for de heste, der går rundt ude på sletterne, og måske går en hård og kold vinter i møde, med mangel på næringsrigt grovfoder. Men for de heste vi har i vores hænder, kan den rigelige og nemme adgang til stråfoder resultere i kontinuerlig overvægt, der på sigt kan blive skadelig for hesten. Vores “tamme” heste har nemlig slet ikke behov for at lagre ekstra depoter, for at opretholde livsnødvendige funktioner hen over vinteren.

Men biologiens og fysiologien smarte tilpasninger, der sikrer at hestene har til evne at overleve i det fri, kan vi ikke ændre på. Derfor kan det være svært helt at undgå, at hesten ændrer lidt form henover året, lige meget hvordan den bliver fodret, netop grundet ændringen i stofskiftet. Det betyder dog ikke, at man ikke kan eller skal gøre noget. Tværtimod. Der er mange tiltag, der kan støtte op om hestens naturlige regulering.

Hvordan fodres den nøjsomme hest om sommeren?

Men hvad gør så, med de heste der ikke har behov for mere på sidebenene, de nøjsomme, eller de heste, hvor vi bare gerne vil have, at sadlen kan passe hele året rundt? 

Det mest optimale ville være at have hestene på græs året rundt, og lade dem anvende deres evner til at udnytte den ændrede sammensætning af græsset henover året, og oplagre samt tære på depoterne i takt med dette. Men vores generelle foldstørrelser, græssets sammensætning, og ønsket om at hesten gerne skal være samme form hele året rundt, forhindrer mange gange dette.

Græssets indhold af vitaminer og mineraler på den danske jord, samt den manglende diversitet af græsser og urter på langt de fleste folde, betyder også, at det altid vil være nødvendigt at tilpasse fodringen til henholdsvis sommer- og vinterhalvåret for at hesten er dækket korrekt ind på vitaminer og mineraler samt næringsstoffer som omega-3 fedtsyrer, antioxidanter og generel diversitet i fodringen til hestens tarmflora.

Hvordan undgår vi at hesten bliver for tyk?

Vi vil jo egentlig gerne undgå at hesten når at blive for tyk, så vi kan undlade at kæmpe med det besværlige vægttab.

En nøjsom hest på græs, kan meget hurtigt spise sig til langt flere foderenheder end den har behov for. Sætter man f.eks. en voksen fjordhest på en græsfold med masser af frodigt græs, kan den i løbet af et døgn nå at spise det dobbelte af sin energibehov. Det vil meget hurtigt resultere i en stor vægtøgning. Sætter man samme voksne fjordhest på en fold med helt nedbidt græs uden supplement af hø eller wrap, vil den kunne spise sig til helt almindeligt vedligehold bare i det den holder det nedbidte græs nede.

Har man en hest, der ikke tåler at gå på fuld græs, er en løsning ofte stribegræs. I studier tyder det på at stribegræsning er en effektiv metode til at styre hestens indtag af græs, og gør det dermed også lettere at styre hestens huld. Dette er en kæmpe fordel for de nøjsomme heste. Ulempen er at dette ofte også er et stort foderskifte hvert eneste døgn, da der hver gang, der indtages en ny stribe græs indtages mere græs over kort tid i forhold til resten af døgnet. Dette kræver en tilpasning i hestens tarmflora. Nogle heste bliver ikke synderligt påvirket af det, mens andre står med efterløb eller andre fordøjelsesproblemer som følge af stribegræsningen. Her er det vigtigt at observere ens hest, og gå med den løsning, der fungerer bedst for det enkelte hestehold.

Har man en hest, der generelt set er sensitiv overfor foderskifte eller græsset, kan man tildele Nordic Strong Clean Balance i overgangsperioden.

Overordnet set betyder alt dette, at når vi fodre den nøjsomme hest henover sommeren, skal man være meget opmærksom på, hvor meget græs, der er tilgængeligt. Har man mulighed for at begrænse græsset, vil det gøre det nemmere at undgå en vægtøgning. Hvis man helt kan undgå græsset og i stedet tildele afmålte mængder hø eller wrap godt fordelt over døgnet for at sikre tyggetid hele døgnet, vil det være det optimale. Der findes efterhånden mange slowfeeder løsninger, der sikrer lang tyggetid. Har man stråfoder med et meget lavt energiindhold kan det for nogle heste fungere med fri adgang.

På folden vil det være en god ide, at sikre, at hesten bliver nødt til at bevæge sig mest muligt, for at få adgang til grovfoder, vand, saltsten, stald osv., da selv langsom skridt har en betydning for hestens stofskifte og er dermed med til at holde normalvægten.

Derudover er et varieret indtag af fibre essentielt for, at bakterierne i hestens stortarm kan trives. Det er vigtigt for at holde hesten i trivsel. Jo flere typer af planter og græssorter, der er på hestens fold eller i grovfoderet, desto flere typer fibre vil hesten også indtage.

Hvad hvis hesten allerede er blevet overvægtig?

Hvad gør man med fodring af en overvægtig hest? Hvis hesten allerede har for mange kilo på sidebenene, skal man først og fremmest regulere i indtaget af foderenheder hesten indtager gennem sit stråfoder og gennem sit krybbefoder samt regulere i mængden af bevægelse. Forskningen på heste og vægttab, viser tydeligt at det mest effektive vægttab sker, når man øger hestens aktivitetsniveau bl.a. via træning, da dette udover et vægttab og så forbedrer reguleringen af stofskiftehormonerne. 

Yderligere bør man undgå store mænger sukker og stivelse i foderet, da høje mængder sukker og stivelse bl.a. kan være med til at give en uhensigtsmæssig insulinrespons.

Har man allerede optimeret på ovenstående parametre, og der er brug for ekstra støtte, kan man med fordel supplere med Nordic Grøn The eller Nordic Artiskok. Er der mere behov for støtte til blodsukkerreguleringen og hjælp til at blødgøre fedtdepoterne, kan man i stedet vælge Nordic Blood Sugar Balance+.

Så opsummeret kunne sommerfodringen af den nøjsomme hest se således ud;

  • Almindelig tildeling af krybbefoder, eller blot tildeling af vitaminer/mineraler.
    Så lavt på sukker og stivelse som muligt og evt. et krybbefoder, der understøtter stofskiftet (et eksempel kunne være Nordic Gastric Zero eller Nordic Lite Müsli). Alternativt et koncentreret vitamin- og mineral produkt som Nordic Summer Sticks, hvis hesten går på græs.
  • Stabil tildeling af grovfoder med lavt energiindhold
    Det er bedre at hesten har noget at tygge i hele tiden, end at der er lange perioder uden grovfoder. Dette er i forhold til et stabilt stofskifte, og stabil omsætning af næringsstoffer.
  • Tildeling af svært nedbrydelige fibre, og en variation af langkædede fibre, der holder stofskiftet og tarmfloraen velfungerende.
  • Evt. supplere med tilskud, der støtter op om nedbrydningen af fedtdepoter, hvis hesten allerede vejer for meget. (eksempelvis Nordic Grøn The eller Nordic Blood Sugar Balance+)
  • Evt. vente med at tilbyde hesten græs til senere på sommeren, hvor der ofte er mere stabilitet i næringsstofindholdet. Hvis man alligevel ønsker at give sine nøjsomme heste adgang til græs, kan man med fordel lukke dem ud fra sensommeren, hvor næringsindholdet i græsset er begynder at falde i forhold til foråret og midt på sommeren. Man skal dog stadig være opmærksom på, hvor meget græs hesten indtager.

Eksempler på foderplaner

Normalvægtig fjordhest i let ridning

Hesten går på en fold med helt nedbidt græs i sommerperioden.  Græsset udgør det eneste stråfoder.  

Daglig fodring:
5g/100kg hest Nordic Summer Sticks
 

Overvægtig welsh pony i let-moderat ridning

Ponyen går på fold, der primært er jordfold, men med dele af folden, hvor der er lidt nedbidt græs. Ponyen er udfordret med blodsukkerreguleringen, og fodres derfor med wrap, der analyse på. Analysen viser fordøjelig energi på 0,4FE/kg og et sukkerindhold på 5%.

Daglig fodring:
15g/100kg hest Vitamin Complete
20g/100kg hest Minty Omega
10g/100kg hest Blood Sugar Balance

Ejeren ønsker lidt lækkert i krybben for at give ekstra tyggetid. Her bruges en håndfuld Nordic Grass Fiber.
 

Normalvægtig oldenborg hest i let træning

Hesten går på meget sparsomt græs og flokken på folden suppleres med hø. Udover at være nøjsom har hesten en sensitiv fordøjelse og har brug for ekstra støtte til maven gennem sit foder.

Daglig fodring:
80g/100kg hest Nordic Gastric Zero

Når græsset spirer i foråret, og når der er udsving i græsset pga. vejrforhold suppleres denne hest i øvrigt med 15g/100kg hest Nordic Strong Clean Balance

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af din nøjsomme hest om sommeren. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce