Patience or patients – hvad vælger du?

Sådan lyder et opslag på facebook fra en amerikansk dyrlæge. Grunden til at vi her på redaktionen bed mærke i opslaget er, at det rammer ned i et problem, der er udbredt i hesteverdenen. Mangel på tålmodighed. Denne artikel tager udgangspunkt i dyrlægens opslag.

Et af de store problemer i hesteverdenen er, at mange mennesker mangler tålmodighed, når det kommer til deres heste. Uanset om det er at tilride dem for tidligt, presse dem for hårdt, tvinge dem i unaturlige holdninger eller ikke give dem tid til at komme sig efter en skade, skaber denne mangel på tålmodighed en masse uundgåelige problemer. Dette er stadig et meget udbredt tankesæt derude, der bør ændres, hvis vi skal sikre hestenes holdbarhed.

“Et stort flertal af de sager, jeg ser, er kroniske. Med dette mener jeg, at problemet har været til stede i lang tid. Det har opbygget sig langsomt og til sidst er der ingen anden vej end at kontakte dyrlægen.”

The Osteopathic Vet

Dette sker normalt, når hestens præstationsevne er svækket og nu viser der sig problemer i ridningen, som ikke kan klares med mere træning. I nogle tilfælde er problemet centreret omkring en nylig skade, men i de fleste tilfælde, er skaderne relateret til langvarige problemer.

Lagdelingseffekten

Over tid kan problemer i kroppen sprede sig til forskellige områder som ringe i vandet. Og kroppen kan ophobe mange forskellige typer skader. For eksempel kan en hest begynde med et problem i et specifikt område. Over tid kompenserer kroppen, og skaden spreder sig derfor til andre områder. I mellemtiden forekommer der andre typer kvæstelser/overbelastninger (enten mindre eller større) og tilføjer sig selv til det samlede problem. Dette er en såkaldt lagdelingseffekt.

Symptomerne på, at noget er galt, kan være en eller flere af nedenstående ting:

 • Halthed
 • Problemer med led og sener
 • Headshaking
 • Buk
 • Modstand mod at få sadel på og spændt gjord
 • Mavesår
 • Galopovergange
 • Låsninger i led

Ofte, når rytteren bemærker disse problemer, har problemerne allerede været til stede i lang tid. I nogle tilfælde er den nylige halthed eller overbelastning faktisk bare et symptom på et dybere mobilitetsproblem, der har eksisteret længe, men man måske har lukket øjnene for.

Ingen QUICK FIX

Så med dette i tankerne har vi måske brug for at se tingene på en anden måde…

Et spørgsmål, du bør stille dig selv, er: Er dette problem, som jeg ser, virkelig det primære problem, eller er det et symptom på at noget større er galt?

The Osteopathic Vet

Hvis det er en del af et større problem, er vi nødt til at finde roden til problemet snarere end kun at bekæmpe symptomerne. Og i dette tilfælde er der desværre ikke noget QUICK FIX. Hvis skaden har været lang tid under vejs, vil den selvsagt også kræve lang tid at helbrede.

I mange tilfælde har problemet opbygget sig som et resultat af for eksempel:

 • Skader
 • Overdreven og ukorrekt træning (for eksempel konsekvent at blive redet meget bag lod)
 • Rytterens manglende balance
 • Dårlig tandstatus
 • Vægttab
 • Dårlig hovvækst
 • Sadelproblemer

Nøglen til at rehabilitere din hest er at kigge på alle disse lag og adressere dem, hvis noget skulle være galt. Og det tager tid og mange ressourcer. Hvis man skynder sig for meget, kan man risikere at gøre problemet værre.

Problemet løses ikke kun vha. medicin

For eksempel springer nogle hestefolk over hvor gærdet er lavest ved at stole overdrevent på, at medicin alene kan kurere problemet. Medicinering kan bestemt hjælpe meget, MEN det skal være en del af en komplet rehabiliteringsplan. I mange tilfælde kan man ikke kun stole på at medicinen gør arbejdet.

Hvis en hest eksempelvis har en skade på et led, vil mange give den smertestillende medicin og lukke den på fold. Tanken er god, men faktisk er man med til at forværre problemet. Hestens led har brug for ro, og det kræver mange flere resourcer af os hesteejere, end vi kan – eller er villige til at ofre. Det kræver måske at hesten står på boks og skal tilses/gås med flere gange dagligt. Men i en hektisk hverdag med job og familie kan det være et problem for mange at give hesten det, den rent faktisk har brug for.

Pointen er, at man som hesteejer er nødt til at acceptere, at hvis skaden har taget lang tid om at opstå, vil den sandsynligvis tage lang tid om at forsvinde igen. Og indstille sig på, at det kræver ekstra af dig at få hesten ‘på benene igen’. Valget er dit… PATIENCE eller PATIENTS.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce