Sadelmager: “Vores størrelse passer ofte ikke til hestens”

Der findes mange smukke heste, som man hurtigt falder for netop på grund af deres udseende. Problemet er bare, at mange hesteejere glemmer at kigge på hestens bygning og på sin egen og vurdere, om det er et godt match. Rådet fra sadelmager Charlotte Knigge er: “Vær realistisk omkring dig selv som rytter og den hest, du køber.”

Avlen forkorter hestene

Det kan være lidt en opgave at være sadelmager, fortæller Charlotte. Med tiden er især dressurhestene avlet kortere, og de nordiske mænd og kvinder er til gengæld ikke blevet mindre. Vores kroppe er af natur ofte lange og brede, og det kan give udfordringer, når hesten skal have en sadel, der både passer til den og til rytteren. Heste har som bekendt 18 ribben (araberheste har kun 17), og sadlen må ikke gå længere tilbage end, at den holder sig inden for det sidste ribben. Fylder sadlen mere, er der stor risiko for trykninger og generelt ubehag for hesten.

Annonce

Læs også: Tjek selv: Passer din sadel til din hest?

Vær ærlig over for dig selv

En af de største udfordringer, Charlotte Knigge møder i sit arbejde som sadelmager, er, at folk ikke altid er helt realistiske omkring egen størrelse kontra hestens.

“Mange køber heste ud fra udseende, men de glemmer at se på bygningen på hesten. Mit råd er, at man, når man vil investere i ny hest, får målt sadellejet, så man ved, om man faktisk kan passe sin egen hest”.

Sadelmager Charlotte Knigge.

Det er selvfølgelig ikke altid muligt at have den fulde størrelse på sin hest, hvis man for eksempel køber en unghest. Men Charlotte møder ofte kunder, der er uforstående over for, at hun fortæller dem, at det er en umulig opgave at finde en sadel, der kan passe både hest og rytter.

Annonce

“Jeg synes, det kan være ret hårdt at skulle sige til folk, at de simpelthen er for store til deres egen hest. Og det er da også vildt svært at høre som hesteejer. Men jeg kan ikke sige til folk, at de kan være i en 16 tommer sadel, som passer hesten, hvis det ikke er tilfældet. Så vil jeg hellere tage snakken”.

Sadelmager Charlotte Knigge.

Hvad gør sadelmageren for at imødekomme problemet?

Som udgangspunkt er der ikke så meget en sadelmager kan gøre, hvis hest og rytter er helt forskellig fra hinanden. Hvis der er tale om en mindre størrelsesforskel, så kan sadlen formes, så det matcher hest og rytter bedre. Det kan eksempelvis være:

  • At finde en sadel med en bom, der ikke fylder mere end det 17. eller 18. ribben.
  • Korte puder bagtil, så sadlen fylder så lidt i længden som muligt, men stadig bærer sadlen oppe.
  • En skrå bagsvisel, så der er mest mulig plads til rytterens bagdel i sadlen.
  • Et bredere sæde bagtil, så man fordeler rytterens størrelse på bedst mulig vis.
Annonce

Punkterne her er taget efter aftale fra Charlotte Knigges hjemmeside, hvor du kan finde meget mere information om emnet.

En lidt for stor sadel så hesten kan vokse og bevæge sig mere frit?

Det er ikke sjældent, at Charlotte hører, at det kan være en idé at sætte en lidt for stor sadel på hesten. Argumentet, hun hører, er ofte, at så har hesten dels noget at vokse i (hvis det er en unghest), og dels giver det den mere bevægelsesfrihed. Det er Charlotte dog ikke enig i. En undersøgelse tyder desuden på, at disse tanker er misforstået. Forskningen viser, at heste med for store sadler har mere ømhed, og at sadlerne generelt er til gene for hesten.

Annonce

Lammeskind kan godt være en mulighed

Mange ryttere får beskeden om, at hvis der er behov for et lammeskind eller en sadelpude, så er sadlen ikke tilpasset ordentligt. Det er Charlotte Knigge ikke enig i. Selvfølgelig skal man sikre sig, at sadlen ligger korrekt på hesten, men har man det på plads, så ser hun intet problem i at bruge de nævnte “hjælpemidler”.

“Det er som udgangspunkt ejeren, der kender sin hest bedst. Hvis de oplever, at hesten går bedst med et lammeskin eller en sadelpude, så skal de selvfølgelig fortsætte med det. Det er ikke min opgave at stille spørgsmålstegn til kundernes fornemmelser, for de er som regel korrekte.”

Sadelmager Charlotte Knigge.

Så ofte skal en sadel omstoppes

  • Rider man eksempelvis kun 2-3 gange om ugen en 1/2 time ad gangen, går der længere tid før stopningen bliver flad. Hvorimod hvis du rider hver dag 1,5-2 timer ad gangen, kan du ride en stopning flad på 2-3 måneder.
  • Oveni dette skal man også kigge på rytterens vægt. En tung rytter belaster sadel og stopning mere end en lettere rytter.
  • Sadlens pasform. Har hesten eksempelvis en lige ryg og går den med en sadel med en lidt kurvet bom, vil sadlen som regel hurtigere blive flad fortil og begynde at løfte sig bagtil.
  • Hestens alder (unghest) kan gøre, at sadlen skal justeres oftere, mens hesten er i vækst. Den sadel, du har til din hest, når den er tre år, er meget sjældent den samme, når hesten er otte år.
  • Træningsniveauet kan ændre sig og dermed også muskelsætningen på hesten.
  • Skader, og hvis hesten står stille på grund af sygdom, gør, at hesten ændrer facon.

Se flere råd på Charlotte Knigges hjemmeside.

Læs også: Indret dit sadelrum effektivt.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce