Egentlig er det ganske logisk, at heste, som er påvirket af stress, og dermed føler sig presset, har svært ved at lære nyt. Sådan forholder det sig også med mennesker. Derfor er det vigtigt, at vi i træningen af vores heste gør alt for at gøre dem trygge og afslappede. Først da er de i stand til at koncentrere sig og dermed lære det, vi ønsker at lære dem.
Læs også: Er din hest stresset? Nyt apparat måler hestens velvære via hjernebølger.
Hippocampus svækkes
Den biologiske forklaring bag det faktum, at stress svækker indlæringsevnen, skal findes i hestens hjerne. En stresset hest har en overophobning af cortisol i blodet, hvilket blandt andet har en negativ effekt på hippocampus, der er den del af hjernen, som har med indlæring og hukommelse at gøre. Det vil sige, at hesten ikke – eller kun i meget ringe grad – er i stand til at lære noget som helst.
Træn hesten til at undgå stress
For at undgå stress hos din hest under træning, er der et par vigtige forhold du skal vænne den. Det vigtigste er at huske på, at hesten forstår verden på en helt anden måde end os.
Det hesten skal forbinde med tryghed
Først og fremmest skal vi vænne hestene til de situationer og de forhold, som vi gerne vil have, at de skal fungere i. Det vil sige, at vi skal være meget bevidste om, hvilke signaler og stimuli, vi ønsker, at hestene skal reagere på samt sørge for at hestene forstår og reagerer på disse signaler og stimuli.
Det hesten skal ignorere
Ydermere skal vi vænne hestene til at ignorere alle de (måske pludseligt opståede) signaler og stimuli, som vi ikke ønsker, at de skal reagere på. For eksempel vil vi typisk gerne have, at hesten er opmærksom på os, når vi trækker med den samt at den følger os i retning og tempo. Men når vi bevæger os rundt om den for at strigle og sadle den op, ønsker vi pludselig ikke, at den følger os. Vi vil i stedet gerne have, at den står stille og slapper af.
Det samme gælder omgivelserne, når du er til stævne eller på tur i det fri. Her er det vigtigt, at hesten ikke er bange for biler, busser, cykler, legende børn eller blafrende vasketøj. Alt det, vi ikke vil have hesten til at opfatte som en trussel, må vi altså først lære den at forbinde med noget ufarligt.
Læs også: Annoncørbetalt: Forsøg påviser: Særligt ét stof har betydning for hestens stressniveau.
Træn under moderat pres
Og hvad er så konklusionen på det hele? Jo: Når nu vi gerne vil træne de signaler, som vi bruger i vores kommunikation med hesten, er det vigtigt, at vi også træner og tester dem under pres. Presset må bare aldrig blive større, end at hesten stadig reagerer på rytteren. Derfor handler det om at træne under et moderat pres og gradvist udsætte hesten for større og større potentielle stressfaktorer. På den måde vil den til sidst kunne håndtere kaotiske omgivelser med ophøjet ro, og du vil få en hest, der ligefrem kan lære noget nyt imens.
Er din hest ofte stresset, når den kommer ud til stævner, er det derfor en idé at ride den nye steder, hvor der ikke sker så meget, men hvor omgivelserne alligevel er anderledes, end den er vant til. Når det ikke vrimler med fremmede mennesker, når lyden af speakere og dommere ikke overdøver det hele, og når opvarmningsbanen ikke er fyldt med fremmede heste, kan din egen hest bedre koncentrere sig om omgivelserne og forhåbentlig stresse mindre op. Så kan du – når det en dag er tid til at starte stævne – tage skridtet videre med lidt mere tryk på.
Skrevet i samarbejde med adfærdsbiolog Anja Thorup.
Artiklen er oprindelig bragt i januar 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.