Rideterapi tager uro og angst

Sofie og Josefine havde hver deres problemer at slås med, men så fandt deres mor, Tina Jensen, en god løsning.

Når nu man er 5 år og har sin egen dagsorden, der siger, at det er lidt for uoverskueligt at gå til for eksempel gymnastik eller nogle af de mange andre aktiviteter, børn bliver tilbudt i dagens Danmark, så er det heldigt, at man har en mor med øjnene åbne for alternative muligheder.

Og når man samtidig har meget uro i sig og har lidt svært ved at koncentrere sig, så er det utroligt gunstigt, at lige nøjagtig den udfordring, ens mor finder til én, viser sig at være den helt rigtige vej mod både ro, koncentration og stor glæde.

Så heldig er Sofie, der fik lov til at starte i rideterapi hos Vibeke Haarbye-Pedersen i Viby Sj.

– Sofie har altid haft nogle udfordringer med at fungere i større sammenhæng, fortæller Tine Jensen, der gerne sammen med sin mand en gang om ugen tager turen fra Amager til Viby, for at hendes datter kan få sin elskede ridetur.

Kontakt med kroppen
Siden første ”behandling” for mere end et år siden er der sket store fremskridt med Sofie.

– Da vi kom allerførste gang, havde Sofie aldrig mødt endsige siddet på en hest før, og vi var meget spændte. Hun havde ingen fornemmelse for, at det er et meget stort dyr, der rent faktisk kunne komme til at gøre hende noget, men Vibeke inddrog hende fra starten på en meget tryg måde i det specielle hesteunivers.

Vibeke, der ud over at være uddannet hesteassisteret terapeut også er uddannet misbrugsrådgiver og i mange år har arbejdet med både autister og unge med problemer, beskriver, hvordan hun ofte starter behandlingen med en slags samtale.

– Jeg har nogle små dukker, som jeg beder barnet sætte op på et bord. Jeg spørger ind til, hvilke personer eller dyr der skal med, og hvordan de skal stå i forhold til hinanden. Ud fra opstillingen taler vi så om, hvordan det føles, og hvad der sker, hvis vi laver lidt om på placeringerne. Det var lidt en udfordring med Sofie, fordi hun i starten næsten ikke havde noget sprog, så i hendes tilfælde arbejder vi stort set kun i samværet med Komet, som vores terapipony hedder.

Ifølge Vibeke handler det om at være til stede i sin egen krop.

– Alt for mange børn har alt for mange ting i hovedet at spekulere på, og resultatet er ofte, at de får et distanceret forhold til deres fysiske krop.

Vibeke har selv redet som ung.

– Jeg holdt op, da jeg fik min datter, men da jeg så mødte min mand Bo, og det viste sig, at han boede herude på landet med stald og alting, ja, så måtte jeg da have en hest og komme i gang igen. Jeg gik meget op i rideteknik, og da jeg fik øje på uddannelsen til hesteassisteret terapeut, vidste jeg med det samme, at det var noget for mig.

Dybe vejrtrækninger
Efter to års uddannelse besluttede Vibeke at nedsætte sig som rideterapeut.

– Jeg fandt ud af at bruge mange forskellige teknikker fra arbejdet med autister, misbrugere og andre unge med problemer – og ikke mindst min erfaring med heste, og hvordan man kan udnytte samarbejdet med dem. Vi får fat i problemer som chok, angst og traumer på en tryg og rolig måde, hvor klienten alligevel bliver udfordret og får trådt lidt over sine egne grænser gang på gang.

Sofie fik så meget ud af sin ridning, at storesøster Josefine også ville prøve.

– I starten kørte jeg bare med herop, fortæller 8-årige Josefine, der fik blod på tanden, når hun sad og så sin lillesøster lave forskellige øvelser på ridebanen.

– Jeg havde heller aldrig siddet på en hest før, og i starten var jeg temmelig bange for dem, men nu rider jeg både skridt og trav og øver mig meget i balancen.

Vibeke fortæller, at alle børn skal behandles forskelligt.

– Da Josefine startede hos mig, arbejdede vi meget med bare at stå ved hesten, røre ved den, lukke øjnene og tage nogle dybe vejrtrækninger. På den måde kunne hun meget bedre fokusere på, hvordan hendes krop reagerede. Fik hun sommerfugle i maven? Var det rart, eller skete der noget helt andet? Sådan bruger vi koncentrationen til at få forløst nogle følelser, som kroppen på sin egen måde viser os.

Lillesøster Sofie er kommet så langt i sin ridning, at hun får lov til at blive trukket ud på vejen og ned til den nærliggende skov.

– Vi har en bestemt tur, hvor vi laver øvelser med både krop og vejrtrækning, og Sofie bliver mere og mere modig, fortæller Vibeke.

Både mor og far er godt tilfredse.

– I starten var Sofie ved at falde af, når hesten drejede, ja, hun faldt faktisk af en enkelt gang, men nu har hun fået en rigtig god balance, og det bedste af det hele er, at vi har fået to meget glade og mere rolige piger!

Kilde: Familie Journal

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce