Proprio-træning: Lettere at udføre end at sige – sådan kommer du i gang

Som rytter tænker du formentlig en del over, hvordan du sidder i sadlen. Sidder du ret, er du afspændt de rigtige steder, og formår du at få din hest til at lave øvelserne med ganske lette signaler? Det er et godt udgangspunkt, at vi som ryttere tænker over, hvordan vi bruger vores krop til at indvirke på hesten, men den kropsbevidsthed bør vi måske også overveje at træne med vores heste.

Her kan proprio-træning være vejen frem – og det er heldigvis lettere at udføre, end det er at sige! Helt grundlæggende handler proprio-træning om at styrke din hests krop, så I forhåbentligt kan undgå skader og lignende.

Proprio-hvad for noget?

Ved proprio-træning ønsker man at øge hestens koordinationsevne og balance ved at styrke dens kropsbevidsthed igennem sansemotoriske øvelser – både fra jorden og fra ryggen. Den øgede fokus på kropsbevidsthed kan også sætte gang i en god omgang hjernegymnastik for mange heste, fordi de pludselig skal mærke og bruge deres krop på en anden måde, end de måske plejer at gøre.

Proprio er blot en forkortelse af proprioception. Proprioceptionen er en ledsans, som giver besked til hjernen om, hvordan vores lemmer skal reagere i en given situation alt efter det sanseindtryk, som hjernen modtager. Hjernen behandler disse indtryk, så den kan give besked videre til kroppen om, hvor eksempelvis vores ben skal placeres alt efter det sanseindtryk, som underlaget giver. Nogle steder på kroppen har flere receptorer, som gør, at disse steder er særligt gode at tænke ind i proprio-træning. For hesten er det eksempelvis bagenden af hovene, som rummer mange fintfølende receptorer.

Udviklet af dyrlæge og hestefysioterapeut

Proprio-træning er udviklet af dyrlæge og hestekiropraktor Heidi Nielsen sammen med hestefysioterapeaut Lene Jacobsen. Hele træningskonceptet tager altså udgangspunkt i hestens proprioception. Træningen handler om at få koblet bevægelse og hjerne, så hesten kan mærke sin krop. Proprio-træning er for alle hest uanset niveau og alder, og det kan hele tiden tilpasses og justeres til hestens niveau.

Her kan du se en video af ProPrio-træning, som dyrlæge Heidi Nielsen har lavet.

Balance, koordination og kropsbevidsthed

Proprioception er altså en stor del af vores kropsbevidsthed og generelle kropsholdning, som spiller en stor rolle i forhold til balance, koordination og bevægelser, og det samme gør sig gældende ved heste. Ved proprio-træning skal hestens helt små stabiliserende muskler aktiveres, så led og sener styrkes, og hesten dermed opnår en god, sund og naturlig kropsholdning.

På mange måder er proprio-træning en form for fysioterapi-træning af din hest, og det er en træningsform, som alle heste vil drage nytte af uanset race og disciplin. Med en god og styrket proprioception vil din hest formentligt være godt rustet, hvis underlaget eksempelvis skifter, når I er på tur, fordi din hest har fået styrket led og sener og dermed kan kompensere for fald og lignende.

Brug det supplerende

Proprio-træning behøver ikke tage lang tid, og det kan lægges ind som supplerende træning før eller efter jeres normale træning. På mange måder kan også betragte det som en stund, hvor både hest og rytter skal være fokuserede på ro og øget kropsbevidsthed – hos begge parter vel at mærke.

Proprio-træning er godt for...
 • Hestens rygmuskulatur
 • Balanceevnen
 • Alle de stabiliserende muskler i hele kroppen
 • Led og sener  
 • Kropsbevidstheden

Flere ting kan udfordre din hests proprioception

Du kan naturligvis træne din hests procioception, men der er også en række faktorer, som du ikke kan kontrollere. Ofte bliver hesten proprioception dårligere med alderen, eller hvis hesten har været skadet og dermed inaktiv – og naturligvis hvis den er træt, hvilket vi mennesker formentligt også kender til.

Når du har taget alle disse hensyn, er der alligevel mange ting, du selv kan gøre for at styrke din hests proprioception:

 • Lav neuromuskulær træning som eksempelvis balancetræning, koordinationstræning og strækøvelser
 • Lad din hest gå på forskellige typer af underlag, og lad den også gerne gå på ujævne underlag som eksempelvis skovstier og lignende
 • Tænk over at opvarme din hest med eksempelvis et dækken eller ved hjælp af et solarie

Hvilket udstyr skal man bruge til proprio-træning?

Du kan købe særligt udstyr til proprio-træning, hvor bløde bomme eksempelvis danner rammerne om små firkanter eller trekanter. Men hvis du ikke er helt klar til at investere i proprio-udstyr, kan du startet med noget så simpelt som en madras.

Helt grundlæggende handler proprio-træning nemlig om at skabe variation i underlaget, og det kan gøres med følgende udstyr:

 • En skumgummimadras – her skal du dog være opmærksom på, at din hest kan være bange for at stå madrassen, så i første omgang kan målet være, at din hest blot står et ganske korte øjeblik på madrassen, hvor den er rolig og afslappet
 • Bløde bomme – som hesten gerne skal træde og altså ikke over, som jo ellers ofte plejer at være formålet med bomme
 • Proprio-udstyr er ofte sort og hvidt, da hesten vil se kontrasterne, og dette styrker evnen til at koordinere sine bevægelser

Når din hest først kan stå afslappet på den bløde madras eksempelvis, kan du begynde at arbejde med, hvordan din hest står på madrassen. Du kan prøve at få den til at rykke sit balancepunkt, strække sig til den side, eller hvad I nu har fantasi til. Det vigtigste er, at når hesten flytter sin vægt, vil det sende bittesmå signaler fra hov til hjerne, fordi det pludselig føles anderledes i kroppen.

Bud på proprio-træning
 • Lad din hest lave side bevægelser henover bomme, madrasser og presenninger
 • Læg de bløde bomme tilfældigt ud, og lad din hest gå henover disse
 • Få din hest til at stå på en madras, når I alligevel står på staldgangen

Kilder

Dyrlæge Heidi Nielsen: Propriotræning
All I Need Is Love And My Horses: Propriotræning – Jamen, skal hesten så bare stå på en madras?
Generation Horsemanship: Træning, uden rigtig at træne…

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce