Patrik Kittel: “Den eneste, man skal tage ansvar for, er sig selv”

Patrik Kittel fortæller om glæden ved, at han hver morgen står op til livet med masser af passion for hestene. Første gang, han fik øjnene op for de skønne firbenede dyr, var, da han en dag som elleve-årig var med sin daværende kæreste til ridning. Efter han blev seniorrytter har han deltaget ved adskillige mesterskaber fra OL, VM, EM til World Cup-finaler. Derudover har den svenske toprytter uddannet over 40 heste til Grand Prix-niveau.

Annonce

I dag bruger han det meste af sin tid i sin salgs- konkurrencestald, Outstanding Stables, i Tyskland, sammen med sin hustru. Men det at prale gør han sig ikke i – for sejre og det at præstere er ikke længere noget, som den 44-årige rytter taler højt om. Det er helt andre ting, som driver ham i hverdagen.

Patrik Kittel citat 1

Læs også: Dressur: De bedste volteøvelser til ethvert niveau

Succes handler ikke kun om at vinde 

Patrik Kittel er en empatisk og humoristisk person. Det kan man allerede mærke, idet man sætter sig foran ham, og samtalen falder ham helt naturligt. Der er ingen tvivl om, at det ikke er uvant for ham at blive interviewet.  

Snakken falder hurtigt på succes – for han er en succesfuld rytter, som efterhånden har redet sig til en del sejre. Det er dog ikke sejrene, som han betegner som succes for ham.

”Da jeg var yngre kan jeg huske, at jeg målte min succes i hvor mange stævner jeg vandt, men jo ældre jeg er blevet, jo mere har jeg fundet ud af, at succes ikke bunder i sejrene. Som konkurrencemenneske lever jeg jo af at tage til stævner, og derved er chancen der for at vinde – og det er jo ikke fordi jeg ikke bliver glad, hvis jeg vinder, men man jubler lige i nuet, og så er man videre til næste stævne,” forklarer han.

Annonce

Så hvad er succes for den svenske toprytter? Det er de små ting i livet. De små ting er nemlig med til at bygge videre på en større succes. Det vil altså sige, at selv små dagligdagsting er med til at bygge grundstenen for, at nå den større succes. Det handler bare om at erkende dem.  

”Der findes for mig to former for succes: Den kortsigtede, som er oplevelser som at vinde til et stævne, og den langsigtede, som bygger på hele livet. Det er den langsigtede, som jeg tror, man vinder mest på i sidste ende. Og her taler jeg ikke om en sejr, eller flere penge – jeg taler om at vinde i livet,” forklarer han.  
 
Men for Patrik kommer den langsigtede succes ikke pludseligt. Det handler ligeså meget om, at han bruger tiden på ting, der gavner ham, og som giver glæde.
 
”Hvis du ikke står op om morgenen med glæden og passionen ved det, du gør, så skal du ikke gøre det. Det gavner dig ikke, og du får ikke en følelse af succes. Især ikke hvis hestene er en del af pakken, for her handler det ikke kun om dig selv,” slutter han snakken om succes.

Patrik Kittel citat 2

Læs også: Kyra Kyrklund: 20 læresætninger fra dressurdronningen

Du skal lære at sige ’stop’ 

En anden vigtig livserfaring, som Patrik har gjort sig, er, at man skal tro på sig selv. Det har taget ham mange år at komme dertil, for i et erhverv som professionel dressurrytter, får man også mange knubs på vejen. Et af de knubs er, at folk har en masse holdninger til én, som kan være svære at se bort fra.  

”Jeg har ofte tvivlet på mig selv på baggrund af, at jeg har været i tvivl om, hvorvidt det, jeg har gjort, har været godt nok. Det har taget mig lang tid at ende der, hvor jeg har mere tiltro til mig selv end tvivl, men læringsprocessen har været interessant,” fortæller han.

Patrik mener ikke, at tvivlen skal forsvinde fuldstændig, men den må blot ikke overskygge tiltroen. Tvivlen er nemlig et vigtigt fundament, hvis man lærer at brugen den rigtigt.

”Jeg tror på, at det at tvivle er en del af det, at kunne tro på sig selv. Hvis man bruger den rigtigt, så kan det være med til at gøre én mere motiveret, så man når sit mål. Den dag i dag, ved jeg, at det handler om at flytte fokus fra det negative. En klog mand fortalte mig engang, at hvis man har negative tanker om sig selv, så skal man sige ’stop’, for så stopper hjernen op, og tankerne forsvinder. Det er her, man skal skaffe motivationen,” forklarer han. 

Patrik Kittel citat 4

Læs også: Bjarne Nielsen: “I mange år har jeg kæmpet for den gode skridt”

Man må godt kopiere andre 

Da snakken falder på, hvordan Patrik Kittel har båret sig ad med at ende der hvor han mentalt er i dag, forklarer han at det at tro på sig selv kommer af erfaring og selvtillid. Det handler om at føle, at man gør det bedste man kan – lige meget om det så handler om en lille dagligdagsting, eller noget man virkelig har kæmpet for at nå.  

”At få selvtillid kræver erfaring og troen på at det nok skal lykkes. Det kan godt være den store ændring ikke sker fra dag til dag, for det er en lang proces som kræver tid, men hvis man blot giver sig tiden til det, så vil de små ændringer bygges op til en større,” fortæller han. 

Patrik beskriver derefter, at det at få selvtillid, er det samme som når man står i træningscentret og skal opbygge muskler. Det tager tid. ”Jo mere tid du bruger på at tro på dig selv og opnår de små succes-oplevelser, jo mere erfaring får du også, og jo større bliver din selvtillid,” beskriver han.

Selvom det kan være svært, at komme ud af tvivlen, og derved bruge sin energi på at opbygge selvtilliden fremfor at nedbryde den, så har han en løsning, som han selv har brugt i mange år.

Annonce

”For mig handler det om, at det bør være i orden at gøre kunsten efter andre. Jeg synes godt, man må kopiere, hvad andre gør, for hvis du kan se, at det fungerer for dem, hvorfor så ikke prøve det samme? Den eneste man skal tage ansvar for, er sig selv. Ingen andre gør det for dig, og i bund og grund skal du heller ikke gøre det for andre. Det er nemt at sige det, men at gøre det er en anden ting. Jeg tror bare, at alle bør indse at der ikke er nogen der er fejlfri – og det er helt okay,” slutter han eftertænksomt.

Patrik Kittel citat 3

Læs også: Leif Törnblad: “En ikke helt korrekt form bliver honoreret med for høje point”

Om Patrik Kittel

  • Opvokset i Sverige.
  • Født i 1976 (44 år gammel).
  • Bosat i Nottuln i Westfalen, Tyskland.
  • Driver til dagligt salgs- og konkurrencestalden Outstanding Stables med sin hustru.
  • Deltaget ved adskillige mesterskaber som OL, VM, EM og World Cup-finaler.
  • Testrytter ved Dansk Varmblods Hingstekåring i 2018.

Artiklen er oprindelig bragt i maj 2018. Redigeret af Tina Bjerre Nielsen.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce