Restitutionen er lige så vigtig som træningen selv – 3 afgørende faktorer

Træning, træning, træning! Gang på gang får vi at vide – og fortæller os selv – at det er det, der skal til for at opnå succes. Og det er da også rigtig; practice makes perfect! Men træningen må aldrig nogensinde gå ud over restitutionen, for så kan det hele være lige meget. Sammen med CathrineLaudrup- Dufour forklarer vi her, hvorfor god restitution er så umådelig vigtigt, og hvorfor det er af mindst lige så stor betydning, at man fodrer sin hest korrekt under restitutionsprocessen.

Ved at restituere får hestens krop rent faktisk noget ud af den træning, du har lagt i den, og du vil få meget mere ud af hesten og jeres hårde arbejde på den lange bane.

Restitution gør hesten stærkere

Du kender selv følelsen dagen efter, du har løbet en lang tur eller løftet tunge vægte; det kan mærkes i musklerne, og du er først i stand til at kunne gøre det samme igen et par dage efter, når kroppen har fået lov at komme sig. Restitution betyder ‘genoprettelse’, og det er altså lige præcis det, musklerne gør i restitutionsprocessen; de genopretter sig selv og bliver endnu stærkere, end de var før træningen. Det er sådan, vi mennesker og vores heste opbygger muskler.

At hesten skal restituere, betyder derfor også at den alt efter intensiteten af det arbejde, den har udført forinden, har brug for tid til at komme sig. Nogle gange er en god nats søvn og et par timer på fold nok, mens der andre gange er behov for et helt døgns restitution.

Det kan måske virke paradoksalt, at hesten skal hvile for at kunne blive stærkere, men den er altså god nok. Ved at restituere får hestens krop rent faktisk noget ud af den træning, du har lagt i den, og du vil få meget mere ud af hesten og jeres hårde arbejde på den lange bane. Hvis din hest til gengæld virker træt og har svært ved at udføre det, du beder den om, selvom I træner benhårdt for det, så kan det være et tydeligt tegn på, at den har behov for at restituere. Lidt firkantet kan man stille det op på denne måde:

TRÆNING + MERE TRÆNING = NEDBRUDT HEST OG RISIKO FOR SKADER
TRÆNING + RESITITUTION + MERE TRÆNING = STYRKET HEST

Læs også: Undgå overtræning: En træt hest får lettere skader

Restitution betyder ikke, at hesten skal stå stille

Når I har givet den gas under træning og din hest har fået lov til at komme sig, kan I igen senere på ugen give den lige så meget gas. I mellemtiden kan I lave noget lettere eller mere afvekslende træning som for eksempel at ride en tur, trække en tur, longere eller måske springe over lidt forhindringer.

Det er blot vigtigt at understrege, at restitution ikke betyder, at hesten skal stå bomstille. De muskelgrupper, hesten har brugt dagen forinden, skal bare have lov til at slappe af og kun blive brugt ganske let for en stund. Giv hesten hvile, men husk, at den er hest, og at den har behov for at røre sig.

Cathrine Laudrup-Dufour ved, hvor vigtig restitution er for sine heste, og derfor er hun blandt andet kendt for at tage hestene med på mange afvekslende ridt som en træk- eller skridttur i naturen. Det er blandt andet også godt for deres hoveder og for kvaliteten af deres skridt, fortæller hun til Malgré Tout i den engelsksprogede artikel The ABC of Cathrine Laudrup-Dufour.

3 afgørende faktorer, når hesten skal restituere

Når hesten skal restituere, kan man dog gøre meget mere for den end blot at give den hvile og let træning. Faktisk er det mindst lige så vigtigt, at den får de rette næringsstoffer, som musklerne har behov for i genoprettelsesprocessen.

1. E-vitaminer og proteiner – til musklerne

Hestens muskler og immunforsvar kommer på prøve, når man har trænet den hårdt. Derfor er e-vitaminer og proteiner noget af det vigtigste at give sin hest efter et endt ridt. E-vitamin er med til at reparere cellerne ved blandt andet at transportere nogle af alle affaldsstofferne væk. Det kan forebygge muskelspændinger og kan forkorte den tid, hvor hestens muskler føles ømme. På den måde vil den blive hurtigere klar til atter at bruge sig. Proteiner er kroppens mest basale byggesten, og uden dem er det også helt umuligt for hesten at restituere. Derfor er e-vitamin og proteiner alfa og omega.

2. Elektrolytter – til væske- og saltbalancen

Som du helt sikkert ved er elektrolytter vigtige for hestens saltbalance og for dens væskeindtag. Særligt om sommeren, eller hvis hesten generelt trænes hårdt, hvor mange af de vigtige salte fordamper med sveden, er elektrolytterne vigtige for en hurtig genoprettelse af kroppen. Elektrolytterne giver ikke i sig selv hesten mere væske, men tilfører den salt – eller mineraler, som man også kalder det. Fordi saltbalancen imidlertid er afgørende for hestens drikkelyst, vil det få hesten til naturligt at indtage mere væske. Derudover er saltene vigtige, fordi de binder væsken til kroppen; uden salte ville hesten altså kunne blive ved med at drikke vand, men stadig være dehydreret.

3. Fibre – til fordøjelsessystemet

Det her har du sikkert hørt før, men vi understreger det lige én gang for alle: Fibre må ikke undervurderes, og din hest har virkelig brug for dem. Det gælder især efter træning, hvor hesten fordøjelsessystem har brug for at blive fyldt op. På den måde kan du forebygge mavesår og kolik, ligesom fibrene holder på vandet og derfor kan bidrage til at undgå dehydrering. Desuden giver fibrene, i modsætning til stivelse og sukker, hesten langvarig energi, som den kan bruge under en stor del af restitutionsprocessen.

Læs også: Dyrlæge: Tre ting giver holdbare heste

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce