Salt og/eller elektrolytter

Heste skal have adgang til saltsten, nogle gange tilskud af salt og andre gange tilskud af elektrolytter, men hvornår skal man bruge salt eller elektrolytter?

Almindelig saltsten er tilstrækkeligt til heste, der ikke arbejder. Saltstenen skal være en almindelig saltsten uden andre mineraler eller smagsstoffer tilsat. Hvis der er andre mineraler tilsat, kan man ikke vide hvor meget af det pågældende mineral hesten får, og der er en risiko for overdosering.

Hvis der er tilsat smagsstoffer til saltstenen f.eks. melasse, kan det øge hestens indtag af salt.

Årsagen til at hesten skal have tilskud af salt eller elektrolytter er, at heste udskiller en del af disse salte via sved. Hestens sved indeholder forskellige mineraler, hvor de vigtigste er natrium, klorid og kalium, men mineraler som kalcium og magnesium udskilles i mindre mængder. Mængden af væsketabet og dermed også mængden af elektrolytter der tabes, afhænger af arbejdstiden, arbejdsbelastningen samt omgivelsernes temperatur og luftfugtighed. Hesten har ingen elektrolytdepoter, som den kan trække på, hvorfor det er nødvendigt at tildele det dagligt i foderet.

Elektrolytter er betegnelse for mineraler i saltform. De er vigtige bestanddele af hestens kropsvæske, og deres funktion er bl.a. at opretholde normal muskel- og nervefunktion og vedligeholde en normal væskebalance. Mangel på elektrolytter kan bl.a. føre til nedsat fornemmelse for tørst/sult, nedsat nerve- og muskelfunktion, og derved nedsætte hestens præstationsevne samt øge risikoen for fordøjelsesproblemer.

De fleste foderprodukter indeholder ikke tilstrækkeligt med mineraler (primært mineralerne natrium og klorid) til at dække hestens saltbehov. Hvis foderet indeholder for meget salt, vil det suge fugt fra omgivelserne og dermed nedsætte holdbarheden væsentligt.

Almindeligt salt (fint eller grofthakket) er nok til heste i let—moderat arbejde, da de primært udskiller de mineraler der er i salt (natrium og klorid).

Elektrolytter skal gives til heste i hård træning/stævner, ved varmt vejr eller under transport, da hesten har behov for andre mineraler end natrium og klorid. Ved brug af elektrolytter skal man bl.a. være opmærksom på sukkerindholdet. Man giver elektrolytter for at opveje tabet af de forskellige mineraler. Der kan være behov for sukker i mindre grad for at hesten kan optage mineralerne, men hesten har ikke behov for et større sukkertilskud.

Elektrolyt- eller salttilskud kan tildeles i foderet eller i drikkevandet. Generelt anbefales det at tilføre elektrolytterne i foderet, da man ellers kan risikere at hesten ikke får drukket nok pga. den ændrede smag i drikkevandet. Man kan med fordel fordele elektrolyttilskuddet på dagens måltider, da alle måltider smager ens og hesten ikke frasorterer det foder, der indeholder salt/elektrolytter.

Omkring fodring med elektrolytter, bør man generelt huske at:

  • Saltsten til konkurrenceheste er ikke tilstrækkelig til at dække deres behov for elektrolytter, men alle heste bør altid have adgang til en
  • Det er nødvendigt at tildele elektrolytter til heste som trænes hårdt og over lang tid, da de har en stor svedproduktion (især military – og distanceheste)
  • Alle heste der trænes i varmt vejr, har behov for tilskud af elektrolytter
  • Hesten skal gradvist vænnes til elektrolytter, når det blandes i drikkevandet
  • Giv altid vand og elektrolytter samtidig
  • Mangel på elektrolytter kan få alvorlige konsekvenser for hesten (nedsat udholdenhed og præstation, dehydrering, hedeslag samt risiko for nyreslag)

Kilde: Brogaarden.nu ved Agronom Mette L. Nymand, Brogaardens Fodringsrådgivning

Følg Brogaarden på Horsebook.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce