Så meget græs spiser din hest i løbet af en dag

Sommeren er over os og de fleste heste rundt om i Danmark nyder godt af det lange grønne og saftige græs. Men har du nogensinde tænkt på hvor meget, din hest når at spise i løbet af en dag?

Selvom der er kan være stor forskel på heste i forhold til hvor meget græs de spiser, er der alligevel nogle tommelfingerregler, du bør holde øje med. Det er for eksempel vigtigt, at vi holder øje med hvor meget vores hest spiser i forhold til hvor hurtigt græsset vokser. Græssets næringsværdi skal nemlig stemme overens med hestens indtag. Konsekvensen af at disse to ting ikke stemmer overens kan være, at hesten bliver for tyk eller for tynd. I starten af sommeren vil græssets næringsværdi være høj og i sensommeren vil den være lav. Derfor skal man særlig opmærksom på at hesten ikke bliver for tynd i august og september, hvis den udelukkende lever af græs. Dårlige græsmarker vil give tynde heste, mens for meget godt græs vil give heste, der er for tykke. Hvis din hest bliver for tyk, er den i risiko for at blive forfangen.

Annonce

Læs også: Ti tankevækkere om forfangenhed

Når hestene går på græs, vil de kunne græsse effektivt ca 15-17 timer i døgnet. Dette betyder, at hestene græsser stort set hele døgnet afbrudt af kortere eller længre pauser. I varme perioder holder de pauser midt på dagen og græsser mest effektivt aften, om natten og i morgentimerne.
Græs
Nogle gange kan det være nødvendigt at tage et lille hvil mellem måltiderne.

Græs indeholder ca. 85% vand, hvilket gør, at næringsindholdet skal udregnes i tørstof. På en mark med godt græs vil en hest på omkring 600 kg. spise mellem 3-5 kg. græs pr. time. Fjerner man vandet fra græsset, så svarer denne mængde til mellem 450-750 g. pr. time.

Hvis en hest på omkring 600 kg. græsser i ca. 5 timer, så får den mere end 3½ kg. tørstof. Det svarer til cirka 4,1 kg. hø eller 1 kg. kraftfoder.

En af de ting, man skal være særlig opmærksom på, når ens hest går på græs i juni, er, at den ikke bliver for tyk. Overvægt er grunden til utrolig mange antal forfangenheder hvert år til stor bekymring for hesteejerne og med store smerter til følge for hesten. Derfor skal man nok allerede, når man overvejer om ens hest skal på sommergræs, gøre op med sig selv, om ens hest kan tåle græssets næringsværdi. Måske bør den kun gå på græs nogle få timer og så komme på jordfold for resten indtil næringsværdien er faldet. Måske kan den tåle at gå ude det meste af natten, men måske stå på jordfold om dagen. Der er mange muligheder for, at hesten kan nyde godt af det gode græs, selvom det måske er i begrænset mængder. Nu ved du i hvert fald hvor meget den kan spise i løbet af en dag.

Læs også: Sådan er græsset i sensommeren

Hvis en hest på omkring 600 kg. græsser i ca. 5 timer, så får den mere end 3½ kg. tørstof. Det svarer til 3 kg. hø eller 1 kg. kraftfoder.

Artiklen er oprindeligt bragt i 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce