4 grunde til, at enhver hest fortjener at ride i naturen

Naturen set fra hesteryg er noget ganske særligt. Det kan de færreste natur- og hesteelskere vist benægte. Nogle ryttere dyrker ligefrem det at ride i naturen på daglig basis, mens andre bruger det som supplement til en anden form for ridetræning for blandt andet at styrke hestens muskler. Også mange topryttere har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at lade hesten bevæge sig i det fri uden for ridebanens fire hjørner. 

Annonce

Spørgsmålet er bare, hvordan det kan være lige så givende for eksempelvis en dressurhest at ride en tur i skoven eller på stranden som at træne sine øvelser hjemme på ridebanen. Og hvordan kan en springhest blive bedre til at komme over store forhindringer, blot ved at gå lidt frem og tilbage i naturen i ny og næ? Det kræver en helt naturlig forklaring – i bogstaveligste forstand.  

Læs også: Kender du reglerne for ridning i naturen?

1. Færre skader 

Som nævnt er heste er skabt til at opholde sig i naturen. De er skabt til at gå i et varierende typer af terræn, til at klare vind og vejr og ikke mindst til at sanse og opleve nyt hver eneste dag. Fordi størstedelen af verdens heste i dag ikke længere er vilde, men bruges som sports- og hobbydyr, så udsættes de naturligt nok ikke for de samme forhold, som de gjorde engang. 

Det betyder, at selvom en hest trænes dagligt på for eksempel en ride- eller ovalbane og er i god form, så bliver dele af dens krop aldrig stærkere. Det er med andre ord de samme muskler hesten bruger, når den dag efter dag bliver trænet på det samme underlag, og derfor er der også muskelgrupper, som ‘svigtes’. Det kan hurtigt medføre skader, hvis hesten får lavet en forkert bevægelse på folden eller pludseligt skal bevæge sig rundt i sne eller mudder. 

En hest kan altså have nok så stærk en overlinje eller nok så solide muskler på dele af kroppen, men der vil stadig være dele, som er mere skrøbelige – og det er ofte dér skaderne viser sig. At ride sin hest en tur ud i terrænet og ride i naturen er med til at styrke de muskelgrupper, sener og knogler, som ikke aktiveres tilstrækkeligt under den normale træning. 

En tur på stranden er godt for både din og din hests psyke. Og så kan man få rigtig meget givende træning ud af at ride ud i vandkanten fremfor blot at blive inde på bredden. Foto: Arkiv.

2. En aflastende dag 

Derudover er det også sundt for hesten at variere den måde, hvorpå den bevæger sig. Som springrytter kan man vælge at sætte springene lidt ned og som dressurrytter kan man huske på ikke altid at lave de samme øvelser – men det er ikke nok. Hesten vil stadigvæk bruge de muskler, den er vant til og slide på de dele af kroppen, som den plejer. Det kan i sidste ende medføre skader på grund af overanstrengelse. 

Det betyder dog ikke, at man bør give sin hest helt fri for at aflaste den. Tværtimod. Lige såvel som de fleste heste har bedst af at kunne bevæge sig frit rundt på en fold, når de ikke rides, så kan en ‘aflastningsdag’ også bestå af en tur i terrænet. Det handler blot om at lave noget helt andet end det, hesten plejer. Så kan de muskler, led og knogler, der normalt bliver belastet, skånes for en stund. Når det handler om at undgå skader, er der altså hele to fordele ved jævnligt at ride i naturen: Det styrker de dele af hestens krop, som er svagest, og det aflaster dem, som er stærkest – og som gerne skulle blive ved med at være det. 

Læs også: 3 steder du kan tage på ferie med din hest

3. Koordination, smidighed og balance 

Fordi naturen er fyldt med små fysiske udfordringer er en tur i det fri også med til at forbedre hestens koordinationsevne. Pludselig skal den holde øjnene og ører åbne og bemærke hvor den træder. Samtidigt skal den også være opmærksom på sin rytter. Det er ikke så lidt krævende endda. 

Du skal altså ikke være bange for at ride, hvor der ligger grene og blade, eller hvor der måske står et par afskårne træstubbe – så længde du gør det med fornuften i behold. At skridte eller trave langsomt i et kuperet terræn er i dén grad både fysisk og mentalt udfordrende for din hest, og det kan virkelig styrke dens evne til at bedømme afstande og koordinere sine bevægelser. For hvordan skal den nu træde for at undgå det hul? Og hvor højt skal den løfte sine ben for at komme over den træstub? Så længde du tillader hesten at passere naturens små forhindringer i sit eget tempo og giver den godt med plads på tøjlen, så skal det nok gå fint. Det kan tilmed forbedre dens balance og smidighed. Som rytter skal man ikke være bange for at stole på sin hest og lade den prøve selv – for det er det, som styrker den. 

En træstrub, et væltet træ eller måske bare en stejl bakke er nogle af de bedste udfordringer, man kan stille sin hest i naturen. Canva Pro.

4. Fornyet motivation 

Sidst, men så absolut ikke mindst, er ridning i naturen med til at give din hest en stor og meget nyttig motivationsindsprøjtning. Forestil dig, hvordan det er at være hjemme på din egen matrikel i flere dage og så endelig kunne komme ud og se lidt mere af verden. Forestil dig, hvordan det er, når nogen fortæller dig, at du virkelig har arbejdet hårdt og gjort det godt de sidste par dage, så nu skal du få lov til at komme ud og have det sjovt. At se noget andet. At føle noget nyt. Det er præcis, hvad de fleste heste oplever. 

Læs også: Horsebnb: Hold ferie med din hest uden al besværet

Naturen gør derfor ikke bare noget fysisk godt ved din hest. Mentalt giver du den også en kæmpe gave. De fleste ryttere vil med det samme kunne mærke, hvordan hesten trækker lidt mere på tøjlen og øger sit tempo – for ikke at tale om ørerne, der som regel ikke peger andet end fremad hele vejen. Det er fantastisk at kunne mærke, hvordan ens bedste ven får fornyet energi. Alene den følelse kan også øge rytterens motivation.

Annonce

Dog er det også det faktum, at man tillader sig selv at gøre noget andet, som virkelig kan påvirke sindet positivt. For det at ride en tur er ikke at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er ikke “bare en tur”, men en helt naturlig og nødvendig del af jeres træning, som de færreste kan undvære. At ride ud i naturen kan give jer en fornyet træningslyst og en følelse af, at I har givet plads til at gøre noget andet, som også er sjovt. 

Sådan får du noget ud af at ride i naturen

Et jævnligt eventyr ud i terrænet kan på én gang styrke og skåne en ekvipage både fysisk og mentalt. Hvis du er skeptisk, så er der kun én ting at gøre: Prøv det af. Ud i naturen med dig og din hest.

Husk dette

  • Rid ud i naturen minimum en gang om ugen for at give det en effekt – og rid gerne langt. 
  • Udnyt naturens forskellige underlag. Rid lidt på asfalt, lidt i blød jord, lidt i vand, alt efter hvad du har mulighed for. 
  • Pas på med at ride for længe ad gangen på et krævende underlag som for eksempel i dybt sand eller mudder – men undgå det heller ikke, for det er med til at styrke din hest. 
  • Udnyt terrænet. Rid op og ned ad bakker – også de helt stejle. Gå eller spring over grene og træstammer og rid igennem vandpytter og små vandløb. 
  • Træn et par af de øvelser, som kræver ekstra bevågenhed hos hesten – for eksempel parader, overgange og temposkift. Hesten lærer at lytte trods det, at der sker noget omkring den. 

Artiklen er oprindelig bragt i juni 2020 og efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Læs også: Er din hest ensom? Social isolation kan være skadeligt for din hest

Kilder

Agria Dyreforsikring: Det er vigtigt at ride varieret
Uanvendelig: Michael Sinding: Vi tilbyder vores heste for lidt variation i træningen
Langt Hesteliv: Træning af ældre heste

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce