Springrytter om stævner: “Det er vigtigt, man ikke overvurderer sig selv”

Her bringer vi et interview med en springrytter på topniveau, Sandra Enemark. Hun fortæller lidt om, hvordan hun gør sig klar til et konkurrenceridt. Vi håber, du kan få glæde af hendes erfaringer.

Annonce

Jeg går ind i min egen lille bobbel, så jeg kun koncentrerer mig om mit ridt. Hvis jeg mister fokus og bliver ukoncentreret, går det ofte galt på banen, så det forsøger jeg at undgå.

Sandra Enemark

Hvordan gør du dig mentalt klar til et stævne?

For mig er det vigtigt at jeg tænker positivt og realistisk, når jeg skal gøre mig mentalt klar til et stævne. Jeg sætter altid en mål for stævnet inden stævnet går i gang, som jeg kan forholde mig til, når jeg skal ride ind på banen.

Læs også: Spring: 3 øvelser, der kan gøre dig fejlfri

Hvordan gør du din hest klar til et stævne?

Jeg sørger for, at mine heste er i fin form hele stævnesæsonen. Det gør jeg blandt andet ved at springtræne lidt på nogle små gymnastik spring alt efter behovet. Det er en god måde at gøre deres kroppe klar til et stævne. Omvendt springer jeg ikke så meget derhjemme i stævnesæsonen, hvis hesten skal gå mange stævner. Hvis hesten ikke skal til så mange stævner, og der er pauser imellem, sørger jeg for, at den holdes i gang med springning hjemme.

Annonce

Jeg hader at bruge nyt udstyr til et stævne. Jeg skal altid lige teste, om der er held i det først, før jeg bruger det på stævnepladsen. Det er jo egentlig en dum lille overtroisk ting, som altid har forfulgt mig,

Sandra Enemark

Hvad gør du lige før du rider ind på banen til et stævne?

Jeg gennemgår banen i hovedet et par gange, så jeg er sikker på, at jeg kan huske den, og samtidig tænker jeg over, hvordan den skal rides med hensyn til afstandene. Der er stor forskel på, hvordan jeg rider alt efter, om det er en omspringning eller en hovedrunden. Derudover sørger jeg for at holde fokus på opgaven, og jeg lukker alt andet ude. Jeg går ind i min egen lille bobbel, så jeg kun koncentrerer mig om mit ridt. Hvis jeg mister fokus og bliver ukoncentreret, går det ofte galt på banen, så det forsøger jeg at undgå.

Har du nogle specielle ritualer eller rutiner til et stævne?

Jeg har faktisk en lille hemmelighed, som omhandler mit udstyr. Jeg hader at bruge nyt udstyr til et stævne. Jeg skal altid lige teste, om der er held i det først, før jeg bruger det på stævnepladsen. Det er jo egentlig en dum lille overtroisk ting, som altid har forfulgt mig, men det gælder både om det er en ny ridejakke, underlag, ridebukser eller ny sadel. I bund og grund er det alt nyt udstyr. Derudover kan jeg gå så langt, så hvis jeg har haft et dårligt ridt med et par ridebukser, så har jeg dem ikke på til en grand prix-klasse eller i en finale.

Har du et godt råd til stævnerytterne?

Jeg tror, det er vigtigt, at man som rytter ikke overvurderer sig selv. Med det sagt, så tror jeg, det er vigtigt at lægge ud på et niveau, der passer til den enkelte rytter. Når den pågældende bane føles for nem, så kan man begynde at bevæge sig op på et højere niveau trin for trin. 

Interviewet er oprindelig bragt i august 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce