Overvindelse af skader på det suspensive ledbånd

ANNONCØRBETALT

Heste er utrolige atleter, med en stor afhængighed af styrken af deres ben til at bære overdreven belastning under træning og konkurrence. Desværre, som enhver atlet, kan de være tilbøjelige til skader. Den ene er den frygtede opsættende ledbåndsrivning. I denne artikel vil vi dykke ned i årsager, diagnose og behandlingsmuligheder for opsættende ledbåndsskader hos heste med eksemplet med Ailsa Wates fra England og hendes hest Perry, der havde Evented på 3* niveau før hans skade.

Det opsættende ledbånd er en kritisk struktur placeret i hestens underben, der giver støtte og stabilitet til fetlockleddet. Sammensat af stærkt fibrøst væv fungerer det som en støddæmper under bevægelse, hvilket hjælper hesten med at absorbere og distribuere de kræfter, der genereres under bevægelse. Det opsættende ledbånd er dog modtageligt for forskellige skader på grund af dets rolle i at understøtte hestens vægt og de krævende fysiske krav, der stilles til det.

I vores tilfælde havde Perry pådraget sig en skade på begge forben, Ailsa Wates sagde “han havde et hul i hver opsættende gren og havde brug for et år fri. Min dyrlæge var usikker på, om han ville vende tilbage til arrangementet og sagde, at vi ville tage et skridt ad gangen og en konkurrence ad gangen.”

Opsættende ledbåndsskader kan opstå på grund af forskellige faktorer, herunder overdreven stress, overforbrug, overtræning, traumer, alder eller dårlig kropsbygning. Gentagen belastning fra intens træning, utilstrækkelig konditionering eller pludselige ændringer i arbejdsbyrden kan føre til mikroskader, hvilket i sidste ende resulterer i en ledbåndsrivning eller belastning. Derudover kan dårlig fodfæste, ujævne overflader og glidning øge risikoen for skader. Af alle ovenstående grunde er det afgørende at inkludere NDS Equine TendonX eller NDS Equine Multi Collagen Total i hestens daglige kost for at mindske risikoen for opsættende ledbåndsskader.

Når der er mistanke om en opsættende ledbåndsskade, er det afgørende at involvere en dyrlæge for en korrekt diagnose. Dyrlægen vil foretage en grundig undersøgelse, herunder palpation, fleksionstest og ultralydsbilleddannelse. Palpation hjælper med at vurdere varme, hævelse og smerte i det berørte område. Fleksionstest involverer bøjning af leddet for at observere enhver halthed eller ubehag. Ultralydsbilleddannelse tillader visualisering af ledbåndets struktur og identificerer placeringen og omfanget af skaden. Nøjagtig diagnose spiller en væsentlig rolle i bestemmelsen af den passende behandlingsplan.

Behandling og genoptræning af opsættende ledbåndsskader afhænger af skadens sværhedsgrad og placering. Hvile er afgørende for den indledende helingsproces, efterfulgt af et struktureret rehabiliteringsprogram. Kontrolleret motion, såsom håndgang og kontrolleret fremmøde, hjælper med at stimulere blodgennemstrømningen og fremmer vævsheling. Inkludering af NDS Equine TendonX i en rehabiliteringsplan hjælper med reparation og vækst af ledbåndsvævet og fremmer ikke kun regenerering af vævet, men fremmer rekreation af den samme struktur af ledbåndvæv for at reducere chancerne for fremtidig genskade. Genskade er almindelig på grund af arvæv er en svagere form for struktur, dette kan undgås ved hjælp af NDS Equine TendonX.

Som i Ailsas tilfælde med Perry havde Perry før skaden konkurreret i 3* Eventing. Men efter skaden siger Ailsa: “Det er noget af et mirakel, at han fortsatte med at gå først 4 * kort, derefter en 4 * lang, derefter en anden 4 * lang og derefter en 5 * i en alder af 17! Efter min egen skade, begyndte vi at springe og i en alder af 18 sprang han U25’erne på Windsor og blev placeret i Hickstead Speed Derby. Alt dette uden skader, og hans ben har det godt.”

Opsættende ledbåndsskader er en fælles bekymring for hesteejere og ryttere. Forståelse af årsagerne, tidlig diagnose og passende behandlingsmuligheder kan påvirke genoprettelsesprocessen betydeligt. Rettidig indgriben, veterinær vejledning, korrekt tilskud og en velstruktureret rehabiliteringsplan er afgørende for at hjælpe heste med at genvinde deres sundhed og vende tilbage til deres ønskede præstationsniveau.

Afsluttende kommentarer fra Ailsa Wates: “Det har været fantastisk at have så meget støtte fra NDS Equine, Perry har haft NDS Equine TendonX til at holde sine ledbånd stærke og NDS Equine EzyMove, da han har haft gigt fra en ung alder, jeg kan ikke tro det hver gang jeg kommer videre efter et stort show, og han føler sig stadig lige så god (sandsynligvis bedre) end mine femårige!”

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce