Pas godt på din “pensionist”-hest

Selvom vi ikke vil indrømme det er det alligevel en realitet. Både vi og vores heste bliver ældre, og det er nemt at komme med små undskyldninger som ”han skal bare lige varmes op lidt længere end andre,” eller ”han er bare lidt stivbenet”.

Vi vil selvfølgelig have at vores gamle heste holder så længe som muligt. Sarah Coombs som er FEI Enduarance og Eventing dyrlæge kommer her med nogle råd til, hvordan man kan sørge bedst for sin hest, der er lidt oppe i årene.

Annonce

Slidgigt

Slidgigt er en af de mest hyppige sygdomme vi ser ved heste når de når en vis alder. Det er forskelligt hvornår hesten udviser tegn på sygdommen. En af de faktorer der spiller ind, er blandt andet hvordan den er blevet trænet op igennem årene.
Sarah siger, at så snart  du finder en træningsmåde der passer til din hest, bør du blive ved den.
At skridte ture på ældre heste kan have den fordel at det er et fast underlag og det er nemt for hesten hvor den skal sætte fødderne. Hun tilføjer, at det at vigtigt at holde øje med hvilket underlag hesten går på. Hvis bunden er for dyb eller ujævn tilføjer man ekstra pres på sener og ledbånd.
Du tror du kan undgå det, mens din hest stadig er ung, men det bider dig i rumpen, så snart den bliver ældre. Slidgigt er progressiv fra brusk til knogle.”

Få ham så meget ud som muligt

Det værste du kan byde en gammel hest er bare at lade den stå. Selv når det er vinter er det vigtigt at den kommer ud og gå. Hvis din hest står inde 23 timer i døgnet vil den blive stiv i leddene. Den har behov for både at varme op, køle ned og strække ud.
Fra en dyrlæges synsvinkel er der supplementer, så som indsprøjtninger og urtemedicin. Hvis du stadig konkurrerer skal du sørge for, at du holder dig inden for reglerne. Hvis du har brug for at medicinere din hest for at holde den gående bør du overveje om I er ved at nå til vejs ende. Derudover bør du vælge dine stævner med omho og tænk på underlaget – på den måde kan du få det bedste ud af din hest de sidste år.” Siger Sarah.

Kardiologiske check-ups

Hjertemislyde påvirker ikke heste så meget som mennesker tror, men når man ved de er der, bør der alligevel holdes øje med det. Dette involverer elektrokardiogram (EKG) og en ultralydsscanner.

Annonce

Ej at forglemme tænderne

Som hestene bliver ældre kræver tænderne mere opmærksomhed. De ældre heste bør få tjekket tænder cirka hvert halve år. Jo ældre hest, jo større risiko er der for at udvikle tandproblemer.
Tandproblemer forekommer oftere ved gamle stævneheste der har skiftet hjem et par gange. Tandplejen kan i nogle tilfælde blive forsømt en smule. Ømme munde er ikke godt for ”tygge-maskiner”. Heste er tyggemaskiner, og de bliver nødt til at kunne tygge for at kunne fordøje deres mad. Efterhånden som de bliver ældre kan selv små ændringer i tænderne have en betydning.”

Det er aldrig sjovt at blive gammel, men for at holde det sjove kørerene så længe som muligt, skal der altså passes på de ældre heste.

Artiklen er oprindeligt bragt maj 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce