Ridehusrytteren vs. udendørselskeren – og hvad med hesten?

I Hestedanmark findes der overordnet set to typer ryttere. Ridehusrytteren og udendørselskeren. Rytteren, der elsker at ride inde i et tørt og sikkert ridehus, og rytteren, der enten elsker eller er tvunget til altid at ride ude. Hver især har de deres grunde til at foretrække det ene frem for det andet. Men hvad med hesten? Hvad ville den foretrække? Det forsøger vi at finde svar på her, men først skal vi lige have slået det med de to typer ryttere helt fast.

De to typer ryttere

Selvom det er firkantet, så kan vi ikke lade være med at ridse de to arketyper lidt hårdt op. Hvem mon du passer bedst til?

Ridehusrytteren

Ridehusrytteren er den, der elsker at ride inden for ridehusets trygge og faste vægge. Altså lige medmindre stjernerne står helt rigtigt, solen skinner og vinden har forladt os med under 1 m/s. Sker det, så kan ridehusrytteren alligevel ikke dy sig og rider et smut ud på banen. Ellers har ridehusrytteren det bedst med ikke at udfordre skæbnen mere end højst nødvendigt. Hellere være på den sikre side.

Annonce

Udendørselskeren

Udendørselskeren har ikke adgang til et ridehus, eller også mener denne rytter bare, at der ikke er behov for det. Naturen er jo dejlig – måske lige bortset fra, når det regner og tordner eller banen er bundfrossen. I sådanne situationer synes udendørselskeren vel nok egentlig, at det ville være meget rart med tag over hovedet – også selvom man aldrig hører det blive indrømmet. I stedet for en ridehal har udendørselskeren købt sig fattig i regntøj, ørervarmere og et rideregndækken til hesten. Og så har denne type rytter ganske enkelt lært at leve med, at udstyret ofte kommer til at ligne noget fra terrændelen af et militarystævne, når det har været nødvendigt at ride rundt på en sjasket bane.

Læs også: FEI-dyrlæge: Bunden er vigtigt – men det er ikke det eneste

Fordelene ved et ridehus

Lad os lige få slået fast, hvorfor det egentlig kan være meget rart med et ridehus. For selvom det er en luksusgode for ridehusrytteren, så kan det faktisk også være hensigtsmæssigt for hesten at blive trænet inden døre engang imellem.

Luk regn og blæst ude

Der er ingen tvivl om, at det er rart at kunne lukke regn og blæst ude, når man skal træne sin hest. Men det gælder ikke kun for rytteren. Heste er som bekendt ikke glade for at få regn direkte i hovedet, og derfor vil mange være lidt mere modvillige, ukoncentrerede og dermed svære at arbejde med, når vejret viser sig fra sin dårlige side. Mon ikke det er en af hovedårsagerne til, at mange har adgang til et ridehus?

Annonce

Lunere luft

Selvom de fleste ridehuse ikke er isolerede og derfor ikke kan holde en konstant stuetemperatur, så bliver der aldrig lige så køligt som udenfor. Og det kan være godt for hestens vejrtrækning. David Marlin, der er en anerkendt britisk dyrlæge med ekspertise i hestens åndedræt, forklarer, at luft under 5 grader påvirker nerverne i hestens luftveje, hvilket kan få den til at hoste. Derfor vil luften i et ridehus, som altså ofte vil være lidt lunere end udenfor, hypotetisk set være bedre for hestens åndedræt på kolde dage.

Større sikkerhed

Ridehuset fortjener også at blive fremhævet i et sikkerhedsmæssigt perspektiv. Grunden til, at mange ridehuse har en barriere, der skråner, er for at rytteren og hesten hurtigt kan komme fri af den, hvis de falder ind i den. Det er straks værre med et ridebanehegn. Her kan der snildt komme et hesteben eller sågar en rytter i klemme, hvis ridtet ikke helt går som planlagt.

Fordelene ved en ridebane

Nu kommer vi til ridebanen udenfor. Den er der også mange fordele ved, og det handler især om den friske luft, men også om muligheden for at træne sin hest til at være ligeglad med alt det, der sker rundt om ørerne på den.

Mere ilt til lungerne

Der er ingen tvivl om, at en støvende ridehusbund ikke er god for hesten. Og slet ikke, hvis den lider af allergi. Dog kan en udendørs ridebane sagtens støve mere end en velbehandlet ridehusbund, hvis ikke man sørger for at vande den i tørre perioder. Summa summarum er, at hvis man sammenligner en velvandet ridebane med en velbandet ridehusbund, så er luften ved ridebanen med alt sandsynlighed mere frisk end inde i ridehuset – med mindre du selvfølgelig har åbent i den ene ende eller lufter godt ud i løbet af dagen. Når hesten får mere frisk luft, vil den også kunne hente mere ilt til musklerne, som er i arbejde. Derfor er frisk luft altid at foretrække, når hesten skal trænes hårdt.

Ligeglad med verden omkring

En anden fordel er den miljøtræning, der ligger i, at hesten skal finde sig i vind og vejr og de omgivelser, der er omkring ridebanen. Både rytter og hest kan føle det irriterende at få vindens susen i ørerne og regnen i øjnene, når de skal koncentrere sig. Men hvad med den dag, I er til stævne og vejret slår om lige inde i skal ind på banen? Så er der no mercy, og her har udendørsrytteren klart et forspring. Faktisk kan det være helt befriende at tvinge sig selv til at ride udendørs, fordi hesten til sidst vil lære at være mere eller mindre ligeglad med det, der sker omkring den – til en vis grad, naturligvis.

Annonce

Bedre humør

Nu kommer vi til den sidste – og måske lidt omstændige – fordel. Som du sikkert allerede ved, omdanner mennesker såvel som dyr solens stråler til d-vitamin. Dette vitamin er helt afgørende for, at vi kan producere nok serotonin i hjernen, altså et af de stoffer, som får os til at blive i godt humør og føle os lykkelige. Og det gælder også for hestene. Specialist i hesteaddærd og -velfærd, Anja Thorup, forklarer, at…

“Lysforholdene har stor betydning for vores hestes trivsel, idet lyset er med til at synkronisere forskellige biologiske rytmer som søvnrytmen, brunstrytmen og fældningsprocessen med omgivelserne.”

Anja Thorup, Moderne Hestehold.

Lys er altså vigtigt for, at hestens krop overhovedet kan fungere. Derfor er det bare om at give den så meget af det som muligt – især hvis den i forvejen ikke går ret meget på fold og står i en halvmørk stald.

I Lov om hold af heste nævnes det desuden, at man altid skal tilstræbe at lade heste følge døgnrytmen, så de oplever sammenhængende og passende perioder med lys og mørke (§ 14, stk. 2). Af den grund er nogle ridehuse og stalde lyst fantastisk op, og det hjælper på det. Men kunstigt lys kan aldrig erstatte det lys, som solen selv udsender, når det kommer til at få nok d-vitamin. Derfor er det bare om at komme ud med sin hest, når man har mulighed for det. Og heldigvis kan solen ikke se, om det blæser eller om ridebanen er plaskvåd. Solstråler er solstråler, og de indeholder d-vitamin uanset, hvordan det øvrige vejr måtte tage sig ud.

Læs også: Godt lys i stalden er livsvigtigt for din hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce